Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, Yoda napisał:

U nas w lubuskim jak była ptasia grypa wybijali całe kurniki. Czy ktoś protestował?

Widać że totalnie nie chcesz zrozumieć o co chodzi . Masz swoją opinię i to szanuje . Ale przez to właśnie że jak to mówisz nikt nie protestował to dajemy jasny przekaz  wladzom:  Róbcie z nami co chcecie , dawajcie uchodźców , dawajcie wieprzowinę z Danii , obnizajcie ceny zywca , blokujcie sprzedaż jabłek do Rosji , wybijajcie świnie , wybijajcie kury a potem wybijcie bydło mleczne i mięsne i podziekujmy im jeszcze za ochlapy w postaci doplat które uzależniają nas od aparatu UE. Ja się identyfikuje z każdym rolnikiem , z każdą gałęzią a nie tylko z sektorem wołowiny . I popre każdego komu się krzywda dzieje . Bo cenie sobie bardziej zwyklą, uczciwą postawę wobec drugiego niż chory system który odbiera rodzinie ostatnie źródło utrzymania.. 

Edytowane przez tomaszmab
Opublikowano

Ja uważam że protestować można. Ale trzeba wiedzieć co się chce. A co agrounia chce zrobić konkretnie w kwestii wieprzowiny? Postulaty o zakazie importu pokazują dobitnie że nie ma pojęcia o rynku UE. Tak samo jak chęć handlowania z Rosją. Pokażcie jak zmusić ludzi do kupowania polskich produktów.

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Yoda napisał:

Ja uważam że protestować można. Ale trzeba wiedzieć co się chce. A co agrounia chce zrobić konkretnie w kwestii wieprzowiny? Postulaty o zakazie importu pokazują dobitnie że nie ma pojęcia o rynku UE. Tak samo jak chęć handlowania z Rosją. Pokażcie jak zmusić ludzi do kupowania polskich produktów.

Powtarzasz słowa Ardanowskiego. Ze musza wiedziec co chca  . AgroUnia narazie jest na etapie budowania struktur ogólnopolskich . Po za tym chcą aby wprowadzić oznaczenia na polską żywność co spowoduje większą świadomość społeczeństwa co jemy . A Polacy chcą jeść polskie bo wiedzą że zdrowe .  Postulat o zakazie importu?! Przecież to szło ze strefy czerwonej to jak to jest że duńskie świnie jadą z Litwy a polskie są wybijane i rolnik nie może ich sprzedać w danej strefie. Chory system UE . Polska z tego co wiem jest krajem suwerennym i nie może iść jak ślepa owca za wilkiem i musi dbać o swoje a nie o interesy Niemców itp.

Nie ma co słuchać polityków bo oni są od robienia wody z mózgu ludziom . Trzeba dostrzec wszystko własnymi oczami . Pięknie kłamią media i tam w nich siła.  Kto ma media ten ma władzę co pokazała ostatnio afera leżakowa.  

Opublikowano
7 godzin temu, staszek131415 napisał:

Coś Ci się pomieszało w głowie

Co mi się niby pomieszało? 

Opublikowano
7 godzin temu, Adrian_K_90 napisał:

Wymysł z 1991 r. a co z tym dalej to już kwestia naszych jaśnie oświeconych władz.  

Tak jakby, również władza tego kraju. 

