Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moja wizja to takie cos (dokladnie 42 sek.). Mam lekkie ziemie, na poczatek beda testy z sama lopata mechaniczna i dwoma walami campbella + crosskill… najprawdopodobniej polzawieszane…

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Matixd napisał:

Nad takim rozwiązaniem orki i siewu za jednym przejazdem pracował pewien Profesor z UP W Poznaniu i na uczelni stoi taki zestaw. Jest to plug 3 skibowy z wałem cambel crosskil. I do tego można zaczepic siewnik do zboża lub burakow czy kukurydy. A nawet sadzarka do ziemniaka. Ciekawy temat kiedyś poruszylismy z nim na zajęciach także żadna nowość a nawet to było chyba opatentowane. Pierwszy taki zestaw powstał z 20 lat temu na uczelni

Nasz zestaw nie będzie ciągany za pługiem. Opatentowanych jest wiele rodzajów takich rozwiązań. Problem w tym, że żadno z tych rozwiązań się nie przyjęło na dobre - dlaczego?

9 minut temu, Bartek933 napisał:

Ja bym poszedł w stronę wałów doprawiających za pługiem lub 3m wału przed ciągnikiem. Byłbym się trochę wozić takie narzędzie z przodu ciągnika

Czego konkretnie byś sie bał?

11 minut temu, Narko napisał:

Moja wizja to takie cos (dokladnie 42 sek.). Mam lekkie ziemie, na poczatek beda testy z sama lopata mechaniczna i dwoma walami campbella + crosskill… najprawdopodobniej polzawieszane…

Ciekawe mają rozwiązania - faktem jest, że od Holendrów można się sporo nauczyć - próbują wycisnąć z gleby ile się da. 

Edytowane przez KarolGromadzki
Opublikowano

Znoszenia w strone zaoranego jak i o samą konstrukcję tuza.

Dlaczego się nie przyjęło? Powodów jest wiele: mało wygodne,mała skrzynia nasienna,odejście od uprawy orkowej itp.

Może nie głupie były by lekkie narzędzia doprawiajace montowane na pługach

Opublikowano (edytowane)

Nie znosi - zobacz film austriackiej konstrukcji, który dodałem we wczesniejszych komentarzach - facet pokazuje, że takiego efektu nie ma, a ja to potwierdzam. 

Lekkie narzędzia doprawiające montowane na pługach mają zasadniczą wadę - lekko doprawiają ;)

Nam się wydaje, że wiele z takich rozwiązań jest mało praktycznych m .in. ze względu na trudności w transporcie i manewrowanie już na polu (słupy, studnie, nawrocia) - mam na myśli ciągane.

Edytowane przez Matey
cytowanie poprzedniego posta
Opublikowano

Czy moze byc cos lepszego dla srednich gospodarstw na lekkich glebach z ciagnikami ponizej 100 PS... na mniejszych ciagnikow opcja polzawieszana… 

Opublikowano (edytowane)

Bardziej chodzilo mi o sposob polaczenia lopaty mechanicznej z siewnikiem… taki zestaw swietnie sobie radzi w sciernisku,szczegolnie z siewnikiem  talerzowym,kwestia predkosci. 

Edytowane przez Narko
Opublikowano
2 godziny temu, Bartek933 napisał:

A ja znam faceta co wymieniał wał doprawiajacy bo znosiło na wał ciągany za pługiem. A do samego siewu wole kombinacje 3m, wczesniej sama orka lub inna uprawa później siew

Być może miał na sztywnej ramie, wtedy będzie znosić. Wały muszą mieć pewien zakres "skrętności" - wtedy podążają za ciągnikiem, a nie ciągnik za wałami. 

26 minut temu, suzuki18l napisał:

dla mnie by to było mało wygodne, gdyż dużo zabawy z podczepianiem i odczepianiem, a jak się ma jeden ciągnik potrzebny co rusz do innych prac to już ogóle mexyk 

Podczepianie to standardowo 2 sworznie i cięgno + dwa szybkozłącza. Ale to prawda, podczepić trzeba ;)

Opublikowano
Przed chwilą, Bartek933 napisał:

Może tak być, bynajmniej ja takiegi czegoś do gosp bym nie kupił. 

