Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie ze 4 lata temu krowa po porodzie nie wstała, dostała tylko wapno weterynarz kazał uciekać wiec zadzwoniłem do luniewskich i zabrali, ale na podwórku dostała kulkę, łeb ucieli, zaświadczenie od weterynarza ze nie była leczona antybiotykami, oddzielnym samochodem przyjechali a po kasę trzeba było jechać osobiście do Gienka za prawie 400 kg na WBC zapłacił aż 1100 zł 

Opublikowano
1 minutę temu, zetorki12 napisał:

Tak się zastanawiam , bo dzisiaj gość bawił się bykiem ze złamaną nogą . Znaczy rozsprzedał .

To najlepszy interes , ubić na legalu i na pół legalu rozprowadzić

Opublikowano

Nie potrzebuje ktoś części do przyczepy samozbierajacej KRONE HSD 5002T? 

U nas jeden gościu bije co jakiś czas byczka tylko on chyba jakieś nie rejestrowane 🤔tłucze ale schodzą jak świeże bułeczki

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Taurus83 napisał:

Czyli co powinno przyjechać osobne auto i zabrać taką sztukę. ? Ubijając ją uprzednio na terenie gospodarstwa ale nie w obecności innych zwierząt  (bydła) ? 

Jeżeli samochód nie jest w stanie dostarczyć tej sztuki do ubojni w ciągu dwóch godzin to musi to być chłodnia i z tym że nie w obecności innych zwierząt to chyba też coś było tak mi świta coś w głowie ale chyba aż tak tego nie respektują.

4 minuty temu, soltys48 napisał:

i takiego też nie chcą

Moze nie wszystkie ubojnie. W poniedziałek rozmawiałem z kierowca który przyjechał po krowę i powiedział ze leżaka bez problemu zabiorą ale muszę mieć zaświadczenie od weta że musi być ubój z konieczności.

Edytowane przez gadzet
Opublikowano

Ciekawe jak się czują teraz rolnicy widzac swoje krowy w tym materiale? 

Wychodzi na to że winni są wszyscy po kolei. Od rolnika po weterynarza.  Przypuszczam ze to proceder na cały świat...patrzac jak sie traktuje żywe, zdrowe krowy na niektórych farmach to co dopiero chore...

Przypomniała mi się sytuacja. U mnie na wiosce jeden kolo ma dwie krowy. I jakieś potomstwo od nich. Krowy zabiedzone, w upał cały dzień bez wody na pastwisku. W zeszłym roku wypuścił na pastwisko w czerwcu. Ludzie pytali się co się im stało ze takie chude...bylem u weterynarza i mówię mu że ten i ten ma zabiedzone krowy że źle je traktuje itd. Wzruszył ramionami i coś tam pod nosem powiedział...dodam tylko że kolo  sprzedaje mleko ludzią z wioski. 

Opublikowano

ale dlaczego rolnika wina? krowa chora dzwoni po klienta/pośrednika , ten bierze albo nie, jak weźmie to rolnik  za co ma odpowiadać? to wina pośrednika , że wziął i ubojni że zabiła tak a nie inaczej no ale jak wszystko w tym pięknym kraju wina rolnika jest

Opublikowano

dzisiaj byłem w lecznicy wet kazał zabierać wszystkie leki preparaty z pomieszczeń gosp bo kontrole z weterynarii łoją po kolei.  strzykawki i wszystko inne po lekach wywalać tak żeby nie znaleźli bo nawet do pojemnika na śmieci zaglądają. Za głupią oksytocyne mogą konkretnie upier... i gospodarza i przede wszystkim lekarza który sprzedał, nie mówiąc o "śpiochach", które już dużo ludzi stosuje. 

Towszystko dopiero się zacznie dziać, na razie kombinują jak dobrze wyleczyć tą wpadkę z leżakami. Dla przykładu muszą uwalić co niektórych żeby zrobiło się głośno, że działają w sprawie,to za daleko zaszło

Opublikowano
20 minut temu, ozzborn napisał:

a ty co greenpeace ?

A wiesz co to jest empatia i dobrostan?  Jakbyś zobaczył te krowy to byś inaczej mówił. Od rana do popoludnua na łące bez wody przy upale. Kości krzyżowe wyglądają jakby miały skórę przebić. Susza od kwietnia do września a jemu 3 razy siano zgniło. Od 7 rano pod paśnikiem siedzi a zwierzęta głodne w oborze. Takze nie pitol o grinpisach...

Opublikowano (edytowane)

no chyba ze tak ... to po co taki bydło trzyma ? przeciez to ani miesa ani mleka z tego ...

Edytowane przez ozzborn