Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@lem1991

1. przypadek:

Deklarujesz 8 sztuk, po kontroli okazuje się że 7 sztuk jest zadeklarowany prawidłowo. Wtedy nie prawidłowość( 1 sztuka) dzielisz przez prawidłowość ( 7 sztuk). i masz wynik prze deklarowania . 1/7 i 100%=14,29%

2. przypadek

Deklarujesz 8 sztuk, po kontroli okazuje się że 6 sztuk jest zadeklarowany prawidłowo. Wtedy nie prawidłowość( 2 sztuka) dzielisz przez prawidłowość ( 6 sztuk). i masz wynik prze deklarowania . 2/6 i 100%=33,33%

3 przypadek

Deklarujesz 8 sztuk, po kontroli okazuje się że 5 sztuk jest zadeklarowany prawidłowo. Wtedy nie prawidłowość( 3 sztuka) dzielisz przez prawidłowość ( 5 sztuk). i masz wynik prze deklarowania  3 /5 i 100%=60,00%

Opublikowano

Te 14,29 % potrącą mu z płatności od krów, czy wszystkich ogółem ?. I czy te sankcje będą liczone od kwoty jaka zostanie prawidłowo naliczona (7 krów), czy od tej o jaką się ubiega  (8 krów) ?. Bo w tym drugim przypadku nie zostałby ukarany , tylko nie dostałby płatności do tej jednej krowy.

Opublikowano (edytowane)

od 7 sztuk(prawidłowej liczby ) liczony jest odsetek. 2 przypadek to odmowa. potracane jest z tej płatnosci gdzie sa sankcje

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Mam pytanie, w 2017 r przejąłem od rodziców gosp, nie składałem wniosku o młodego rolnika 100 tyś. Wypełniając teraz wniosek o dopłaty mogę zaznaczyć  Płatnośc dla młodych rolników? Czy muszę  do tego dodawać jakieś załączniki, oświadczenia czy przejdzie to bez niczego?

Opublikowano
1 godzinę temu, rafal3939 napisał:

Mam pytanie, w 2017 r przejąłem od rodziców gosp, nie składałem wniosku o młodego rolnika 100 tyś. Wypełniając teraz wniosek o dopłaty mogę zaznaczyć  Płatnośc dla młodych rolników? Czy muszę  do tego dodawać jakieś załączniki, oświadczenia czy przejdzie to bez niczego?

Składając wniosek i odznaczasz płatność do MR to będziesz musiał wybrać czy prowadzisz samodzielnie gospodarstwo czy z żoną(ty musisz podać PESEL żony) i tyle w temacie płatności do MR.

Opublikowano
4 minuty temu, robert55555 napisał:

Składając wniosek i odznaczasz płatność do MR to będziesz musiał wybrać czy prowadzisz samodzielnie gospodarstwo czy z żoną(ty musisz podać PESEL żony) i tyle w temacie płatności do MR.

Prowadzę sam, żony nie ma, czyli tylko zaznaczam i nic więcej?

Opublikowano (edytowane)

Witam u mnie bez zmian wszystko jak w ubiegłym roku myślalem że wysle wniosek ale do kazdej działki wyskoczyły mi błędy a nic a nic się nie zmieniło ani w granicach ani w uprawach macie Panśtwo podobnie?

Na działce.... wyrysowano/zgłoszono uprawy których łączna powierzchnia przekracza maksymalny kwalilikowany obszar- MKO

a na dwóch gdzie mam mieszankę zbożową

na działce nr .... zgłoszono/wyrysowano uprawy których nie zgłoszono do płatności ONW chociaż się kwalifikują do płatności ONW

Cos na mapie widzę jakieś żółte kreski  .Nie wiem czy zwracac uwagę na to czy cos zrobic. Bo wszystkie wielkosci ha zarowno w papierach ktore otrzymalem jaki na tych mapkach jest taka sama to nie chce przekombinowac

Dziekuje za pomoc bo laik komputerowy ze mnie 

Edytowane przez katk5341
Opublikowano
12 minut temu, katk5341 napisał:

Witam u mnie bez zmian wszystko jak w ubiegłym roku myślalem że wysle wniosek ale do kazdej działki wyskoczyły mi błędy a nic a nic się nie zmieniło ani w granicach ani w uprawach macie Panśtwo podobnie?

