Skocz do zawartości

jaka wybrać siatkę do bel?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

witam a owijał ktoś słomę folią bo ponoć można kupić specjalną folie do pras która zastepuje siatkę

Edytowane przez pawlik1m
Opublikowano (edytowane)

panowie :

John Deere xtraNet Bale+ 2800m - 567zł brutto

chce ładną bele razem z bokami, jaką siatke polecicie? chyba ze 300bel nią owine, nie?

producent prasy zaleca 1250mm i średnice max 300mm także jak sądzicie, wpakuje 130cm? czy 5cm to za dużo i kupić 125cm?

Edytowane przez Hoxem
Opublikowano

Tak szczerze... widzicie jakieś różnice pomiędzy różnymi statkami? Od kiedy uporałem się z ustawieniem adaptera do siatki jest mi wszystko jedno jakiej używam, byle miała co najmniej 3000m, żeby się bez potrzeby nie kurzyć :-P , i była tania ;-)

Opublikowano

Jak na razie to wszystkie siatki jakie miałem były znośne ale widać że wiekszość jest nawinięta na rolke niedbale, a to moze w prasach z prostszymi aparatami stwarzać problemy.

W tym roku kupiłem sobie Astre 12 rolek moim zdaniem lipa do tej pory wystarczało że owijałem siano 2,5 raza a przy owijaniu Astrą 2,5 raza zdarzało się że belki wybuchały. ciesze sie że zostały mi 2 ostatnie roliki tego badziewia.

Opublikowano

Ja to po wypróbowaniu 4 rodzajów siatki wierzę tylko w Covernet. Bela zawsze trzyma, nie zwiększa średnicy i nie ma problemu z pociągnięciem za siatkę. Pozostałe 3 jakie miałem to albo się rozpadają albo puszczają po wypadnięciu z prasy przez co z 120 cm robi się 140 cm a próba pociągnięcia za siatkę zawsze kończy się tym że zostaje w rękach.

PS. Czy to prawda że Tama zmieniła sposób produkcji Coverneta? Bo takie słuchy mnie naszły od pewnego dilera.

Opublikowano

NIe polecam siatki Farma , nie to że droga to sie rwie i nie owija od brzegu do brzegu , Polecam Hellasnet, Netz-Werk najlepsza i nie droga siatka ma ściągcze po bokach i jest wytrzymała prasuje Sipmą PS 1211 Farma Plus .

Opublikowano

Ja po kilkunastu rolkach hellasnet wróciłem do marathona tamy, niby ładnie kryła, była wydajna ale zdarzało się że bele "wybuchały", z tamy kiedyś zrezygnowałem bo miejscami była nawinięta nie po całości rolki ale na razie jest ok

Opublikowano

Ja to po wypróbowaniu 4 rodzajów siatki wierzę tylko w Covernet. Bela zawsze trzyma, nie zwiększa średnicy i nie ma problemu z pociągnięciem za siatkę. Pozostałe 3 jakie miałem to albo się rozpadają albo puszczają po wypadnięciu z prasy przez co z 120 cm robi się 140 cm a próba pociągnięcia za siatkę zawsze kończy się tym że zostaje w rękach.

PS. Czy to prawda że Tama zmieniła sposób produkcji Coverneta? Bo takie słuchy mnie naszły od pewnego dilera.

Kolego, jest dokładnie tak jak mówisz. Covernet jak dla mnie tez jest najlepszy. Teraz miałem rolkę od Osadkowskiego, też była ok. A ojciec kupił John Deera, to nie szło ujechać, i połowę rolki wyrzuciliśmy. Ciągle się owijała na wałkach wciągających siatkę zamiast na snopku. A gdy już udało się owinąć belę, to nie trzymała tak jak Covernet.

Opublikowano

Witam. Posiadam sipme classic i.mam aparat do siatki i chcialbym w przyszłym roku sprobowac robic siatka ale nie wiem jaka jest najlepsza i najtansza ? i jak z wydajnością ? a koszty pomiedzy sznurkiem a siatka jakie ? tj material paliwo itp

Opublikowano

Koszt owinięcia jednego balota siatka to około 1-1,50 zł (w zależności ile damy obrotów i za ile kupimy siatkę bo różnice w cenach pomiędzy markowymi a no name do nawet 70 zł). Paliwo to jak najbardziej idzie w mniejszej ilości w porównaniu ze sznurkiem. No i oczywiście czas, czas goni nas a siatka to oszczędność czasu

Opublikowano (edytowane)

Sznurek: czas zrobienia beli 210 s( razem z wyrzuceniem beli)

Owiniecie beli 16 razy o srednicy 140

Koszt: 1,31 gr

Jesli kupimy sznurek 2000m za 35 zl

Paliwo:

Cena za litr:5.20

Jesli owijanie bedzie trwalo kolo 60 s (bez podnoszenia klapy)

Koszt paliwa wyniesie 55 gr.

Razem: 0,55+1,31 = 1,87 zl [koszt sznurka plus paliwo gdy ciagnik spalil przy podawaniu sznurka]

Siatka:

Czas zrobienia jednej beli: 135 s

2000m za 340 zl.

Owijanie 2 razy

Koszt 1,61

Paliwo:

Czas owijania okolo 15 s. (Bez podnoszonej klapy)

Koszt 13 gr.

Razem: 0,13 + 1,61 =1,74 gr.

koszty Paliwa są w 90 procentach dobre

Edytowane przez zetores
Opublikowano (edytowane)

To są przykłady, nie podałem dokładnego czasu bo nie mierzyłem. Komputer nie podaje mi odrazu siatki, tylko daje czas na zatrzymanie się prasą i dopiero owija. A ja licze z czasem na zatrzymanie się.

Czasu doklasnego owijania sznurkiem nie liczylem bo nie robie nim...

60 Bel w godzine ? Zrób u mnie tak szybko to ciągnikiem w kosmos wylecisz od dołów...

Edytowane przez zetores
Opublikowano

Mój rekord to 73 bele na godzinę na polu 10 ha po hederze 5,1 m przy prędkości 10-12 km/h , całe pole robiłem niecałe 4h , więc te 60 bel nie jest jakimś wielkim wyczynem. Niestety przeważnie pole ma 1-2 ha i to jeszcze czasami klin.

Czy się to opłaca czy nie i tak do sznurka nie wrócę ;)

Opublikowano

Mierzyłem czas stoperem przez długość pokosu to wychodziło mi 53s na 1 bele (tęga słoma) tak że teoretyczna wydajność na godz. wychodzi ponad 60/h, trzeba odjąć czas na uwrocia, wymianę siatki i najmniejsze przestoje to realnie wyjdzie ok. 40-50/h w moim przypaku.

Opublikowano

Kiedyś podawałem link do rekordu krone- 149 bel na godz, 73 to mniej jak połowa więc jak najbardziej realny wynik. Sam w dobrej słomie też robię belę nawet w 50s ciągnikiem 75 koni z łańcuchówką 120