Skocz do zawartości

Rozmowy producentów wołowiny


danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

55 minut temu, soltys48 napisał:

Jak jestes na vat musisz eystawiac fakturę 

Od darowizny też jest podatek

@Thomas2135 wytłumacz Panom czy US ma wgląd do ARIMR 

Oczywiście, że ma wgląd. US może nakazać rolnikowi by wziął wyciąg stada z systemu. Księgowa mówiła, że miała rolnika, którym musiał właśnie dostarczyć taki dokument podczas kontroli. Porównują sobie ile zwierząt było np w grudniu a ile w maju. Co tam US nawet głupi BS do kredytu wymaga takiego dokumentu, ale to w innej sprawie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, Thomas2135 napisał:

Oczywiście, że ma wgląd. US może nakazać rolnikowi by wziął wyciąg stada z systemu. Księgowa mówiła, że miała rolnika, którym musiał właśnie dostarczyć taki dokument podczas kontroli. Porównują sobie ile zwierząt było np w grudniu a ile w maju. Co tam US nawet głupi BS do kredytu wymaga takiego dokumentu, ale to w innej sprawie.

Dzięki Bogu u nas jeszcze takie pomysły urzędnikom do głowy nie przychodzą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To po jakim czasie mogę sprzedać byka kupionego np. od sąsiada żeby US się nie doczepił żeby było zgodnie z prawem?

Edytowane przez Gość
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

54 minuty temu, Thomas2135 napisał:

Oczywiście, że ma wgląd. US może nakazać rolnikowi by wziął wyciąg stada z systemu. Księgowa mówiła, że miała rolnika, którym musiał właśnie dostarczyć taki dokument podczas kontroli. Porównują sobie ile zwierząt było np w grudniu a ile w maju. Co tam US nawet głupi BS do kredytu wymaga takiego dokumentu, ale to w innej sprawie.

Teraz banki wymagają do kredytu jeśli masz świnie zaświadczenia od powiatowego weta że spełniasz wymogi bioasekuracji

38 minut temu, debrzyna napisał:

Nawet tego samego dnia A niby dlaczego miałby sie US czepiać 

Bo to jest handel przepisy mówią jasno ile musisz trzymać

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wiadomo jak szło to mieso z ubojni pod ostrowią , ja słyszałem ze za granice szło w formie gotowych kebabow  tzn . gotowe  formy miesne do ogrzewanie , jak kiedys to lokale same nabijały na kij mieso , a teraz  biorą mrozne gotowe  ito pewno w takiej formie wyjechało za granice bo inaczej takie małe ilosci to trudno zlokalizować 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wystarczy na paszówke uprawiac i juz biznes życia sie zrobi :ph34r: RU68 jeszcze musi nam podpowiedziec jaka to dokładnie suszarnia suszy za pół darmo tą kukurydze i bedzie git ...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

21 godzin temu, rolnik115 napisał:

Budynek ma mieć 10m x 25m. Chce tam trzymać połowę bydła mięsnego a połowę mlecznego. Chce to zrobić jak najtańszym kosztem byle w środku poidla nie zamarzały. Nie widzi mi się zakładać poideł izolowanych bo są ponad 10 razy droższe niż te zwykłe. Ten budynek ma mi zastąpić starą oborę z kamienia bo tam trzeba wszystko ręcznie robić a przerabiać ją i wybijać te wszystkie drzwi to ona się zawali bo jak to kiedyś budowali wapno i piasek jako zaprawa... bydła tam docelowo będzie tyle ile się zmieści

Ja bym postawił najprostszy budynek jak to tylko możliwe. Na pewno dał bym jakies świetliki żeby było dużo światła. A poidla można podgrzać matą  lusterka samochodowego . Na allegro kosztuje kilka złotych taka mata. Nowa. Owinąć  rury. Jedna pod spód poidla i masz za powiedzmy 50 zł podgrzewane poidłlo. Plus oczywiście koszt poidła  Będę takie robić na przyszłą zimę. 

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

23 minuty temu, soltys48 napisał:

NIEMA  TAKIEGO PRZEPISU

ważne jest jedno nie można sprzedawać/kupować cieląt z niezaschniętą pępowiną

Jest Tobie jeszcze chyba pępowina nie zaschła

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W tym konkretnym przypadku nad którym dewagujecie prawdopodobnie obydwoje są rolnikami ryczałtowymi raczej nie są spokrewnieni bo pisała coś o "chlopaku" o ile dobrze pamiętam więc pewnie nie była to darowizna tylko zwykle przemieszczenie w ARiMR (kupno/sprzedaż) a że są ryczałtowcami to faktury nie ma bo rolnik ryczałtowy nie ma obowiązku wystawiania Faktury VAT RR  dopiero gdyby kupujący był czynnym płatnikiem VAT wtedy on musiał by wystawić sprzedającemu Fakturę VAT RR.

