Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , dzisiaj wezwano mnie do armiru , poinformowano mnie iż nie otrzymam części dopłaty do buraka cukrowego gdyż dołączona umowa z cukrownią do wniosku opiewa na 2,4 ha a we wniosku podałem 4 ha buraka .Wniosek wypełniał pracownik ODR i dołączając umowę dodał plik nie z moją umową na 4 ha , lecz z umową gościa mieszkającego 3 wioski dalej na 2,4 ha , oczywiście za wypełnienie wniosku zapłaciłem Odr-owi .Armir straszy mnie sankcjami wieloletnimi , ja prawdopodobnie jestem stratny ok 2400 zł . Zdałem się na pomoc " fachowców z ODR" ufając że wszystko będzie jak należy a tu przez dodanie nie tej umowy do wniosku kłopoty , strata dotacji i nerwy .Miał może ktoś podobny przypadek? Jak ten temat ogarnąć? .Pozdrawiam forumowiczów oraz pracownika ODR

Opublikowano

Zadzwoniłem do niego a on wielce zdziwiony , poszedłem do ODR po fachową obsługę Ewniosku plus a tu masz....W Armirze powiedzieli że już po terminie i nie można zamienić na moją właściwą umowę , i tłumaczą że mogłem sprawdzić , tylko że nigdy nie wchodziłem na moje konto w Ewniosku , myśląc naiwnie że pracownik ODR jest urzędnikiem odpowiedzialnym i wykwalifikowanym jak o sobie mówi , nie wiem co z tym tematem zrobić , armir tłumaczy tylko że ewentualnie mogę zrezygnować z dopłaty do 1,6 ha buraka

1 minutę temu, mszk8 napisał:

A czy przypadkiem pracownik nie jest tylko od pomocy w wypełnieniu wniosku? Wniosek powinieneś wypełnić TY.

Akurat zasięgnąłem informacji że pomoc jest nieodpłatna a ja zapłaciłem za usługę i według mnie mam prawo żądać fachowości , no ale niestety taki nasz kraj

Opublikowano

pomoc za wypełnianie wniosków jest odpłatna,

pracownik to tez człowiek i o błąd nietrudno ,jak kolejka za drzwiami  ,

szkoda ze zaufałeś i nie sprawdziłeś podstawowych danych  ,teraz  udowadnianie winy jest bez celu

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz78 napisał:

pomoc za wypełnianie wniosków jest odpłatna,

pracownik to tez człowiek i o błąd nietrudno ,jak kolejka za drzwiami  ,

szkoda ze zaufałeś i nie sprawdziłeś podstawowych danych  ,teraz  udowadnianie winy jest bez celu

Moje dane się zgadzają tylko nie dołączył mojej umowy , lecz innej osoby , sprawdzaliśmy zgodność działek i hektarów , po prostu pomylił się i dołączył umowę lecz nie moją , nie twierdzę że ktoś nie może się pomylić  tylko jak to ogarnąć dalej

Opublikowano
Przed chwilą, Daaniel766 napisał:

Dokładnie. Możesz uzyskać odszkodowanie za błąd odr u

To niezły galimatias się narobił , czyli po sądach się przypadnie włóczyć ???

Opublikowano

niestety tak bywa i trzeba sprawdzać w czas i jest to Twoim obowiązkiem bo jest czas na poprawki i zmiany ...mało tego system  działał jak działał i też mogło zrobić Ci sieczkę we wniosku i masz obowiązek sprawdzić i zweryfikować co wysłałeś a co zapisało i poprawić w terminie i tyle 

oczywiście błąd popełniła konkretna osoba ale to Ty poniesiesz sankcje i to w Twoim interesie jest monitorowanie wniosku  

• Like 2
Opublikowano

sprawa z powództwa cywilnego to 500zl i walczenie miesiącami o swoje ,jestem za ,tylko czy udowodnisz wine ?teoretycznie tak ,tylko jak z odszkodowaniem ,

ponadto niesmak w urzędzie,bo wrócisz z kolejnym wnioskiem    i kazdy popatrzy jak na wroga

pisze to tylko tak ku przestrodze ,

• Like 1
Opublikowano

ciekawe czy te chore przepisy to ue czy nasi nadgorliwcy? gdyby to był normalny świat to po wykryciu błędu wzywają ciebie a ty wyjaśniasz, zmieniacie dane na właściwe i po sprawie, (tutaj powinny być klątwy:) )

