Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No właśnie sensu brak... niby.

Ogólnie to śmieszna ilość tego mięsa ale afera jest.

Kaczorek sam nic nie zrobi, powie że chłopy złe, że unia coś wymyśliła a oni przecież są przeciwni.

Najważniejsze są przecież GOSPODARSTWA RODZINNE... smutne

Wety powinni polecieć i to z hukiem

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, ozzborn napisał:

w tym przypadku to ty chciałes przykozaczyc ale ci nie wyszło jak widzisz ... to ze firma amerykanska zmieniła własciciela nie znaczy ze wyszła z rynku amerykanskiego tylko nadal na tym rynku działa i zarabia, równie dobrze to ty mógłbys kupic tą firme i co ? wydałbys iles tam milionów/miliardów i zwinął interes z rynku USA ? jaki w tym sens ?

według twojego rozumowania chinczycy kupili firme amerykanską i teraz działają na rynku chinskim :D a co z tymi swiniami co zostały w USA i PL i całym tym biznesem ? :D sensu brak ...

nic z chodowlą sie nie zmieniło w usa tak samo mają fermy należące holdingu , zresztą tak samo jak opel był amerykanski jest francuski nikt tego niezauwazył , z drugiej strony kraje zachodu utrudniają chinskim gigantom przejecia firm a chinom zostaje łykanie upadających tak jak volvo czy we włoszech jakas marka maszyn rolniczych i traktorów , a ostatnio chyba lotusa z angli kupili który i tak by zbankrutował   takze moze i smienfield widział widmo upadku 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

W większości właścielami są fundusze inwestycycyjne. Fundusz coś kupuje upadającego np. wydziela co się da z tego, wprowadza program naprawczy i za 4 lata opycha to jako firmę następnemu funduszowi. Cała otoczka ich grzmoci. Po określonym czasie dana firma ma się nadawać do sprzedaży.

Opublikowano

Unijne  urzędasy   przyjechały  do  Polski   ponoć  do  piątku  mają  szpiegować   i  na koniec  mogą   wprowadzić  zakaz  eksportu   naszego mięsa  :ph34r:

Opublikowano
19 minut temu, mirro napisał:

W większości właścielami są fundusze inwestycycyjne. Fundusz coś kupuje upadającego np. wydziela co się da z tego, wprowadza program naprawczy i za 4 lata opycha to jako firmę następnemu funduszowi. Cała otoczka ich grzmoci. Po określonym czasie dana firma ma się nadawać do sprzedaży.

chiny tak nie działają , kupują firme dla zysku w dłuzszej perspektywie  + poznanie technologi 

Opublikowano

Zależy im również na markach bo chińskich o zasięgu globalnym nie mają

Opublikowano
13 minut temu, gadzet napisał:

Robi ktoś z was sianokiszonke w balotach ile średnio taki balot może ważyć i przy jakiej suchej masie? 

Robię ale nigdy nie ważyłem 😏 dużo zależy jaką prasą robione i jaka sucha masa. 

Opublikowano

wydaje mi sie ze siana wejdzie wiecej jak sianokiszonki w belke a mam sipme clasic srednio siana bedzie 200 kg w belke a reszta masy to woda w sianokiszonce  , chociaz belka sianokiszonki bedzie miała po mojej sipmie 500 kg ,to po wysuszeniu bedzie miała miej jak 200 kg  siana  [ jak by rozwinął i wysuszył ]

Opublikowano
21 godzin temu, michalcium napisał:

Mam pytanie dlaczego kupujecie Zetory i inne maszyny z tych stron .To są padalce każdy pretekst wykorzystają ,żeby PL ud***ć .Pamiętacie reklamę gościa ,jak pod płaszczem miał kradzione zegarki od wyboru do koloru i sprzedawał Czechowi .A sprzedawał Polak i w Świat poszła wieść ,że wszyscy Polacy to złodzieje .Nie wiem ,kiedy wy To zrozumiecie ,że jak ktoś wali Cię sztachetą w łeb ,to nie jest przejaw sympatii .Nie kupować żadnych ciągników i maszyn Czeskich ,Słowackich .Omijać z daleka te kraje !!!!!!

17 minut temu, jarecki napisał:

wydaje mi sie ze siana wejdzie wiecej jak sianokiszonki w belke a mam sipme clasic srednio siana bedzie 200 kg w belke a reszta masy to woda w sianokiszonce  , chociaz belka sianokiszonki bedzie miała po mojej sipmie 500 kg ,to po wysuszeniu bedzie miała miej jak 200 kg  siana  [ jak by rozwinął i wysuszył ]

Kolego to jaką masz prasę model .Na 200 kg z Sipmy to musi być fest zbita kulka  .Mówimy tu o sianie .Siano kiszonki u sąsiada kręciliśmy ,co miały już ponad 700kg baloty ze świeżego GPS jęczmień ,owies ,groch i wsiewka koniczyny .

• Like 2
Opublikowano
19 minut temu, jarecki napisał:

Chyba siana będzie więcej jak 200 tyle to ja słomy nakręce bo ważyłem taką samą prasą albo szybko zapitalasz

Opublikowano (edytowane)

mam sipme clasic z zamkami z 569 /1  byc moze ze niema 200 kg  ale role głowną odgrywa jaka to trawa jak łaka zadbana z żyzną ziemią to jest ciezka bela , ale mam takie łaki ze jade a siano sie wykruszy  do tyłu z pod łancucha to i 150 kg niebedzie miała   atak naprawde to nigdy nie wazyłem 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Tak zgadza się siano ze świeżo sianych łąk będzie cięższe jak jakieś dzikio rosnące

Opublikowano

Dla rządu priorytet to atak na Ogórkową a nie to że ryneknwołowiny ch*j strzelił

Opublikowano

Żytnia słoma po sipmie to 180-190kg w moim przypadku. Sucha jak pieprz i ważona na mojej wadze. Sucha sianokiszonka 65%sm ma 280-300kg zależy czy siana trawa czy nie. A siana nie ważyłem to nie wiem ale gdzieś tak w okolicach 230-250 kg

Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

mam sipme clasic z zamkami z 560 /1  byc moze ze niema 200 kg  ale role głowną odgrywa jaka to trawa jak łaka zadbana z żyzną ziemią to jest ciezka bela , ale mam takie łaki ze jade a siano sie wykruszy  do tyłu z pod łancucha to i 150 kg niebedzie miała   atak naprawde to nigdy nie wazyłem 

Jak wygląda Clasic z560/1 ? Jest taka ? O.o

Opublikowano

Kurde bo ja ta swoją fortima zrobiłem parę sztuk sianokiszonki i prawie wszystkie miały między 700 a 800 kg. Co prawda to był potraw bez podwyższania bo jednego dnia był noszony na drugi ograbiany A trzeciego prasowany. I teraz nie wiem czy robić przyczepę samozaładowcza do belek czy platformę  i ciągnąć ładowarką tylko że ładowarka na hydrostacie.☹

Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

siana mniej spakujesz w zwijke bo sie bardziej rozpręża ;)

Opublikowano

Jasne że miej . Miękkie i mokre łatwiej zgnieść niż suche i sztywne .