Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A nie którzy pochopnie wywieżli kosa po tatusiu na złom 

1 minutę temu, sumek666 napisał:

Pytanie w stylu lepiej się powiesić czy rzucić pod pociąg 😂🤣

A co ty chcesz od kosa na hektar czy dwa ,nie każdy ma 50 ha do objechania

• Like 1
Opublikowano

Żeby wapno się nie zawieszało to chyba muszą być jakieś wibracyjne ściany w rozsiewaczu albo dużo wybojów na polu. Ja świeżutką kredę woziłem zawieszanym Kłosem i gdyby nie potrząsanie hydraulicznym łącznikiem to musiałbym zatrudnić dodatkową osobę co by stała z kijem i popychała.

A co do pytania z tematu: ogólnie kos jest lepszym rozsiewaczem niż lejek. Zarówno do wapna jak i granulatu więc jeżeli trzeba wybierać na małe gospodarstwo spomiędzy tych dwóch wynalazków to kosa mogę polecić z ręką na sercu. Do wapna tym bardziej.

Opublikowano
2 minuty temu, robi57362 napisał:

a jak ustawic tego kosa żeby wysial te 4t kredy na ha ? widzialem tabele z niego to tam chyba max jest coś kolo 500kg . osiem razy w tym samym miejscu jezdzic ?

z nudów  nie będzie ci się chciało jechać tyle razy na pole żeby wysiać te 4 t,;-)

ja kosem kiedyś sie bawiłem a teraz wole pożyczyć Piasta i 2 łyżwy  rozwiozę do obiadu

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez MlodyRolikOn
      Witam
      Czy mógłby się ktoś wypowiedzieć na temat tego rozsiewacza. Chodzi głównie o dokładność siewu 10-12m(czy w ogóle dorzuci) wytrzymałość, regulacje wysiewu itp. 

• Przez Krystian6830
      Mam ph ok. 4 i ponieważ nigdy nie było badane a ostatnio powiedziałem tacie żeby zbadał i takie jest .
      Powinienem posypać od luja kredy czy trochę mniej dobrego wapmagu ?
      Oczywiście po żniwach.
    • Przez rolnik556
      Cześć, stoję przed wyborem agregatu, co bardziej polecacie? Mi się bardziej podoba Cross, chodź Kos z podwojna broną talerzową chyba też powinien robić dobra robotę ;) Aktualnie użytkuje agregat Frost i chce zmienić na coś konkretnego ;) może ktoś z was użytkuje Crossa? jakieś opinie ?
    • Przez seba710745
      rok 1990
      cena 170zł(za całosci)
      Witam mam do sprzedania rozsiewacz Kos na częsci.W kosie pekła tasma i wałek.Nie zrobiłem tego ponieważ okazyjnie kupiłem rozsiewacz lej.
      Moge sprzedać osobno
      -skrzynie kosa
      -koła z dedtkami i oponami(opony w bardzo dobrym stanie)
      -wszystkie osłony
      -cała przekładnie
      Jesli masz jakieś pytania to pisz na forum lub zadzwoń na  numer 791808003.Na sms nie odpisuje.

• Przez rolnikk70
      Witam chcę zasiać pszenżyto zimowe bezorkowo stanowisko jest dość ubogie w wapno i pytanie czy mogę zastosować zwykłe wapno prosto pod siew? czy może lepiej granulowane szybciej rozpuszczalne? Proszę o podpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...
v