Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Polska to jest kraj dziwnych przepisów ,dali parę groszy to zaraz kłody pod nogi, teraz szukaj stacji żeby paliwo kupić z odpowiem kodem

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, staszek131415 napisał:

To nie dostaniesz

,,W art. 106e ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2018r. poz. 2174, z późn. zm.) określa się dane, jakie powinna zawierać faktura.Uwzględniając przepisy ww. ustawy, na fakturze nie jest wymagane podanie kodu CN oleju napędowego zakupionego do produkcji rolnej''.

Poniżej link do lektury https://www.gov.pl/web/rolnictwo/najczesciej-zadawane-pytania-dotyczace-zwrotu-podatku-akcyzowego-od-zakupionego-paliwa-rolniczego

Edytowane przez gregory81
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Juz uspokujcie sie z tymi kodami. Przed chwilą  ardanowski oglosil że poprawia wytyczne do gmin zeby wszystkie faktury byly do odliczenia. A dodatkowo zostanie przedłużony o miesiac termin składania  dokumentów w gminach

Opublikowano

Tak z innej beczki.Pamięta może ktoś ile wynosił okres przejściowy do zrównania dopłat bezpośrednich u nas ze starą UE,ustalony przez naszych negocjatorów.Jeżeli dobrze pamiętam to stopniowo mieliśmy dochodzić do poziomu starej UE.Chyba ,że mnie pamięć już zawodzi.

Opublikowano

Już dawno weszło,  teraz mają jeszcze wprowadzić bez poprawkowy test na IQ, osoby które nie przekroczą określonego progu dożywotni zakaz na kupowanie gruntów.

Opublikowano
1 godzinę temu, dsbh napisał:

Tak z innej beczki.Pamięta może ktoś ile wynosił okres przejściowy do zrównania dopłat bezpośrednich u nas ze starą UE,ustalony przez naszych negocjatorów.Jeżeli dobrze pamiętam to stopniowo mieliśmy dochodzić do poziomu starej UE.Chyba ,że mnie pamięć już zawodzi.

Już od 2020 roku do 2025 wszyscy w Unii będą mieć o 11procent mniejsze doplaty

Opublikowano
2 godziny temu, dsbh napisał:

Już dawno ten okres minął , ale dalej jesteśmy robieni w balona .

Co do kodów na fakturach , to olać . Poczekajcie trochę . Minister twierdził że to naprawi i wszystkie faktury będą przyjmowane .

7 godzin temu, gregory81 napisał:

Tak by wychodziło. Chyba wiem do czego dążysz. Nie przejdzie to.

To do mnie ? Jeśli tak , to coś więcej proszę .

Opublikowano
8 godzin temu, JarekBazydlo napisał:

Jak to jest z tym kodami? Liczą sie od 1 stycznia czy też od 1 sierpnia 2018? Bo ustawa weszła od 1 stycznia 2019 a niby prawo nie działa wstecz

Dobra znalazłem odpowiedz. 

Jeżeli na fakturze za zakup paliwa na cele rolnicze po 1 stycznia 2019 roku znajdzie się jeden z następujących kodów: CN 2710 19 41, CN 2710 19 42, CN 2710 19 49 oraz CN 2710 20 11, CN 2710 20 12, CN 2710 20 13, CN 2710 20 14, CN 2710 20 15, CN 2710 20 16, CN 2710 20 17, CN 2710 20 18, CN 2710 20 19, to rolnik nie otrzyma zwrotu akcyzy za paliwo rolnicze.  

Dlaczego nie dostanie ?

7 godzin temu, Ursus932 napisał:

Polska to jest kraj dziwnych przepisów ,dali parę groszy to zaraz kłody pod nogi, teraz szukaj stacji żeby paliwo kupić z odpowiem kodem

Grube koncerny naftowe też muszą zarobić .. przecież cały system polityczni i naftowy to jedna liga :)

Opublikowano

Co ma koncern do zwrotu podatku ? Dostaną wszyscy zwrot , tylko urzędnicy błąd naprawić wpierw muszą .

Opublikowano
Przed chwilą, zetorki12 napisał:

Co ma koncern do zwrotu podatku ? Dostaną wszyscy zwrot , tylko urzędnicy błąd naprawić wpierw muszą .

To ma że pewnie dobre kody są na Orlenach itp .. zobaczymy oby to naprawili tak jak mówisz 

Opublikowano

To nie ja mówię . To minister rolnictwa obiecał . Ja jedynie powtarzam . Właśnie na Orlenie zdaje się kody nie takie .

Opublikowano
Przed chwilą, Ursus932 napisał:

Właśnie na Orlenie były złe😃

No tak Orlen jeszcze jako tako Polski to temu ten kod zły 😀

Orientujecie się do ilu sztuk w tym roku doplata ? 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, dsbh napisał:

co kraj to obyczaj polska ma dopłaty podobne do hiszpanni  a malta ma 3 razy wieksze cos pod 800 euro do ha. kazdy kraj ma inna stawke dopłat          no i ch.. z narzekania 50 stron w cenach bydła ze obnizka i rezygnacja z hodowli a nagle podwyzki , 10 stron o kodach do paliw i straty z tego tytułu a tu nic minister zaaregował . lipa nima na co narzekac  trzeba szukać kolejnego kozła ofiarnego 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Przyjmują już w gminach dziś byłem nawet na złych kodach tylko trzeba podpisać oświadczenie więc koniec tematu że nie dostaną ci co mają błędne kody

Opublikowano

A mi esemesa przysłali że ztym kodem nie przyjmują i to nie tylko zOrlenu

Opublikowano

Matko jaka panika . Już wyjaśnione , co przeżywacie ? :P

Opublikowano
2 godziny temu, nikolas29 napisał:

Już od 2020 roku do 2025 wszyscy w Unii będą mieć o 11procent mniejsze doplaty

skonczy sie tym ze kazdy kraj bedzie utrzymywał rolnictwo ze swojego budżetu ... finał bedzie taki ze w niemczech bedzie 1000 euro do ha a w PL 100 euro :D