No kolego tak masz racje że z 1991 Ale unia wymusza państwa członkowski do wprowadzania jej na terenie kraju , Polska o ile mnie pamięć nie myli dostała wyrok europejskiego trybunału sprawiedliwości w 2017 roku 

Opublikowano
58 minut temu, Yoda napisał:

Polska z tego co wiem jest w UE. A tutaj panuje SWOBODNY przepływ towarów i usług.

dlatego musimy wyjsc z UE, zlikwidowac bydło miesne bo tego nie jemy, doprowadzic do opłacalnosci hodowle trzody chlewnej, hodowla z prawdziwego zdarzenia czyli własne maciory, warchlaki tuczniki zero importu z UE :ph34r:

Opublikowano (edytowane)

teraz mamy grecje +

niedługo bedziesz płacił za tlen którym oddychasz i deszczówke ale i tak bedziesz UE chwalił bo ochłapy rzuca do hektara :D

szwajcaria i norwegia jakos żyją bez kochanej UE

a na koncu wprowadzą podatek katastralny :D mówie wam mina obszarników bedzie bezcenna jak im trafi oddac dopłate na podatek co roku :D ale co tam nie ma jak to życ wsród europejskich przyjaciół :D

Edytowane przez ozzborn
Opublikowano
ozzborn napisał:

58 minut temu, Yoda napisał:

Polska z tego co wiem jest w UE. A tutaj panuje SWOBODNY przepływ towarów i usług.

dlatego musimy wyjsc z UE, zlikwidowac bydło miesne bo tego nie jemy, doprowadzic do opłacalnosci hodowle trzody chlewnej, hodowla z prawdziwego zdarzenia czyli własne maciory, warchlaki tuczniki zero importu z UE :ph34r:

Jest taki kraj na świecie. Taki mały ciemno włosy grubas jest tam szeryfem. Dobrobyt i uwielbienie wodza na każdym kroku.

Opublikowano

szwajcaria ? norwegia ? poważnie tam rządzi jakis ciemnowłosy grubas ? :D

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Yoda napisał:

Dlatego właśnie trzeba wyjść z Unii bo ten twór nas okrada na lewo i prawo . Wprowadza prawo jakie się Niemcom podoba i tyle . Niech Zabierają te doplaty i wara od polskiej gospodarki . Chętnie bym sobie ubil swiniaka z własnego chlewa , z własnego gnoju , osmalonego i umytego na własnym podwórku . Tak jak to robiłem z ojcem i wujkiem i sobie zjadł normalna swiezyne z przebadanym mięsem i żaden antyludzki system mi by tego nie zabronił .. Z wieprzowiny i mleka każdy polski rolnik by się utrzymał bo popyt na to mamy ogromny w naszym kraju a jak byśmy mieli trochę za dużo to wtedy ewentualnie export .. i by się nam opłacało exportowac bo produkujemy tanio wzgledem zachodu .. zresztą świadczy to o exporcie polskiej wołowiny . Tylko co z tego skoro teraz ceny nam ustala zachód bo wołowiny mamy jak stąd do Chin której sami nie jemy . Wielkość importu masła i tłuszczów mlecznych do Polski w pierwszych ośmiu miesiącach 2017 r., w relacji do analogicznego okresu sprzed roku wzrosła o 36,5 proc. To są właśnie skutki tego wolnego przepływu ze zachód exportuje a rolnik nie ma gdzie sprzedać albo dostaje ochlapy .. 

15 minut temu, Yoda napisał:

Jest taki kraj na świecie. Taki mały ciemno włosy grubas jest tam szeryfem. Dobrobyt i uwielbienie wodza na każdym kroku.

W Polsce się natomiast uwielbia partie .. Raz PO a raz PiS . A potem samego siebie 

Opublikowano (edytowane)

tomaszmab

niewolnikom nie wytłumaczysz co to znaczy wolnosc

towarzystwo albo żyje z tych ochłapów systemu albo jest tak zakredytowane ze boi sie własnego cienia ...

Edytowane przez ozzborn
Opublikowano
6 godzin temu, marulekk napisał:

Ja tam wolałbym aby tych 500, dopłat itd. ni było , po roku wyszło by kto żyje z rolnictwa i jest gospodarzem a kto jest wiejskim pasożytem 

Kurde nie mogę usunąć cytowania @RU, jakis błąd 

nie wiem ile lat masz ja tez we wszesnych latach 3 RP  - 1990-2005   nie gospodarzyłem , ale jednak rolnictwo na wejsciu do UE skorzystało wystarczy zobaczyć nowoczesne obory , kurniki , i maszyny na podwurku ,. chyba ze sie tobie wydaje ze john dere jest nową firmą czy new holand te firmy produkowały maszyny od dawna , tylko rolnika nie było na nie stac . poza kilkoma firmami jak agrofirma i kilka jeszcze  . 

