Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie bo chciałbym do stodoły dokładnie do jednego zapola dostawić oborę na jałówki i cielaki ma mieć ona wymiar 10 na 10 albo 10 na 8 i moje pytanie brzmi czy mogę to od tak dostawić czy trzeba zrobić plan i jakie papiery załatwić i ogólnie wszystko proszę o odpowiedzi pozdrawiam

Opublikowano

z tego co wiem,bez pozwoleń można postawić wiatę (budynek bez jednej ściany)do 50 m2.Budynek ten nie może wspierać się na innym,powinien mieć własne słupy.Możliwa jest budowa wielokrotności takich budynków pod warunkiem nie przekraczania ilości powyżej 1 na każde 0,5 ha działki.Obora pod względem prawnym ma inne przeznaczenie niż wiata,więc formalnie pozwolenie i tak będzie wymagane.Przepisy wg których to podałem były aktualne ok 2 lata temu,może coś się zmieniło,ale gdybyś miał zamiar iść do urzędu to zawsze jakiś argument do rozpoczęcia rozmowy.

Opublikowano
5 godzin temu, Przemoooo napisał:

Witam mam pytanie bo chciałbym do stodoły dokładnie do jednego zapola dostawić oborę na jałówki i cielaki ma mieć ona wymiar 10 na 10 albo 10 na 8 i moje pytanie brzmi czy mogę to od tak dostawić czy trzeba zrobić plan i jakie papiery załatwić i ogólnie wszystko proszę o odpowiedzi pozdrawiam

Plany , pozwolenia , projekt ... Wal do starostwa , wszystko powiedzą ,

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Bartekj1994
      Witam. Chciałbym wiosną dostawić do obory drugą. Tzn postawić jedną scianę i przedłużyć dach. Mam nadzieję że jasno piszę. Długość obory to 20. Myślę że pomieszczę tam 18 stanowisk. Jaką szerokość radzicie zrobić tak zeby wszedł ciągnik i Jaki byłby koszt takiej obory.
    • Przez JANCZAK1176
      Witam. Dla chcących zrobić sobie użądlenie do bielenia obór (chodzi 5 lat)

• Przez Camel7771
      Witam. Chciałbym dobudować wiatę do garażu o wymiarach 7m x 9 m. i mam pytanie co z planem? Jak to załatwić jak najtańszym kosztem? Trzeba cały plan na taki budynek robić czy są jakieś obejścia że wyjdzie to taniej? bo to w sumie tylko dwie ściany i dach. Proszę o poradę jeśli jest ktoś w temacie. Pozdrawiam.
    • Przez stolarz88
      Kontynuacja tematu z 2012 roku, zachęcam do pochwalenia się swoimi wynikami jakie osiągnęliśmy w mijającym roku 2013.

U mnie 41 krów dojnych, obora uwiązowa, wydajność 10250 litrów, tłuszcz 4,25 białko 3,36.
    • Gość Profil usunięty
      Przez Gość Profil usunięty
      no więc panowie tak jak w temacie najtańsza obora wolnostanowiskowa na 50 szt opasów [ byki ]
  • Dodaj nową pozycję...
v