Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Komisja zrobi wszystko żeby nie pozwolić na zrównanie dopłat. Skoro przy niskich jeszcze konkurujemy to co byłoby przy równych? Nie o to im chodzi. 

Więc nie zezwolą na jakiekolwiek przesunięcia.

Opublikowano

A gdzie jest źródło, że złożył do KE, a nie projekt sejmowy? Jak tak to jest szansa, że nie przejdzie, a wyrównywanie dopłat w ten sposób jest śmieszne, wyrównywanie dopłat garstki ludzi, kosztem większej części.

Opublikowano
12 godzin temu, Agrest napisał:

Komisja zrobi wszystko żeby nie pozwolić na zrównanie dopłat. Skoro przy niskich jeszcze konkurujemy to co byłoby przy równych? Nie o to im chodzi. 

Więc nie zezwolą na jakiekolwiek przesunięcia.

Niestety ale zgadzam się z tym, Niemiec nigdy nie zgodzi się aby Polski rolnik dostawał tyle samo co Helmut 

• Like 1
Opublikowano

zgłosiłem dzierżawę w gminie, dzierżawa na ponad 10 lat , więc od razu złożyłem wniosek o zwolnienie z podatku ( pomoc de minimis w rolnictwie) otrzymałem odmowę gdyż kasa na de minimis jest wyczerpana w Polsce w 100%, no i teraz zwrot za materiał siewny pewnie też długo nie dostaniemy, czy ta pula z nowym rokiem będzie naliczona?  trochę to wkurza bo każdy niby ma swój limit na 3 lata do wykorzystania ja nie wykorzystałem  więc do hu---a kto mi ten limit zabrał , coś te przepisy niby są a i tak nie wiem kto ale na pewno za pozwoleniem ministra rolnictwa robią po swojemu jak im pasuje, już nie wspomnę o tych obiecanych zaliczkach wszystkich płatności, a wracając do de minimis w rolnictwie , po co ten limit dla każdego jak to wogule nie ma odzwierciedlenia w praktyce, niby coś pewnego, zapewnienie pieniążków na różne wypadki, a tu ni stąd ni z owąt zabrali nawet nikt nic nie ogłaszał, zły jestem na to wszystko, na pewno wiedzieli że to z dopłatami nie wyjdzie to mogli nie obiecywać trzymać się że dopłaty od października do czerwca będą i tyle, i byśmy cierpliwie czekali , a tak nie jeden nerwy stracił zapewne

• Like 1
Opublikowano

Te zaliczyli to taka czysta propaganda. Żeby było że coś robią więcej niż ich poprzednicy. Bo przeciesz PO dawało dopiero od grudnia a mu już w październiku płacimy . A gdyby naprawdę chcieli usprawnić wypłatę dopłat wystarczyło by żeby całość dopłat przelelido końca stycznia . Jak potrafią ogarnąć niby wszystkie zaliczki w 1,5 miesiąca to i ogarnęli by całość wypłat w 2 miesiace. Ale lepiej zapłacić część pochwalić się w telewizji a resztę kasy przetrzymać jeszcze parę miesięcy . Niektórzy się ucieszą bo przeciesz już w październiku mają kasę. A zamęt i koszty z wypłata kolejnej transzy nikt nie widzi.

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, damianix napisał:

Witam!

Czy ktoś się orientuje jakie są dopłaty do zagajnika (brzoza) ? We wniosku mam "Jednolita płatność obszarowa - Zagajniki"

Takie same  jak do innej uprawy zaliczonej do jednolitej płatności.. 

Opublikowano
2 godziny temu, suzuki18l napisał:

zgłosiłem dzierżawę w gminie, dzierżawa na ponad 10 lat , więc od razu złożyłem wniosek o zwolnienie z podatku ( pomoc de minimis w rolnictwie) otrzymałem odmowę gdyż kasa na de minimis jest wyczerpana w Polsce w 100%, no i teraz zwrot za materiał siewny pewnie też długo nie dostaniemy, czy ta pula z nowym rokiem będzie naliczona?  trochę to wkurza bo każdy niby ma swój limit na 3 lata do wykorzystania ja nie wykorzystałem  więc do hu---a kto mi ten limit zabrał , coś te przepisy niby są a i tak nie wiem kto ale na pewno za pozwoleniem ministra rolnictwa robią po swojemu jak im pasuje, już nie wspomnę o tych obiecanych zaliczkach wszystkich płatności, a wracając do de minimis w rolnictwie , po co ten limit dla każdego jak to wogule nie ma odzwierciedlenia w praktyce, niby coś pewnego, zapewnienie pieniążków na różne wypadki, a tu ni stąd ni z owąt zabrali nawet nikt nic nie ogłaszał, zły jestem na to wszystko, na pewno wiedzieli że to z dopłatami nie wyjdzie to mogli nie obiecywać trzymać się że dopłaty od października do czerwca będą i tyle, i byśmy cierpliwie czekali , a tak nie jeden nerwy stracił zapewne

Sam jesteś sobie winien. O kończącym się limicie było słychać od dawna. Do tego nastąpiła powtórka z roku ubiegłego, więc też powinno dać to do myślenia.

