Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, Yoda napisał:

Opas słomą i paszą treściwą jest znany jako system angielski od dawna.

ten system to sie moze sprawdzic jedynie jak masz wóz paszowy, inaczej problemy murowane...

Opublikowano

zeżre sie paszy raz drugi i bedzie stał ochwacony ... jakis kretyn to wymyslił, bydło to nie swinie ...

Opublikowano (edytowane)

daj bykowi worek paszy na raz to sie dowiesz :D a potem go słomą czestuj ....

Edytowane przez ozzborn
Opublikowano

A jak mam niby go zmusić do zjedzeniatego worka na raz? Tydzień go nie karmic? Ja nie mam wozu i daje osobno treściwą z buforem i osobno siano. Żadnego "ochwatu" nie widzę albo nie umiem zobaczyć.

Opublikowano

po pierwsze dajesz siano a nie słome, a po drugie dajesz pasze do woli ?

Opublikowano

Daję paszę wg ułozonej dawki a siano do woli. Słoma jęczmienna byłaby lepsza ale nie mam. A widziałem gospodarstwo gdzie pasza osobno i słoma osobno do woli. Też się dziwiłem ale rosły i na chore nie wyglądały.

Opublikowano (edytowane)

Yoda

dlatego nie widzisz ochwatu.... syp bez umiaru pasze, jak to niby w tym głupim systemie angielskim i karm słomą ... powodzenia

debrzyna

ochwat czy zakwaszenie kazdy wie o co chodzi ...

Edytowane przez ozzborn
Opublikowano

Próbowałeś kiedykolwiek czegoś takiego? Czy tylko na podstawie swojego ogromnego doświadczenia hodowlanego wnioskujesz że to się nie może udać? Ja po 3 miesiącach widzę, że to działa.

Opublikowano

Rzeczywiste jest kulawizna u bydła spowodowana kwasicą ale nie wiedziałem ze to też nazywa sie ochwat Ja ćwierć wieku hodowałem konie a bydła dopiero sie uczę i dzięki forum są postępy  

Opublikowano

niby co działa ? jak dajesz tyle ile powinienes to działa, nasyp im do woli tak jak sie sypie kiszonke z qq to pogadamy czy działa :D bo niby na tym polega ten system

Opublikowano

No jak paszy tresciwej do woli to pierwsze objawy to będzie tapetowanie scian :D w kąpielówkach po oborze trzebaby było chodzic haha :D

Opublikowano

Ale ja daje żyto z pszenicą więc mocno sie to zakwasza dlatego bufor . System angielski polega na podawaniu jako zboża samego jęczmienia w tym niewielkiej części calych ziaren. Na wyspach opasy w tym systemie biją już w wieku 14 miesięcy przy wadze tuszy 350-400 kg. Chore zakwaszone zwierzeta tak rosną? Czy może nam zrobili tylko pokazowkę?

Opublikowano

jęczmień nie zakwasza tak bardzo jak pszenica czy inne zboża 

Opublikowano (edytowane)

dokładnie, dla bydła najlepszy jest jeczmien pomieszany z owsem... ale to za drogo wychodzi :D

Edytowane przez ozzborn
Opublikowano

Daj tej paszy worek na sztukę na dzień tylko od razu dzwoń po bakutyla bo trochę schodzi zanim przyjedzie ... Po prostu jak zje za dużo pasza napęcznieje zrobią się wzdęcia i kaput 

Opublikowano

10 minut temu, Yoda napisał:

Ale ja daje żyto z pszenicą więc mocno sie to zakwasza dlatego bufor . System angielski polega na podawaniu jako zboża samego jęczmienia w tym niewielkiej części calych ziaren. Na wyspach opasy w tym systemie biją już w wieku 14 miesięcy przy wadze tuszy 350-400 kg. Chore zakwaszone zwierzeta tak rosną? Czy może nam zrobili tylko pokazowkę?

Tylko żyto z pszenicą? Jakby dostawały owies to tam chociaż troche włukna jest

Opublikowano (edytowane)

Ospa do woli jakoś słabo to widzę nawet z jęczmienia no chyba że mocno ich buforuja. Aczkolwiek jak obserwuje moje cielęta i dostają ospy do woli i do tego siano też do woli to powiem szczerze że czasami przez cały dzień ospy nie rusza więc może jak bydło od małego cały czas przyzwyczajone do tego że ma wszystkiego opór to może faktycznie ma sens. Bo taka krowa która się urwała to wiadomo że ospe miała pod wydział i jak miała okazję to się najadła na zapas.

Edytowane przez gadzet
Opublikowano

Czy ja piszę w innym jezyku? Pasza 20% białka zrobiona z żyta, pszenicy i śruty słonecznikowej. Włokno jest z siana a że zboża mocno zakwaszają to idzie jeszcze bufor. Moje byki na pewno nie zjedzą worka paszy na raz bo są po prostu najedzone. Jak krowa mleczna ma pustą betoniarke jak sie zerwie z łańcucha to nie dziwie się że zeżre worek paszy na raz.

Opublikowano

Wszystko zależy od wyniku finansowego . Jeżeli chów na tym systemie przenosi określone zyski to dlaczego by nie. U bydła nie występuje ochwat a przebiałkowanie objawia się to między innymi zmniejszonym apetytem ,osowieniem.

Opublikowano

Panowie opas systemem angielskim polega podawaniu ziarna jęczmienia tyle że to ziarno jest gniecione a nie srutowane.. Dają tego ok 6 do 8 kg na sztukę i do tego słoma jęczmień a do woli... Kiedyś trochę o tym czytałem... A jeżeli chodzi o ochwat to u nas to nazywają swocenie... I tak jest jak się przebialkuje bydło np pasza treściwa... Byki wtedy dostają grubsze kolana z przodu do tego chudna i stoją sztywno jak by na iglach... Miałem już takie przypadki zwłaszcza gdy podawałem mloto browarniane.. Bez wizyty weta nie obyło się niestety