Opublikowano

Unia nadała PROW na nowe maszyny i modernizację po to żeby z polskiego rolnika zrobic całkowicie spętanego człowieka z kulą na łańcuchu u nogi w postaci kredytu. Potem robią czerwona strefę i rolnik nie ma ani John Deera ani obory, ani gospodarstwa no i kilka milionów do spłaty .. ale co tam przecież nam Unia tyle dała dotacji , tyle pieniedzy . Dała ale drugie tyle zabrała . Już niedługo niemiecki lub angielski będzie na ulicy urzędowym językiem bo patrząc na te wszystkie zagraniczne sklepy i galerie gdzie Polak kasę zostawia obcemu kapitalowi to już niedługo .. przodkowie na próżno walczyli o wolną Polskę po tym co się wyrabia .. Sobieski muzułmanów gromil pod Wiedniem po to żeby polskie kobiety i dzieci mogły byc bezpieczne . Teraz Merkel zaprasza ich i daje zakwaterowanie . Dokąd ten świat dojdzie za kilkanaście lat to strach pomyśleć . Ardanowski mówi ze będą kamery w ubojniach.  A potem co ? Kolej na rolnika ,trzeba będzie mieć  monitoring w oborach bo komuś krowa zdechła .. 

Opublikowano

Po wejściu do UE stal materiały budowlane ciągniki czy maszyny podrożały o 200 lub 300 procent... A ludzie teraz się cieszą że dostają jakieś zwroty z prowu itp

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, jarecki napisał:

nie wiem ile lat masz ja tez we wszesnych latach 3 RP  - 1990-2005   nie gospodarzyłem , ale jednak rolnictwo na wejsciu do UE skorzystało wystarczy zobaczyć nowoczesne obory , kurniki , i maszyny na podwurku ,. chyba ze sie tobie wydaje ze john dere jest nową firmą czy new holand te firmy produkowały maszyny od dawna , tylko rolnika nie było na nie stac . poza kilkoma firmami jak agrofirma i kilka jeszcze  . 

Co z tego że Jon czy inny holand jak to nie kupione za tuczniki czy inne towary ,co innego jak byś to kupił to za zarobione na produkcji .Do tego koncerny zachodnie to pieniążki wracają gdzie...

Edytowane przez Gość
Opublikowano
8 godzin temu, JarekBazydlo napisał:

Szkoda mi Cie naprawde. Nie wiem chcesz tu zablynac czy cos? Poczytaj co piszesz. Czy Cie zacytowac?

10 godzin temu, JarekBazydlo napisał:

Nie wiesz co jest źle w rolnictwie? Nie widzisz problemów? 