Do tego masz ciulowych urzędników że Cię nie poinformowali.

Ja zakupiłem ziemię gdy wykorzystane było 99,61% de minimis. Chciałem złożyć podanie o ulgę w podatku rolnym, ale urzędnik poinformował że nie zdążą wydać pozytywnej decyzji bo limit się skończy. Złożę przed świętami, wniosek zostanie rozpatrzony w styczniu gdy będzie już nowy limit. 

Opublikowano
2 godziny temu, suzuki18l napisał:

Z tego co wiem to ulga w podatku jest po zakupie ziemi ,raczej nie przy dzierżawie.Chyba że czegoś nie wiem.

Opublikowano

tak... jak masz umowę na co najmniej 10 lat ;

c) wchodzące w skład Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa, objęte w trwałe zagospodarowanie;

Za trwałe zagospodarowanie, w rozumieniu przepisu uważa się objęcie gruntów będących własnością państwową w dzierżawę lub użytkowanie na okres nie krótszy niż 10 lat. ... 1 pkt 4 ustawy o podatku rolnym polegająca na objęciu zwolnieniem gruntów rolnych dzierżawionych od osób fizycznych nie może być zrealizowana."

Opublikowano (edytowane)

Realizując wniosek zgłoszony podczas IV Posiedzenia Krajowej Rady Izb Rolniczych V Kadencji, które miało miejsce 10 maja 2016 r. Zarząd KRIR wystąpił do Ministra Finansów dnia 8 czerwca 2016 r. pismem znak KRIR/AP/W/758/2016 w sprawie wprowadzenia zmian w art. 12 ustawy z dnia 15 listopada 1984 r. o podatku rolnym (Dz. U. 2016 poz 617). Wniosek dotyczył wprowadzenia zwolnienia z podatku rolnego gruntów objętych w trwałe zagospodarowanie na podstawie umowy dzierżawy od osoby fizycznej.

W odpowiedzi Ministerstwo Finansów informuje:

'Zwolnienie przewidziane w art.12 ust. 1 pkt 4 ustawy o podatku rolnym, dotyczy gruntów przeznaczonych na utworzenie nowego gospodarstwa rolnego lub powiększenie już istniejącego do powierzchni nieprzekraczającej 100 ha;

• będących przedmiotem prawa własności lub prawa własności lub prawa użytkowania wieczystego nabyte w drodze umowy o sprzedaży,
  • będących przedmiotem umowy o oddanie gruntów w użytkowanie wieczyste,
  • wchodzących w skład Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa, objęte w trwałe zagospodarowanie.

Za trwałe zagospodarowanie, w rozumieniu przepisu uważa się objęcie gruntów w dzierżawę lub użytkowanie  będących własnością państwową   na okres nie krótszy niż 10 lat. Zawarcie umowy dzierżawy gruntów, uprawnia więc do zwolnienia tylko w przypadku, gdy przedmiotem tej umowy są grunty wchodzące w skład Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa (Agencji Nieruchomości Rolnych).

Celem powyższego zwolnienia jest tworzenie gospodarstw rolnych lub poprawa ich struktury. W przypadku dzierżawy gruntów rolnych między osobami fizycznymi cel ten nie jest realizowany. Nie następuje bowiem w wyniku takiej umowy utworzenie ani powiększenie gospodarstwa, ponieważ dzierżawca nie przestaje być posiadaczem gospodarstwa rolnego i podatnikiem podatku rolnego od wydzierżawionych gruntów, a wydzierżawiający nie tworzy i nie powiększa swojego gospodarstwa rolnego o te grunty (z wyjątkiem dzierżawy zgodnie z przepisami o ubezpieczeniu społecznym rolników lub dotyczącymi uzyskiwania rent strukturalnych).

Z powyższych względów nowelizacja art. 12 ust. 1 pkt 4 ustawy o podatku rolnym polegająca na objęciu zwolnieniem gruntów rolnych dzierżawionych od osób fizycznych nie może być zrealizowana."