Ok, mimo wszystko dzięki za opinię - pewne wnioski już można wyciągnąć ;)

41 minut temu, Marecki2922 napisał:

Na tym filmie to jakoś nie mogę się dopatrzyć uproszczenia uprawy bo ta gleba przed siewem widać że jest zaorana i uprawiona bardzo dobrze

No ciekawe jak to wygląda na ściernisku. Pług ma tę zaletę, że odwraca i zakrywa resztki pożniwne. A czy tutaj nie będzie jedynie efektu zmieszania? 

Opublikowano
18 minut temu, KarolGromadzki napisał:

No ciekawe jak to wygląda na ściernisku. Pług ma tę zaletę, że odwraca i zakrywa resztki pożniwne. A czy tutaj nie będzie jedynie efektu zmieszania? 

Resztki pozniwne powinny byc wymieszane z gleba a nie przykryte nia.

Fotka przedstawia jak zostaly wymieszane w glebie resztki pozniwne ( zabiarwiony piasek) po zastosowaniu pluga i lopaty mechanicznej. Kolor niebieski to zabarwiony piasek przez studentow i rozrzucony na ziemi. 

SpatenvsPflug-30f740e5ccc6797a.jpg

Opublikowano (edytowane)

Przestudiowałem cały temat i widziałem film. Ale nie zrozum mnie źle, ja jestem z okolic Gdańska, a dokładnie z Żuław. U nas gleba taka jak na podanym filmiku jest uznawana za lekką. Sam mam tylko jeden kawałek takiej fajniej ziemi gdzie po oraniu można od razu jechać z agregatem aktywnym i siewnikiem. A na reszcie ziemi jest wieczna walka z bryłami i myślę że jakby, ktoś stworzył maszynę która rozbiję te skiby i nie potrzebowałaby ogromnej mocy, to mogłoby się przyjąć

Edytowane przez Bzyk333
Opublikowano (edytowane)

Być może taka konfiguracja, a być może, np. 2 wały kruszące zrobiłyby lepiej. Przypominam, że łączny możliwy nacisk wałów dochodzi to tony na metr, więc pewnie należałoby uważać, żeby przy talerzach tnących nie poszło po oś. Byłbyś chętny spróbować? Inaczej się nie dowiemy, jak z próby. Jeśli dostaniemy zaproszenie z Żuław, to przyjedziemy. Zwłaszcza, że już mieliśmy zapytania ;)

Edytowane przez Matey
cytowanie poprzedniego posta
Opublikowano

Pewnie że bym był i mógłbym wam udostępnić pola lżejsze i cięższe dla porównania. Tylko problem w tym że niestety mam traktor bez tuz. Jeszcze dodam że u nas ludzie zaczęli się zbroić w wały z włóka bo to najlepiej zdaje egzamin.

Opublikowano

Ok możemy umówić się na priv żeby nie zaśmiecać forum. Ale najszybciej kiedy moglibyśmy coś zorganizować to oczywiście po żniwach bo teraz póki co wszystko ładnie rośnie.

Opublikowano

Szukać dalej? Bo nie wiem gdzie ta wasza oryginalność i coś czego nie było. Następnym razem proszę się lepiej przygotować a nie kłamać na forum. 

Szukać dalej? Bo nie wiem gdzie ta wasza oryginalność i coś czego nie było. Następnym razem proszę się lepiej przygotować a nie kłamać na forum. 

idąc dalej. Sprawdźcie sobie jaką jest średnia moc kupowanego w Polsce ciągnika rolniczego i wtedy policzcie ile KM brakuje do owych 180 KM na 2 metry.

A co ze ścieżkami np? Co z innymi uprawami niż zboże? Jakie zalety ma orka Waszym zdaniem?