Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, kb4512 napisał:

Chyba dopiero zaczynasz z rolnictwem, chowem zwierząt i biznesem. Jak kupisz 16 jałówek i buhaja to potem z sprzedaży odsadków musisz pokryć ich koszt. KRUS na etacie nie obowiązuje.

Ja mam na to pieniądze więc inwestuje . Nie mylić z kredytem. Nic nie muszę :) Odsadki to mój czysty zysk . A z rolnictwem mam doczynienia już prawie 29 lat . 

Edytowane przez tomaszmab
Opublikowano

Nie ważne czy inwestujesz własne pieniądze czy lewarujesz się kredytem. Jak kupię cielaka na opas za własne pieniądze to byk jest moim czystym zyskiem czy trzeba odjąć koszt zakupu cielaka i proporcjonalnie do liczby sztuk sprzedanych rocznie dodać koszt prowadzenia gospodarwstwa?

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, kb4512 napisał:

Nie ważne czy inwestujesz własne pieniądze czy lewarujesz się kredytem. Jak kupię cielaka na opas za własne pieniądze to byk jest moim czystym zyskiem czy trzeba odjąć koszt zakupu cielaka i proporcjonalnie do liczby sztuk sprzedanych rocznie dodać koszt prowadzenia gospodarwstwa?

Byka do krowy porownujesz ? Nie ogarniam twojej logiki . Stado podstawowe jest bazą która masz na mnóstwo lat i co np 12-15 lat zmieniasz krowę na jalowke troszkę doplacajac albo zostawiając sobie po jednej jalowce co roku ( ale tu więcej szczypania sie bo taka jaloweczke trzeba separowac potem od stada ) . A Byki co dwa lata zmieniasz i sprzedajesz je w calosci . Ot taka roznica . Stado podstawowe są to pieniądze zamrożone w inwentarzu a odsadki co roku sprzedajesz .

Co do Krusu to chodziło mi że nie ważne jaka produkcję robisz to krus trzeba płacić . A na etacie ciężko o wydajną produkcję 

Opublikowano
1 godzinę temu, tomaszmab napisał:

A z rolnictwem mam doczynienia już prawie 29 lat . 

No to jak ty od samych urodzin zacząłeś ochłonąć wiedzę na temat rolnictwa to ty naprawdę as  jesteś. A bzdury piszesz aż miło kto tak liczy koszty? Do kosztów bierzesz każdą wydana złotówkę nawet krus. 

Screenshot_20190226-010209_Samsung Internet.jpg

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, gadzet napisał:

No to jak ty od samych urodzin zacząłeś ochłonąć wiedzę na temat rolnictwa to ty naprawdę as  jesteś. A bzdury piszesz aż miło kto tak liczy koszty? Do kosztów bierzesz każdą wydana złotówkę nawet krus. 

Screenshot_20190226-010209_Samsung Internet.jpg

Tak, 29 lat na wsi na gospodarstwie i w międzyczasie praca za granicą ;) . A skąd wiesz czy te dane są prawdziwe ? Jakoś doplat nie liczyłem czyli nie muszę liczyć i krusu .. Podaj gdzie zakłamałem koszty prowadzenia hodowli 30 mamek w moich warunkach? A jak nie masz nic do powiedzenia po za tym to nie pisz . 

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, gadzet napisał:

Więc skoro kłamiesz to administrator powinien usunąć twoje konto.

Czyli to tyle miales do powiedzenia ? Zebym policzył KRUS i ze jestem dobry as i ze administrator powinien moje konto usunąć ?  A odniosles się do kosztów prowadzenia hodowli w moich warunkach ? Bo KRUS płacę jako rolnik a nie jako koszt hodowli mamek . Ale jako rolnik powinienes to wiedzieć

Opublikowano

Nie ty będziesz decydował o tym co i kto na tym forum pisze. To po pierwsze po drugie to w takim razie pieniądze na opłatę kursu z czego bierzesz? Z emerytury babci? A po trzecie to licz sobie koszty jak uważasz bo z takimi tępakami jak ty to nie ma dyskusji.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, gadzet napisał:

Nie ty będziesz decydował o tym co i kto na tym forum pisze. To po pierwsze po drugie to w takim razie pieniądze na opłatę kursu z czego bierzesz? Z emerytury babci? A po trzecie to licz sobie koszty jak uważasz bo z takimi tępakami jak ty to nie ma dyskusji.

Kto w ostatnich wypowiedziach pokazał więcej prostactwa i tepactwa to juz nie mi oceniać bo zawsze ciężko belkę w swoim oku zobaczyc ale u drugiego człowieka igłę to już o wiele łatwiej przychodzi . Dobrej nocy 

Opublikowano

a co powiecie na temat kiszonki ze słonecznika... Chodzi o to zeby zasiac go w poplonie po zniwach i zciac  na kiszonke zeby bykom podawac... u mnie na okolicy paru gosci tak robi zawsze to dodatkowa pasza tylko czy ma to jakies wartosci odrzywcze??    jesli tak  to  mozna pokombinowac i mniej kukurydzy na kiszonke zrobic. 

