Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, pit17 napisał:

To zależy od ubojni, niektóre biora tylko do 24

Wszystkie ubojnie tak mają, że do jałówek wlicza się krowy w wieku do 30, czy 24 msc, bez względu na to czy jest już wycielona ?. To byłby dużo lepszy interes niż byczki. Pokryć jałówkę w wieku ok. 10 msc i jeszcze, odchować cielaka na mleku przez 4 msc , albo dłużej licząc 30 msc. Czemu tak nie robicie ?.

Opublikowano

W tej chwili mam cztery krowy. 3 zostały zacielone w takim wieku, czwarta miała rok bo nie chciała załapać. Interesuje mnie czy jałówka może być krową, bo jak tak , wchodzę w to.

Opublikowano
9 minut temu, lem1991 napisał:

Wszystkie ubojnie tak mają, że do jałówek wlicza się krowy w wieku do 30, czy 24 msc, bez względu na to czy jest już wycielona ?. To byłby dużo lepszy interes niż byczki. Pokryć jałówkę w wieku ok. 10 msc i jeszcze, odchować cielaka na mleku przez 4 msc , albo dłużej licząc 30 msc. Czemu tak nie robicie ?.

Może być problem z rejestracją cielaka na tak wcześnie wycieloną jałówke

Opublikowano

Przecież w cenach... piszecie o wieku, a nie o tym czy krowa jest jałówką.

Przed chwilą, Ursus932 napisał:

Może być problem z rejestracją cielaka na tak wcześnie wycieloną jałówke

Większość cielaków i tak nie rejestruje.

Opublikowano (edytowane)

Dlaczego ?. U mnie wszystko przebiegło pomyślnie .W dwa porody , w tym jeden u tej rocznej , trochę się naciągliśmy, ale daliśmy radę.

Edytowane przez lem1991
Opublikowano

Powstanie nowa rasa mini krówek ...hehe pochodzenie od lenia lema ;)

Opublikowano

Dokładnie A do tego jak odchow cielaka to kondycja jej będzie słaba i cena też

4 minuty temu, bobienko napisał:

Więcej problemu niż pożytku.

.

Opublikowano (edytowane)

Czułem , że tatuś przyjdzie z odsieczą. :P

Do ogarka.

Wstawię  kiedyś zdjęcie. Twoje są mini nawet w19 miesięcy, bo im mliko wypijasz... z garnka do ogarnka.

Edytowane przez lem1991
Opublikowano

Nie idź tą drogą dziecko ....weź  się do roboty i daj spokój tym cielakom a zapłodnij lepiej swoja foczkę :D ...500 masz na bank .

Opublikowano (edytowane)

Pierwiastki to najbardziej pojebany wiek bydła.zabije cielaka, gospodarza a nawet i sama się zatłucze.

Edytowane przez bobienko
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, ogarek napisał:

zapłodnij lepiej swoja foczkę :D ...500 masz na bank .

Tatuś ma dwie,  to bym pomógł się dorobić.

Odpowie ktoś , czy ubojnia liczy tylko wiek , czy faktycznie musi to być jałówka ?

Edytowane przez lem1991
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, lem1991 napisał:

@bobienko Moje bardzo kochały swoje cielaczki, spokojne były, a ludzi nawet by nie tkły. Walczyły kiedyś z innym stadem ,ale jako krowy też szukają zaczepki.

Miałem takie ze po porodzie od razu zabijały cielaki,i takie które wypuszczone na pastwisko pierwszy raz z budynku rozbijały sie idiotki na drzewach,łamały i nie rogi jakby tego drzewa minąć nie mogła kretynka

Edytowane przez bobienko
Opublikowano
5 minut temu, bobienko napisał:

Miałem takie zo po porodzie od razu zabijały cielaki,i takie ktote wypuszczone ma pastwisko pierwsxyvraz z budynku rozbijały sie odiotki na drzewach,łamał i nie robi jakby tego drzewa minąć nie mogła kretynka

u mnie jak któraś sztuka zaczyna "podskakiwać" to od razu ma szkolenie i sprowadzam ją do parteru tam gdzie jej miejsca ;)

Opublikowano
33 minuty temu, lem1991 napisał:

Tatuś ma dwie,  to bym pomógł się dorobić.

Odpowie ktoś , czy ubojnia liczy tylko wiek , czy faktycznie musi to być jałówka ?

Miałem w tamtym roku taką nie była zacielona ale koleżanka z kojca ją ssała i wymie urosło jak u pierwiastki , poszła jako jałówka ale zdziwieni byli że takie cyce ma😊

Opublikowano
3 godziny temu, lem1991 napisał:

Większość cielaków i tak nie rejestruje.

To dobry temat dla tvn... Hehe 

Opublikowano
4 godziny temu, lem1991 napisał:

A jak Ty  chcesz upaść taką  pierwiastke przy dojeniu jej

Opublikowano (edytowane)

Kryję w wieku 10 msc, cielak jest po 19 msc , załóżmy że ładny to chowam miesiąc ,dostaję za niego 1700 zł i jeszcze mam ponad 4 miechy na utuczenie, i to wszystko w przypadku zaliczenia do jałówek krowy 25 miesięcznej. Nawet , jeśli nie odrobi , to cielak rekompensuje z nawiązką. Widzę z waszych wpisów , że jednak musi być jałówka, nie krowa.

Jeśli 4 msc na utuczenie to mało, można później zarejestrować cielaka i sprzedać nawet 30 miesięczną krowę jako 25 miesięczną .

Teraz zapewne przyjdzie tatuś i mnie zruga. Uciekam, nara.

Edytowane przez lem1991