Na działce.... wyrysowano/zgłoszono uprawy których łączna powierzchnia przekracza maksymalny kwalilikowany obszar- MKO

a na dwóch gdzie mam mieszankę zbożową

na działce nr .... zgłoszono/wyrysowano uprawy których nie zgłoszono do płatności ONW chociaż się kwalifikują do płatności ONW

Cos na mapie widzę jakieś żółte kreski  .Nie wiem czy zwracac uwagę na to czy cos zrobic. Bo wszystkie wielkosci ha zarowno w papierach ktore otrzymalem jaki na tych mapkach jest taka sama to nie chce przekombinowac

"

"

Odhacz checboks do płatności ONW. Błąd zniknie, chyba że nie chcesz dodatkowej kasy.

.............

"a działce.... wyrysowano/zgłoszono uprawy których łączna powierzchnia przekracza maksymalny kwalilikowany obszar- MKO"

Na tej działce masz MKO mniejsze niż wyrysowania. Jeżeli zgadzasz się z wyrysowaniem zgłoś rozbieżność i może przyznają tobie racje i dostaniesz dopłaty do tej powierzchni lub odrzucą rozbieżność, wtedy dostaniesz do akutalnego MKO.

Mozesz dostosować wyrysowanie do granic MKO.

Opublikowano
10 minut temu, robert55555 napisał:

"

"

Odhacz checboks do płatności ONW. Błąd zniknie, chyba że nie chcesz dodatkowej kasy.

.............

"a działce.... wyrysowano/zgłoszono uprawy których łączna powierzchnia przekracza maksymalny kwalilikowany obszar- MKO"

Na tej działce masz MKO mniejsze niż wyrysowania. Jeżeli zgadzasz się z wyrysowaniem zgłoś rozbieżność i może przyznają tobie racje i dostaniesz dopłaty do tej powierzchni lub odrzucą rozbieżność, wtedy dostaniesz do akutalnego MKO.

Mozesz dostosować wyrysowanie do granic MKO.

Z tych dzialek roniez platnosc onw mialem takze chce.Ten checkboks w ktorym miejscu jest na mapie sie edytuje?

Opublikowano (edytowane)

Jak wyrysujesz geometrie dla uprawy i wybierasz roślinę z słownika, to pod spodem masz "Wnioskowane płatności" i tam odhaczasz płatności JPO i ONW

Edytowane przez Gość
Opublikowano

W jaki sposób składa się wniosek o dopłaty bezpośrednie po raz pierwszy? Wiem, że trzeba mieć wpis w ewidencji producentów i nadany numer producenta żeby przez internet składać wniosek o dopłaty obszarowe. Czyli najpierw trzeba złożyć wniosek o nr producenta  pozniej o dopłaty obszarowe? Ile się czeka na nr producenta?

Opublikowano (edytowane)

@marluk

Przed chwilą, robert55555 napisał:

czekasz 1 dzien lub 2 tygodnie, pytanie ile maja pracy.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
3 godziny temu, robert55555 napisał:

@marluk

czekasz 1 dzien lub 2 tygodnie, pytanie ile maja pracy.

A da się złożyć wniosek o dopłaty bezpośrednie bez numeru producenta? Czy też koniecznie najpierw trzeba poczekać na ten numer?

Opublikowano (edytowane)

Wybacz, ale Twój awatar idealnie pasuje do pytania. :D

Edytowane przez lem1991
Opublikowano (edytowane)

Ale chyba nie ma możliwości wycofania działki po terminie granicznym, czyli w przypadku nie przedłużenia  przyjmowania wniosków; po 15 czerwca ?.

Robert; przekonałeś tego pana, przeczytał Twój post i stwierdził , że w ogóle tej krowy nie kupi. Pojechał dziś do banku po wyciąg i będziemy robić wniosek.

Edytowane przez lem1991
Opublikowano

Przedłużenie raczej nie ma wpływu na ten termin. 

Opublikowano

@lem1991 wycofać działkę może w każdej chwili. Warunek że nie zostałeś poinformowany że masz kontrolę ( a masz na niej nieużytki) lub nie masz wezwania z ARiMR (kontrola krzyżowa). Technicznie w aplikacji składasz zmiane, usuwasz ta działkę i wysyłasz jeszcze raz wniosek do arimr. 

Opublikowano (edytowane)

@robert55555 Robiłem wniosek temu panu, który nieświadomie wyszedł z SMG, a ma tylko kilkanaście arów gruntów ornych, oraz kilka ha TUZ-ów. Takie gospodarstwa muszą podawać wszystkie działki których są w posiadaniu. Szkopuł w tym że na tych małych do 10 arów generuje błąd, że nie jest wpisana uprawa, a nie ma możliwości edycji. Co mam robić, wysłać z błędem?.

Edytowane przez lem1991