Opublikowano

Czysty słonecznik czy w mieszance? Trochę to loteria, aby nastawiać się na paszę z poplonów. W poprzednim roku były dobre warunki na ich sianie, ale lata ubiegłe to plon był taki, że po przeliczeniu nakładów prawie lepiej byłoby kupić gotową sianokiszonkę. Przynajmniej w mojej okolicy rozkład opadów to była lekka tragedia. 

Opublikowano

do końca nie znam się na tym nigdy tego nie robiłem i nie wiem czy czysty czy w mieszance... nie wiem nawet z czym go mieszać... Wiesz nie trzeba czekać na poplon i wyliczać pasze na styk możesz zrobić zapas i na drugi rok mniej qq na kiszonkę walnąć wtedy głowa byłaby spokojniejsza. 

Opublikowano
9 godzin temu, tomaszmab napisał:

12 ha pastwiska (laki siane )dziele na kwatery po 2 ha czyli mam 6 kwater . Krowy na każdej kwaterze po 2 tygodnie 

Takie dwa tygodnie. Też tak kiedyś robiłem że dokarmialem stado na pastwisku świeżo kiszoną trawą czy mieszanką  zboża  (na zielono ). Po 1 to nie takie proste. Po 2 robi się syf  jak jest mokro. Po 3 są duże straty. Zastanawiałeś się czy kilku miesięczny cielak będzie chciał jeść kiszinke z qq  ? 

Opublikowano
53 minuty temu, Elvis1090 napisał:

do końca nie znam się na tym nigdy tego nie robiłem i nie wiem czy czysty czy w mieszance... nie wiem nawet z czym go mieszać... Wiesz nie trzeba czekać na poplon i wyliczać pasze na styk możesz zrobić zapas i na drugi rok mniej qq na kiszonkę walnąć wtedy głowa byłaby spokojniejsza. 

A nie lepiej po prostu zrobić sobie zapas kukurydzy?

Opublikowano

moze i lepiej ale jak zaoszczedzisz ziemi na qq to w to miejsce zasiejesz cos innego typu zboze, burak cukrowy, cebula, co kto lubi i zawsze dodatkowy pieniadz... albo wstawisz wiecej byków bo masz wiecej paszy... jak to sie mówi kto nie kombinuje ten nie ma

Opublikowano (edytowane)

No to prawda z tym kombinwaniem. Ale ja już chyba bym wolał więcej kuku zasiać a najwyżej dokupić zboża jak będzie potrzeba. Bo jak kolega wyżej napisał z poplonami to jednak loteria. 

Edytowane przez gadzet
Opublikowano

ale zobacz zrobie sobie jednego roku zapas kiszonki to w przyszłu zasadze hektar cebuli wiecej a z hektara w tym roku mi wyszło prawie 10 tys na czysto... lepiej miec te pieniadze niz nie miec...

Opublikowano
3 godziny temu, Elvis1090 napisał:

a co powiecie na temat kiszonki ze słonecznika... Chodzi o to zeby zasiac go w poplonie po zniwach i zciac  na kiszonke zeby bykom podawac... u mnie na okolicy paru gosci tak robi zawsze to dodatkowa pasza tylko czy ma to jakies wartosci odrzywcze??    jesli tak  to  mozna pokombinowac i mniej kukurydzy na kiszonke zrobic. 

zależy od wiemi i opadów .. w zeszłym roku miałem 30% słonecznika w poplonie a przez susze mało co go wyszło ....
zasiej żyto bojko i zbierzesz sporo masy  ;)

Opublikowano
21 minut temu, Rolnik7343 napisał:

zależy od wiemi i opadów .. w zeszłym roku miałem 30% słonecznika w poplonie a przez susze mało co go wyszło ....
zasiej żyto bojko i zbierzesz sporo masy  ;)

Ale żyto to przed zniwami się sieje... czy po zniwach też można??

Opublikowano
13 godzin temu, tomaszmab napisał:

Absolutnie w tej kwestii się z Tobą nie zgodzę . Zdecydowanie bliżej do 2000 zł niz do 1000 😀

wychodzi na to ze majac 30 mamek mamy 5 tys zysku miesiecznie ....

czy ktos to potwierdzi ? ktos kto te mamki rzeczywiscie posiada ...

Opublikowano
1 godzinę temu, Elvis1090 napisał:

Ale żyto to przed zniwami się sieje... czy po zniwach też można??

ja siałem w połowie sierpnia i zbierałem 9 listopada .... z 2ha było 28zwijek gdzie poplonu kiszonkowego  z takiego samego areału było 18 zwijek

I już żadnych poplonów nie chce ... żyto daje dużo więcej masy nawet mimo suszy