Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jeśli masz tylko jedna mieszankę masz wybór.

Jeśli masz rożne mieszanki to wybierasz mieszanka 1(podajesz rośliny), mieszanka 2 itp

Opublikowano

Jeszcze jedno. Jeśli dziś wyślę wniosek to będę mógł przed końcem przyjmowania wniosków dodać dokupione sztuki bydła do wniosku jeśli będę miał ich mniej niż 20 sztuk?

Opublikowano

NIE

UPRZEDZAM WSZYSTKICH

ZMIANA NIE DODAJEMY ZWIERZĄT, MOŻEMY WYCOFAĆ LUB ZASTĄPIĆ DANE ZWIERZE ZGŁOSZONE DO PŁATNOŚCI

Opublikowano
robert55555 napisał:

NIE

UPRZEDZAM WSZYSTKICH

ZMIANA NIE DODAJEMY ZWIERZĄT, MOŻEMY WYCOFAĆ LUB ZASTĄPIĆ DANE ZWIERZE ZGŁOSZONE DO PŁATNOŚCI

Czyli po złożeniu wniosku nie można dodać kolejnej sztuki jeśli się taką zakupi. Będzie przedłużony termin składania wniosków czy raczej nie?

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Fugeo napisał:

Czyli po złożeniu wniosku nie można dodać kolejnej sztuki jeśli się taką zakupi. Będzie przedłużony termin składania wniosków czy raczej nie?

Jak pisałem zmiana nie można dodać zwierząt. Zmiana można wycofać dana sztukę lub zastąpić.

Jeśli chcesz dodać sztuki, to musisz wycofać wcześniejszy wniosek i złożyć nowy wniosek o dopłaty na 2020 z tymi nowymi(kupnymi ) sztukami zwierzęta.

Pamiętaj o jednym. Ktoś kto sprzedaje sztukę/sztuki zwierząt mógł złożyć wniosek o dopłaty z tymi sztukami. Powiedzmy złożyl wniosek 15 marca i 17 kwietnia sprzedaje. Ty kupujesz i składasz wniosek o dopłaty ze swoimi sztukami plus kupnymi i nawet jak przetrzymasz je w siedzibie 30 lub więcej dni to i tak NIE dostaniesz dopłat do tych kupnych sztuk a mało tego nalicza sankcje że ta że już sztuka była zgłoszona do dopłat.

Wyjatek od tego że rolnik sprzedał dana sztukę lub sztuki przed 30 dniem przetrzymywania w swojej siedzibie licząc od dnia złożenia wniosku. Wtedy ty dostaniesz dopłatę do tej sztuki lub sztuk zakupionych.

Jeśli kupiłeś sztukę przed 15 kwietnia, to nie ma szans że sprzedającemu należała płatność do sztuki sprzedanej jeśli o nią ubiegał we wniosku(termin przetrzymywania nie minol).

Jeśli sztuka urodziła się powiedzmy 01 kwietnia 2020 roku a sprzedana jest przed 30 kwietnia, to też nie ma szans aby sprzedający wziol dopłaty(brak zachowania terminu przetrzymywania sztuk zgłoszonych do doplat- 30 dni ).

Kupując sztuki zwierzęta można się wkopać w sankcje. Sprzedający może skłamać że nie składał na sztukę czy sztuki a złożył o dopłaty

Kasa za dopłaty do zwierząt należy się 1 osobie która zgłosiła dana sztukę czy sztuki i dotrzymała terminu przetrzymywania zwierzęta w siedzibie.

3 godziny temu, adamn999 napisał:

czy do TUZ w 2020 dostanę dopłatę nie mając bydła? bo coś ardaś straszył i grzmiał że takim to się nie należy

Tak mówił ale nic mi w tej chwili nie wiadomo żeby tak było, nie wykluczam że tak będzie. Poprostu tego jeszcze nie wiem.

3 godziny temu, Fugeo napisał:

Termin raczej będzie przedłużony, takie jest moje zdania.

Jeszcze informacja do płatności zwierzęta.

Jeden złoży o dopłatę do zwierząt, przetrzyma sztuke i sprzeda, kupujący składa o dopłatę na tą sztukę i też ja będzie trzymał min 30 dni i kasa należy się temu 1 rolnikowi co ubiegał się o dopłaty do tej sztuki. Drugi ma.odmowe lub sankcje. Trzeba uważać.

Edytowane przez robert55555
Opublikowano

nie wiem po co . Wybory mogą się odbyć bez przeszkód , a na dopłaty czasu więcej potrzeba ?/ 🤔

Opublikowano

MINISTERSTWA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI: 

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jan Krzysztof Ardanowski podjął decyzję o przedłużeniu do 15 czerwca 2020 r. terminu składania wniosków o przyznanie płatności bezpośrednich oraz płatności obszarowych w ramach PROW (dotyczy działania Rolnictwo ekologiczne, działania Dobrostan zwierząt, płatności ONW, Działania rolno-środowiskowo-klimatycznego oraz premii w ramach działania zalesieniowego).