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz78 napisał:

sprawa z powództwa cywilnego to 500zl i walczenie miesiącami o swoje ,jestem za ,tylko czy udowodnisz wine ?teoretycznie tak ,tylko jak z odszkodowaniem ,

ponadto niesmak w urzędzie,bo wrócisz z kolejnym wnioskiem    i kazdy popatrzy jak na wroga

pisze to tylko tak ku przestrodze ,

Jutro jeszcze mam podjechać do Armiru , zobaczę co ostatecznie powiedzą , i trzeba będzie podjąć jakąś decyzję

2 minuty temu, nie napisał:

ciekawe czy te chore przepisy to ue czy nasi nadgorliwcy? gdyby to był normalny świat to po wykryciu błędu wzywają ciebie a ty wyjaśniasz, zmieniacie dane na właściwe i po sprawie, (tutaj powinny być klątwy:) )

Niestety to nasza Polska , absurd to codzienność

Opublikowano

Ale zobaczcie jakie cwaniaki w tym ARiMR jak jest coś nie tak ze rolnik jest stratny to  powiadamiają dopiero wtedy jak juz nie można korekty zrobić. 

Mnie też kilka lat temu powiadomili po czasie ze jednej działki niema w dopłatach, no ale wtedy to był mój błąd. 

Opublikowano
4 minuty temu, ksys napisał:

być może pracownicy mieli ubezpieczenie od takich sytuacji i uda się coś wyrwać z ich OC

Spytam jutro w ODR , zobaczymy jak odniosą się do sprawy i napiszę

Opublikowano

ta nasza Polska to konkretni ludzie. Urzędy powinny być dla obywateli, a nie odwrotnie. Dużo się już w tej kwestii zmieniło, ale widać nie wszędzie. Przecież to ewidentny błąd ludzki, a nie próba oszustwa. Urzędnik powinien rozróżniać te sytuacje, a nie zachowywać się jak maszyna.

Opublikowano
20 minut temu, Aktis napisał:

ta nasza Polska to konkretni ludzie. Urzędy powinny być dla obywateli, a nie odwrotnie. Dużo się już w tej kwestii zmieniło, ale widać nie wszędzie. Przecież to ewidentny błąd ludzki, a nie próba oszustwa. Urzędnik powinien rozróżniać te sytuacje, a nie zachowywać się jak maszyna.

Jutro będę w Armir i zobaczymy ich ostateczną decyzję , 

Opublikowano
42 minuty temu, robert1226 napisał:

Ale zobaczcie jakie cwaniaki w tym ARiMR jak jest coś nie tak ze rolnik jest stratny to  powiadamiają dopiero wtedy jak juz nie można korekty zrobić. 

Mnie też kilka lat temu powiadomili po czasie ze jednej działki niema w dopłatach, no ale wtedy to był mój błąd. 

mi w zeszłym roku dowalili 1500 zł kary za to ze droga polna publiczna rozjeżdżona w mój grunt na powierzchni 1000m2  a działka 8 ha w jednym kawałku ,co rok tak samo podawana do dopłat(według wypisu z RG) tylko uprawa sie zmieniała   a sie teraz dopatrzyli

Opublikowano

Jedz do agencji i wytłumacz sytuacje, to zdarzenie losowe. Zaproponuj że napiszesz akt żalu czy jak to się nazywa i wyjasnienia. Weź od razu swoją umowę na buraka. Jak pracownik odmówi to idz do kierownika, tylko grzecznie i rzeczowo mów. 

Mi z kolei błąd w systemie wystąpił i dwie działki wyrzucilo ale nie dałem się spławic i wmówić że to moja wina.

Opublikowano

Byłem w ODR , pracownik potwierdza że popełnił błąd ale cóż......W Armirze zaproponowano dwie opcje : całkowita rezygnacja z dopłaty cukrowej bez konsekwencji , ( nie wiem dla kogo bo w tym przypadku jestem już stratny ok 6000 zł ).  , Druga opcja:pracownik ODR dołączył właściwą umowę do wniosku , poinformowano mnie iż otrzymam odmowę wypłaty płatności cukrowej z trzyletnimi sankcjami finansowymi , tyle że z możliwością odwołania się od decyzji co też nie gwarantuje iż te pieniądze otrzymam .Wybrałem drugą opcję i czekam na decyzję od której oczywiście odwołam się bo wiem na dziś że płatność cukrowa będzie odmowna .Napiszę o finale tej sprawy po jej zakończeniu , może pomoże to w przyszłości komuś  lub ku przestrodze , pozdrawiam forumowiczów

• Like 1