Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

sumek666 po pierwsze w którym konkretnie zdaniu skłamałem? Bardzo proszę o cytat. 

Znam wszystkie te rozwiązania. Bardzo dobrze, że wstawiłeś te linki. Jeśli masz ochotę szukać dalej, to poproszę informacje gdzie te maszyny można kupić i za jakie pieniądze. Będziemy dyskutować. 

Druga sprawa - nie rozumiem co masz na myśli ze średnią mocą ciągnika.

Trzecia - ścieżki to kwestia klapek na głowicy wysiewającej, wielu producentów z powodzeniem to stosuje. 

Jakie zalety ma orka wg nas? Jeśli naprawde chcesz wiedziec, wejdz na naszą stronę. 

Pozdrawiam

Opublikowano
10 godzin temu, KarolGromadzki napisał:

stara się pokazać coś nowego na rynku maszyn rolniczych, coś co nie byłoby kropla w kroplę (poza farbą) kopią zachodnich sprzętów.

Tutaj.

Nie wiem czy da się kupić. Chodzi mi o to, że już można takie coś znaleźć więc wy nie jesteście pierwsi.

Kwestia klapek? Tzn że co? Ja mam chodzić z miarą po polu wierzyć kiedy ścieżkę zrobić? 

!!!Nie cytuj poprzedniego posta!!!

Opublikowano

Przypadek ten cytat. 

Której z pokazanych maszyn jest to kopia? Nikt nie mówi, że jesteśmy pierwsi. Wcześniej pisałem o tym, że zarejestrowanych patentów jest sporo - można sprawdzić na stronach urzędów patentowych. Uwierz, że mamy to przerobione. 

Nic nie musisz mierzyć. Procedura taka sama jak w innych siewnikach pnematycznych. 

Opublikowano

Nigdy nie skupialem się nad takim rozwiązaniem bo nie widzę praktycznego zastosowania. Ìdea wspaniała ale nierealna. Żadne małe gospodarstwo nie wyda kasy na wasz wynalazek bo go nie stać. Średnie nie sprzedadzą aktualnego sprzętu żeby kupić Wasz bo im się to nie opłaca. Duże nawet nie zwrócą uwagi. 

Co do ścieżek to nie wierzę w to, że mając kliniaste lub mniejsze pola zrobi się to dobrze lub równie dobrze jak agregatem uprawowo-siewnym. 

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, sumek666 napisał:

W takim razie jakie określacie zapotrzebowanie na moc? Np na 1 metr szerokosci. Załóżmy 4 klasa lekka gleba. 

Renault 133.14 z 1981 roku na 4 klasie lekkiej glebie idzie bez problemu (120 km 38 lat temu). Wiadomo, że przy madach, glinie, żuławach i innych to inna bajka. Zasada jest taka, że jeśli ciągnik nie męczy się z pługiem, to i z tym pojedzie.

Edytowane przez KarolGromadzki
Opublikowano (edytowane)

Przepraszam, błąd. Już piszę.

Urządzenie kompletne siejące to około 1400-1700 kg. Waga zależna od ilości wałów i wyposażenia hydraulicznego.

Plus materiał siewny i nawóz.

Opublikowano (edytowane)

Przemilcz, nie widzę problemu. 

Sekcje aktywne, jak np. te, które pokazałeś to co innego. Tutaj masz jedynie elementy toczące się, opór jest nieduży. Masa odpowiednio dociąża przód - trakcja jest. Problem pojawił się jedynie przy słabym wspomaganiu. 

Nie mówię, że to jest optymalna moc, bo nie jest. Taki mieliśmy ciągnik, takim próbowaliśmy.

Opublikowano

Ile uniesie przedni TUZ w Renault? Zdajesz sobie sprawę, że przednia maszyna będzie ciezsza od tylu? Wiesz, że jest coś takiego jak nacisk na osie? Jak to ma być transportowane bezpiecznie na przednim TUZ na drogach publicznych? 

Opublikowano

Spokojnie mieści się w dopuszczalnym przedziale nacisków na przednią oś w ciągnikach podobnej klasy. Posprawdzaj, jeśli masz wątpliwości. 

Tuzy to inna bajka, dopuszczalne obciążenie to zazwyczaj 3,5 tony. Ale to z kolei kłóci się z naciskami. Więc tuzy mają zapas względem ciągnika. Czemu tak jest, nie powiem Ci.

Opublikowano (edytowane)

No właśnie o takie informacje mi chodzi - dlaczego byś nie kupił lub inaczej - jaką wartość dodaną musiałoby to mieć, żebyś kupił? 

Edytowane przez Matey
cytowanie poprzedniego posta
Opublikowano

Myślę że wartość jaką musi dać taka maszyna to funkcjonalność i niezawodność a więc testy i opinie użytkowników  a na to trzeba czasu 

Ogólnie to szczerze życzę powodzenia , ale łatwo raczej nie będzie 

Opublikowano (edytowane)

Na chwilę obecną nie planuję zmiany ,pług i brona wirnikowa z nabudowanym siewnikiem mi wystarcza a po rzepaku tylko talerzówka  bez pługa Jest w miare szybka robota

Edytowane przez AleksanderX
Opublikowano
9 minut temu, Marecki2922 napisał:

Myślę że wartość jaką musi dać taka maszyna to funkcjonalność i niezawodność a więc testy i opinie użytkowników  a na to trzeba czasu 

Ogólnie to szczerze życzę powodzenia , ale łatwo raczej nie będzie 

Dziękuję. Mamy pełną świadomość, że kolejne lata ciężkiej pracy przed nami. Dlatego też chcę zebrać jak najwięcej opinii - chcemy przez ten czas skonstruować odpowiedź na pytanie - "co musimy pokazać, żebyś spróbował u siebie?". Może to zabrzmi niepoważnie z klawiatury kogoś zupełnie anonimowego, ale nie spoczniemy, póki nie będziemy uprawiać i siać najtaniej i najszybciej, jeśli chodzi o uprawę orkową. 

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Oczywiście, że widać taki trend. Pytanie skąd się wziął i co z nim dalej. Pytanie jak ten trend wygląda, np. w Holandii, gdzie maksymalizuje się wydajność uprawy, bo ziemi jest nie za wiele. Pytanie jak potoczy się historia glifosatu i innych środków, które uprawy uproszczone umożliwiają. Pytanie, czy za chwilę nie narzucą nam, że glebę trzeba odwrócić co jakiś czas. Pytanie czemu Amazone wprowadził do asortymentu pług. Pytanie czy posiadacz Zetora będzie w stanie uprawiać pasowo. Pytań jest wiele, a zdań i strategii tyle, co ludzi. Nie wierzę, że pług odejdzie w odstawkę tak szybko. 

Nie jest problemem wyprodukować siewnik do uprawy uproszczonej, ale tym rynek jest nasycony. Ale jak to się słyszy - nigdy nie mów nigdy ;)

Edytowane przez Matey
cytowanie poprzedniego posta
  • Like 1