3 minuty temu, staszek131415 napisał:

Jest Tobie jeszcze chyba pępowina nie zaschła

Do mnie przyjeżdża handlarz odbiera krowę robi na siebie (czytaj swoją działalność) przemieszczenie i jeszcze tego samego dnia jedzie z nią na ubojnie czyżby łamał prawo?

30 minut temu, soltys48 napisał:

NIEMA  TAKIEGO PRZEPISU

ważne jest jedno nie można sprzedawać/kupować cieląt z niezaschniętą pępowiną

Bodajże musi mieć ukończone co najmniej dwa tygodnie o ile się nie mylę.

Edytowane przez gadzet
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Handlarz prowadzi działalność jeśli rolnik kupi dziś zwierzęta a jutro sprzeda do uboju to jest traktowane jako działalnoś c idz do skarbówki to ci wytłumaczą

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

7 minut temu, gadzet napisał:

 

Bodajże musi mieć ukończone co najmniej dwa tygodnie o ile się nie mylę.

Wieku konkretnego mi nie powiedziano

1 minutę temu, staszek131415 napisał:

Handlarz prowadzi działalność jeśli rolnik kupi dziś zwierzęta a jutro sprzeda do uboju to jest traktowane jako działalnoś c idz do skarbówki to ci wytłumaczą

Powtórzę daj wykładnie

 

 

Byłem w skarbówce bo jestem na Vat , kupuje na fakturę i na fakturę sprzedaje nawet tego samego dnia i co??

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, staszek131415 napisał:

Handlarz prowadzi działalność jeśli rolnik kupi dziś zwierzęta a jutro sprzeda do uboju to jest traktowane jako działalnoś c idz do skarbówki to ci wytłumaczą

No i Ty jako rolnik gdybyś tak ciągle kupował i na drugi dzień sprzedawał to też skarbówka kazała by Ci założyć działalność bo nosiło by to znamiona czynności wielokrotne a tak masz zrobione to tylko raz i tu nie mają do czego się przyczepić.

2 minuty temu, soltys48 napisał:

Wieku konkretnego mi nie powiedziano

Powtórzę daj wykładnie

 

 

Byłem w skarbówce bo jestem na Vat , kupuje na fakturę i na fakturę sprzedaje nawet tego samego dnia i co??

Według Staszka prowadzisz działalność HANDLOWĄ.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To może sprecyzuje jestem na ryczałcie więc jak kupię byka i dzisiaj go rejestruje A jutro sprzedaje do ubojni . Nie przypiepszy się skarbówka?

Edytowane przez Gość
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15 minut temu, Ursus932 napisał:

To może sprecyzuje jestem na ryczałcie więc jak kupię byka i dzisiaj go rejestruje A jutro sprzedaje do ubojni . Nie przypiepszy się skarbówka?

Moim zdaniem nie ale fachowcem nie jestem. Chyba ze będziesz to robił często i będzie to nosiło znamiona czynności wielokrotnej a to ile razy tak możesz zrobić bez konsekwencji to już trzeba by w prawie skarbowym sprawdzać.

Edytowane przez gadzet
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez lukasz2347
      Czy wie ktoś gdzie na necie można znaleźć arkusze z tej olimpiady z odpowiedziami????
    • Gość Profil usunięty
      Przez Gość Profil usunięty
      Witam wszystkie Panie i Panów będących w związkach małżeńskich i nie tylko, w końcu nikt nam tu nie będzie wytykał co robimy w tematach dla Panien i Kawalerów, tu możemy swobodnie pisać o wszystkim i o niczym. Zachęcam do pisania.
    • Przez KarolinaNowicka
      Centralne Targi Rolnicze 2017 + IV Forum Sektora Wołowiny
      Kto się wybiera??? 

      Podobno są dofinansowania do autokarów, ktoś coś wie?
      Pozdrawiam!
    • Przez danielhaker
      W związku z prośbą użytkowników założyłem ten temat. Tu możemy rozmawiać o wszystkim i o niczym, aby nie zaśmiecać tematu "ceny mleka"
       
    • Przez ciszu
      Witam serdecznie,
       
      Zwracam się do Was z prośbą, ze względu na wysoką rozbieżność i dezinformacje co do śladu wodnego dla wyprodukowania kg mięsa wołowego. 
      Proszę Was o potwierdzenie  czy prawdą jest, aby wytworzyć kg wołowiny należy zużyć w całym procesie produkcyjnym aż 21 829 razem (szara, niebieska, zielona)?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...