Edytowane przez ogarek
Opublikowano
50 minut temu, GRZES1545 napisał:

Na Trwam ciekawy temat rolniczy leci🤔

Na trwam to inny jubileusz leci 😎

50 minut temu, GRZES1545 napisał:

Na Trwam ciekawy temat rolniczy leci🤔

Na trwam to inny jubileusz leci 😎

• Haha 1
Opublikowano

zaliczki w tym roku wpłynęły 70% dopłaty bezpośredniej, z rolnośrodowiskowej nic. w poprzednim roku miałem kontrolę dostałem 10% zaliczki.

ten pomysł ministra by uzależnić tuz od zwierząt to o kant d*py rozbić, nie możemy się na to zgodzić!!!!!

rozumiem ze chodzi mu by urwać rolnikom z marszałkowskiej ale co z innymi?

podam na ten przykład siebie, mam kilka ha tuz w naturze, co roku koszone i zbierane, łąki zadbane nie zarastają wierzbą i chwastami, chronione ptaszki i rośliny mająsię tu bardzo dobrze, czy o tym minister nie pomyślał. ze zwierząt miałem świnie ale zrezygnowałem, od 2 lat na terenie panuje asf.

mam nadzieję ze wymysli coś innego bo tym rozwiązanie ucierpi wielu uczciwie pracujących rolników.

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, małoroly2018 napisał:

zaliczki w tym roku wpłynęły 70% dopłaty bezpośredniej, z rolnośrodowiskowej nic. w poprzednim roku miałem kontrolę dostałem 10% zaliczki.

ten pomysł ministra by uzależnić tuz od zwierząt to o kant d*py rozbić, nie możemy się na to zgodzić!!!!!

podam na ten przykład siebie, mam kilka ha tuz w naturze, co roku koszone i zbierane, łąki zadbane nie zarastają wierzbą i chwastami, chronione ptaszki i rośliny mająsię tu bardzo dobrze, czy o tym minister nie pomyślał. ze zwierząt miałem świnie ale zrezygnowałem, od 2 lat na terenie panuje asf.

mam nadzieję ze wymysli coś innego bo tym rozwiązanie ucierpi wielu uczciwie pracujących rolników.

I kiedy dostałeś resztę dopłat, jeśli można wiedzieć? Bo u mnie podobna sytuacja jest w tym roku.

Opublikowano
11 godzin temu, małoroly2018 napisał:

rolnikom z marszalkowskiej nic nie urwiesz co najwyzej tobie zabiora a im doloza doplata jest do powierzchni a nie produkcji powiazannie z chowem zwierzat moze jedynie miec dodatkowe profity lub dodatkowo platne programy podejrzewam ze podstawa zostanie w wiekszej lub mniejszej formie

Opublikowano

ani zaliczki, ani dopłat, gmina była wylosowana do kontroli upraw - firma zewn. jakoś VIII/IX chodzili po polach. i jeszcze kontrola RS (mój 3-ci rok) na miejscu w zeszłym tygodniu mi się trafiła - ze 4 godziny zajęło nam obejście z GPS 23 ha TUZ-ów - trochę obawiam się wyników, bo granice poprzesuwane, co w moich granicach, to ok, co poza - już wyłączone, uściślili GPS-em jakie powierzchnie z pól powyłączane na amen, oby w tych 3% marginesu zmieścić się... . mówili, ze sporo pierwszoroczniaków RS kontrolują. raport już po nowym roku - może w styczniu, co będzie, to będzie.

w tym roku miałem też kontrolę z EKO i MGR - płatność końcowa, a w sierpniu tel. z agencji, że jakiś drobiazg poprawić we wniosku obszarowym, bo  zaliczki zbliżają się...

Opublikowano

Moja gmina też została wylosowanado kontroli, ale sporo osób dostało 80%, a ja tylko 10%. Czyli moje gospodarstwo jest teraz pod lupą? Coś nie tak było we wniosku? Zawsze było wszystko w porządku i nie przesadzam jak napiszę, że po 20 razy zawsze wszystko sprawdzałam czy aby na pewno jest ok. Mogę zaczekać, ale nie bardzo wiem co to oznacza, bo jednak zawsze miałam wtedy co wszyscy bądź większość, a tu pierwszy raz wyszła taką sytuacja.

Ale nie ma co narzekać. Zawsze przecież mogłam nic nie dostać😉

Opublikowano

możliwe właśnie, że miałaś kontrolę administracyjną - przy biurku, może mapki z aktualną satelitą porównywali. to, że dali 10% to raczej dobry znak.