Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Ursus932 napisał:

Albo powiedz to rolnikom którzy strajkują żeby więcej hodowali po 3.50

bo nie ma polityki rolnej ... wolałbym zarobic 100zł na swini niz trzymac byka 20 miesiecy za 500-1000zł  bo w ciagu 20 miesiecy zrobiłbym 5 rzutów a nie jeden ....

w miejsce jednego byka wstawiasz 5 tuczników x 5 rzutów = 25szt x 100zł = 2500zł a nie jakies grosze na byku i smieszny obrót gotówki ....

Edytowane przez ozzborn
Opublikowano
ozzborn napisał:

1 minutę temu, Ursus932 napisał:

Albo powiedz to rolnikom którzy strajkują żeby więcej hodowali po 3.50

bo nie ma polityki rolnej ...

To opracuj razem z tym krzykaczem z blaszek plan naprawy polskiego rolnictwa. Coś na kształt planów piecioletnich gierka.

Opublikowano
8 minut temu, ozzborn napisał:

bo nie ma polityki rolnej ... wolałbym zarobic 100zł na swini niz trzymac byka 20 miesiecy za 500-1000zł  bo w ciagu 20 miesiecy zrobiłbym 5 rzutów a nie jeden ....

w miejsce jednego byka wstawiasz 5 tuczników x 5 rzutów = 25szt x 100zł = 2500zł a nie jakies grosze na byku i smieszny obrót gotówki ....

Nie musisz mi tłumaczyć bo dziesięć lat do tyłu były u mnie w gospodarstwie świnie. Ale nie ma tej stówy na świni to jak hodować

Opublikowano
10 minut temu, Ursus932 napisał:

Nie musisz mi tłumaczyć bo dziesięć lat do tyłu były u mnie w gospodarstwie świnie. Ale nie ma tej stówy na świni to jak hodować

dlatego rolnictwo w PL jest w rozkładzie ... bydło opasowe to jest żadne wyjscie, Polska to nie USA ze srednia wielkosc gospodarstwa to ok 200ha, a bydło potrzebuje hektarów .... zboże dla swin mozna sciągnąc z ukrainy jak zabraknie, ale powierzchni użytków zielonych raczej nie powiekszymy znacząco dla bydła ...

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Yoda napisał:

Do opasu odsadka potrzebujesz hektarów? Na jakim świecie żyjesz?

a co na samym zbożu i słomie mam go trzymac ? :D

hodowla swin to wewnetrzny zbyt na zboże i wewnetrzny zbyt na mieso, samowystarczalnoc żywnosciowa, kapujesz cos z tego ? a bydło ? futrowanie zagranicznego odbiorcy i dyktowanie ceny ...

Edytowane przez ozzborn
Opublikowano
ozzborn napisał:

3 minuty temu, Yoda napisał: Do opasu odsadka potrzebujesz hektarów? Na jakim świecie żyjesz? a co na samym zbożu i słomie mam go trzymac ?  hodowla swin to wewnetrzny zbyt na zboże i wewnetrzny zbyt na mieso, samowystarczalnoc żywnosciowa, kapujesz coz tego ? a bydło ? futrowanie zagranicznego odbiorcy i dyktowanie ceny ...

Trzymaj nawet na cukierkach. Każdy karmi tym co uważa za opłacalne. Gadka o samowystarczalnoci to pachnie komuna do której wielu tęskni widzę. O ile posty o qq i soi były nawet rozsądne to tego co teraz piszesz nie da się czytać.

Opublikowano

nie da sie czytac bo nie po twojej linii interesu ? nie tedy droga kolego ...

Opublikowano
1 godzinę temu, bobienko napisał:

W BBC też już głośno

wszędzie głośno w niemcowni tyż

51 minut temu, Bartek933 napisał:

Ujawnianie prawdy

Tak prawdy,a Wiesz jak taką prawdę ujawnia sie w NIemczech?

7 minut temu, JarekBazydlo napisał:

14 netto byk U podwyżka względem wczoraj o 20 gr

To to jest ta duża ubojnia o której pisałeś??

Opublikowano
4 minuty temu, gregory81 napisał:

Oglądałem rano

Warto było oglądać?

Opublikowano
51 minut temu, ozzborn napisał:

po co futrowac pejsatych i ciapatych

my nigdy nie będziemy samo wystarczalni bo to jest w interesie innych Państw europy itd ..

pejsatych to olać sikiem prostym .. u ciapatych właśnie jest rynek, bo to bardzo duży odbiorca ..