Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

mam dziwna sytacje 

zegar cisnienia oleju wskazywal od 3 do 3,5bar na zimnym silniku po odpaleniu 

dzis wymienilem olej w silniku i filtr i cisnienie wzroslo do ponad 4bar i skacze do 5.5

i pytanie co sie moglo stac?

Edytowane przez kulaspeed
Opublikowano

Ja miałem podobną sytuację. Po wymianie oleju i filtru na zimnym wskazuje 5,5 a jak pochodzi z godzinę spada do 2,5 - 3. Z racji tego że praktycznie jest wykorzystywany do prac oborowych typu przywiezienie balotu ze słomą czy sianokiszonką wypchnięcie obornika praca w ciągu dnia góra 1,5 h zalany jest olejem superol CC tylko nie pamiętam jakiej firmy filtr mam założony. Jak coś to jutro sprawdzę i napiszę.

Opublikowano

To ja w ciapku co go sprzedałem silnik oryginał i ostatnio na superolu był ostatni rok bo tylko się kurzył i ciśnienie na rozgrzanym silniku było 3bary. Ciekawe ile było na mobilu co jeździł wcześniej xD Natomiast w nowym c-360 po wymianie panewek 2-2,5bara na ciepłym na turdusie...

Opublikowano
6 godzin temu, PaweLisowicz napisał:

To ja w ciapku co go sprzedałem silnik oryginał i ostatnio na superolu był ostatni rok bo tylko się kurzył i ciśnienie na rozgrzanym silniku było 3bary. Ciekawe ile było na mobilu co jeździł wcześniej xD Natomiast w nowym c-360 po wymianie panewek 2-2,5bara na ciepłym na turdusie...

Turdus przereklamowany jest, zmień na mobila 

Opublikowano

Ale bzdury wypisujecie, mobil ciśnienie w górę, superol cc ciśnienie w dół - to po jaką chol..rę mechanicy?

Olej jak olej, zalany świeży to ciśnienie większe, nie ważne czy superol, mobil, turdus czy inne. 

Pisanie, że Turdus be, a Mobil cacy to tak samo poważne jak ten wątek z niesamowitym wzrostem ciśnienia.

• Like 1
Opublikowano

Do 60-tki ? Ile mth na oleju robisz i co ile wymieniasz? 

Turdus nie jest ani przereklamowany anie dobry/zły ( chyba że w smaku - tego nie wiem ), po postu jest to olej o wysokiej liczbie zasadowej, nie do każdego silnika się nadaje.

Jest masa olei dość dobrych o niezłym stosunku ceny do jakości, Superol to olej sezonowy, jasne, tylko nie każdy użytkuje ciągnik zimą. 

Superol olejopodobny - którego producenta? Jest ich trochę i każdy różnej jakości.