Skocz do zawartości

Dźwignia biegów po prawej stronie Ursus 1634/ 1674

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jestem nowy na forum ostatnio bardzo nurtuje mnie pytanie na które nie mogę uzyskać odpowiedzi być może źle umieściłem ten temat ale szukałem i nic nie znalazłem. Mianowicie chodzi o przeniesienie lewarka biegów R I i II z lewej strony na prawą fabrycznie jest to jakoś obudowane i czy znalazł by sie ktoś kto by mi to łopatologicznie wytłumaczył dodam że Kabina w wersji M97 Kunów ciągnik 1224 /1614 ( dla wszystkich krytykujących: Każdy ma marzenia które chce spełnić moim marzeniem/celem jest właśnie przerobienie normalnego ursusa z tą stara kabiną na nową M97 :D) Wracając jako iż części takiej raczej nie dostane to wymyśliłem żeby zrobić system cięgien myślę że zdało by to egzamin. 
Pozdrawiam.

Opublikowano

Mam ursusa 1634 z nowa wysoka kabina i mam po lewej stronie lewarek I, II i R a po prawej stronie I, II, III.  Przez podwyższoną kabinę, oba te lewarki są bardzo długie i maja spore luzy (szybko wyrabiają się kamienie w skrzyni biegów). Nie chce niszczyć marzeń, ale myślę że jest to nie wykonalne ( system cięgien będzie bardzo nietrwały) Zostaw tak jak jest, szkoda Twojego czasu.

Opublikowano

Hmm no rozumiem aczkolwiek chyba się nie poddam heh :D najwyżej będę się bić w pierś potem ale cóż jednak od dawna o tym marze :P Ale dziękuję za twój komentarz 

Opublikowano

jeżeli masz ursus starego typu 1614 czy cos takiego a chcesz go przerobic na 1634 nie wiem czy dobrze zrozumialem? nie wiem czy dobrze pamietam ale te ursusy jeszcze starsze typu 385 to ta dźwignię I II R mialy miedzy nogami a pgrowscy mechanicy tez to przerabiali wiec proponuje tak odetnij ten drążek I II R przy tej końcówce co na frezy wchodzi i ten odcięty pret-dzwignie przespawaj na prawa stronę ewentualnie wydłuży trochę ta dźwignię bo w 1634 dźwignie sa długie a to na dole za buduj jakaś blacha a później pojedziesz tak trochę i pewnie będziesz musiał zrobić remont skrzyni zanim dobrze złapiesz wprawy i wyczucia żeby bez zgrzytanie przełączyć biegi

Opublikowano
1 minutę temu, wojtal24 napisał:

jeżeli masz ursus starego typu 1614 czy cos takiego a chcesz go przerobic na 1634 nie wiem czy dobrze zrozumialem? nie wiem czy dobrze pamietam ale te ursusy jeszcze starsze typu 385 to ta dźwignię I II R mialy miedzy nogami a pgrowscy mechanicy tez to przerabiali wiec proponuje tak odetnij ten drążek I II R przy tej końcówce co na frezy wchodzi i ten odcięty pret-dzwignie przespawaj na prawa stronę ewentualnie wydłuży trochę ta dźwignię bo w 1634 dźwignie sa długie a to na dole za buduj jakaś blacha a później pojedziesz tak trochę i pewnie będziesz musiał zrobić remont skrzyni zanim dobrze złapiesz wprawy i wyczucia żeby bez zgrzytanie przełączyć biegi

Tak starego typu gdzie miałeś po lewo  i chę ją przerobić na taka :D  i jeszcze foto kabiny (a taty nie muszę pytać bo ciągnik jest mój heh :D 09URSUS1674MBudrolpolcom_14a2f.jpg13URSUS1674MBudrolpolcom_fe037.jpg

Opublikowano

Ja mam 1634 i dźwignie po prawej. Główną różnica to inny dekiel górny skrzyni biegów. Do tego dekla przykręcona jest przystawka wyprowadzająca dżwignie na prawą stronę. 

Opublikowano
9 minut temu, samtech84 napisał:

Ja mam 1634 i dźwignie po prawej. Główną różnica to inny dekiel górny skrzyni biegów. Do tego dekla przykręcona jest przystawka wyprowadzająca dżwignie na prawą stronę. 

Rozumiem, własnie widziałem jedno zdjęcie w internecie a Masz może  pokazany jakiś przekrój z serwisów-ki albo katalogu części był bym bardzo wdzięczny :) 

Opublikowano
44 minuty temu, samtech84 napisał:

Mam starą serwisówkę i tam jest tylko stare rozwiązanie.

Dekiel wygląda tak:

https://allegro.pl/oferta/pokrywa-gorna-skrzyni-biegow-c-385-ursus-1734-7662613469

tu fotki jeszcze:

DSC04458.JPG

DSC04459.JPG

No tak dokładnie te fotki widziałem kolega tam miał problem z luzami na lewarku. Natomiast ciekawi mnie czy system cięgien był by dobry bo wychodzi na to że potrzebował bym przenieść tylko lewy lewarek wrzucę foto potem jak ja to widzę bo akurat będę mieć model mam to szczęście że umiem modelowć i mogę się przygotować