Drogi Jarku . Czytając twoje posty przypomina mi się cytat z filmu " Europa Europa " ; " Wtedy poczułem jak się zaplątałem . Kto przyjaciel , kto wróg " . Wszystko co napiszę interpretujesz jako atak na swoją osobę . Szkoda , bo nie takie są moje intencje . Piszę że kupujesz RIO bo tak kiedyś napisałeś , a ty że " ciekawych rzeczy idzie się tu dowiedzieć " . Piszę że RIO jest idealne , bo mam takie , a że nie jeżdżę po wycieczkach to min. do kościoła , a ty " podobnież do kościoła " . Chwalisz się jak ci się powodzi , bardzo dobrze , sam bym się chwalił gdybym miał czym . Mógłbym się pochwalić najwyżej córką , bo to jedyna rzecz , której w życiu nie spartaczyłem , ale po co . Pokazałeś fakturę auta , bo prosiliśmy , to było ze się przechwalasz . Nie pokazałeś za byki , też źle . Teraz dopiero zauważasz , że dzieje ci się krzywda , że mógłbyś mieć więcej . Z kim ty się porównujesz z lekarzami , prawnikami ? . Jak to się ma do wcześniejszych postów , zaprzeczasz sam sobie , a może potwierdzasz moje wcześniejsze podejrzenia że masz inną " uprawę " , a byki są tylko przykrywką i w gruncie rzeczy się nie opłacają  . Spróbuj popracować u prywaciarza , a nie daj Boże zastrajkować , zresztą co ja ci będę mówił , pracowałeś w paszowni  więc wiesz jak jest . Dlaczego stamtąd odszedłeś , ile lat byś zbierał na auto ?  Mi polityka koło nosa lata , ale co to posła obchodzi ile ty zjednasz za byki . Mam wielki szacunek do ciebie , powiem ci nawet na ucho że to konto na af trzymam ze względu na ciebie . Te Wymiany z twoimi oponentami , te riposty , których nie powstydziłby się sam mistrz Bareja , sprawiają że jesteś dla mnie solą tego forum . 

Z pozdrowieniami dla małżonki 

Marcin

Opublikowano
4 minuty temu, karrol napisał:

Po wejściu do UE stal materiały budowlane ciągniki czy maszyny podrożały o 200 lub 300 procent... A ludzie teraz się cieszą że dostają jakieś zwroty z prowu itp

A o ile budowa domu to już nie ma co wspominać .. 😐

Opublikowano
3 minuty temu, marcinski napisał:

Drogi Jarku . Czytając twoje posty przypomina mi się cytat z filmu " Europa Europa " ; " Wtedy poczułem jak się zaplątałem . Kto przyjaciel , kto wróg " . Wszystko co napiszę interpretujesz jako atak na swoją osobę . Szkoda , bo nie takie są moje intencje . Piszę że kupujesz RIO bo tak kiedyś napisałeś , a ty że " ciekawych rzeczy idzie się tu dowiedzieć " . Piszę że RIO jest idealne , bo mam takie , a że nie jeżdżę po wycieczkach to min. do kościoła , a ty " podobnież do kościoła " . Chwalisz się jak ci się powodzi , bardzo dobrze , sam bym się chwalił gdybym miał czym . Mógłbym się pochwalić najwyżej córką , bo to jedyna rzecz , której w życiu nie spartaczyłem , ale po co . Pokazałeś fakturę auta , bo prosiliśmy , to było ze się przechwalasz . Nie pokazałeś za byki , też źle . Teraz dopiero zauważasz , że dzieje ci się krzywda , że mógłbyś mieć więcej . Z kim ty się porównujesz z lekarzami , prawnikami ? . Jak to się ma do wcześniejszych postów , zaprzeczasz sam sobie , a może potwierdzasz moje wcześniejsze podejrzenia że masz inną " uprawę " , a byki są tylko przykrywką i w gruncie rzeczy się nie opłacają  . Spróbuj popracować u prywaciarza , a nie daj Boże zastrajkować , zresztą co ja ci będę mówił , pracowałeś w paszowni  więc wiesz jak jest . Dlaczego stamtąd odszedłeś , ile lat byś zbierał na auto ?  Mi polityka koło nosa lata , ale co to posła obchodzi ile ty zjednasz za byki . Mam wielki szacunek do ciebie , powiem ci nawet na ucho że to konto na af trzymam ze względu na ciebie . Te Wymiany z twoimi oponentami , te riposty , których nie powstydziłby się sam mistrz Bareja , sprawiają że jesteś dla mnie solą tego forum . 

Z pozdrowieniami dla małżonki 

Marcin

Żale osamotnionego i nieszczęśliwego samoluba . - Taki tytuł tej powieści . :P