Wydłużenie terminu możliwe jest w związku z decyzją Komisji Europejskiej, będącą reakcją na wnioski płynące z państw członkowskich, w tym z Polski, a także z uwagi na obecną sytuacją epidemiologiczną w Polsce, która jest związana z rozprzestrzenianiem się wirusa SARS-CoV-2.

Wnioski będzie można składać również po 15 czerwca, z tym że za każdy dzień roboczy opóźnienia należna kwota płatności zostanie pomniejszona o 1% (z wyjątkiem przypadków kiedy opóźnienie jest wynikiem działania siły wyższej lub wystąpienia nadzwyczajnych okoliczności).

Obecnie trwają prace legislacyjne zmierzające do wydania stosownego rozporządzenia.

Opublikowano
14 godzin temu, Zdzinio napisał:

A gdzie to jeb. .ne suszowe ? Pytam się! !

Czas skończyć z tym suszowym niech się ludzie za robotę wezmą a nie darmowa kasa jakby PO było przy władzy to byście zobaczyli suszowe jak świnia niebo

Opublikowano
8 minut temu, staszek131415 napisał:

Czas skończyć z tym suszowym niech się ludzie za robotę wezmą a nie darmowa kasa jakby PO było przy władzy to byście zobaczyli suszowe jak świnia niebo

Ty się stasiu  nie mądrzyj bo pewnie pierwszy wniosek złożyłeś i kasę już dawno masz. Ja jestem za PiS więc czekam!

Opublikowano (edytowane)

Dnia 21.04.2020 o 19:49, robert55555 napisał:

Jak pisałem zmiana nie można dodać zwierząt. Zmiana można wycofać dana sztukę lub zastąpić.

Jeśli chcesz dodać sztuki, to musisz wycofać wcześniejszy wniosek i złożyć nowy wniosek o dopłaty na 2020 z tymi nowymi(kupnymi ) sztukami zwierzęta.

Pamiętaj o jednym. Ktoś kto sprzedaje sztukę/sztuki zwierząt mógł złożyć wniosek o dopłaty z tymi sztukami. Powiedzmy złożyl wniosek 15 marca i 17 kwietnia sprzedaje. Ty kupujesz i składasz wniosek o dopłaty ze swoimi sztukami plus kupnymi i nawet jak przetrzymasz je w siedzibie 30 lub więcej dni to i tak NIE dostaniesz dopłat do tych kupnych sztuk a mało tego nalicza sankcje że ta że już sztuka była zgłoszona do dopłat.

Wyjatek od tego że rolnik sprzedał dana sztukę lub sztuki przed 30 dniem przetrzymywania w swojej siedzibie licząc od dnia złożenia wniosku. Wtedy ty dostaniesz dopłatę do tej sztuki lub sztuk zakupionych.

Jeśli kupiłeś sztukę przed 15 kwietnia, to nie ma szans że sprzedającemu należała płatność do sztuki sprzedanej jeśli o nią ubiegał we wniosku(termin przetrzymywania nie minol).

Jeśli sztuka urodziła się powiedzmy 01 kwietnia 2020 roku a sprzedana jest przed 30 kwietnia, to też nie ma szans aby sprzedający wziol dopłaty(brak zachowania terminu przetrzymywania sztuk zgłoszonych do doplat- 30 dni ).

Kupując sztuki zwierzęta można się wkopać w sankcje. Sprzedający może skłamać że nie składał na sztukę czy sztuki a złożył o dopłaty

Kasa za dopłaty do zwierząt należy się 1 osobie która zgłosiła dana sztukę czy sztuki i dotrzymała terminu przetrzymywania zwierzęta w siedzibie.

Tak mówił ale nic mi w tej chwili nie wiadomo żeby tak było, nie wykluczam że tak będzie. Poprostu tego jeszcze nie wiem.

Termin raczej będzie przedłużony, takie jest moje zdania.

Jeszcze informacja do płatności zwierzęta.

Jeden złoży o dopłatę do zwierząt, przetrzyma sztuke i sprzeda, kupujący składa o dopłatę na tą sztukę i też ja będzie trzymał min 30 dni i kasa należy się temu 1 rolnikowi co ubiegał się o dopłaty do tej sztuki. Drugi ma.odmowe lub sankcje. Trzeba uważać.

a czy przy  składaniu płatności do krów i bydła oprócz wpisania numeru zwierząt trzeba dodać jakieś załączniki ? typu paszport czy jakieś oświadczenie ?

Edytowane przez robercikj100
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

@robert55555 jestem w trakcie wysyłania wniosku. Dodałem w tym roku 1 działkę 0,28ha którą uprawiam 7 rok. Nie opłacam podatku, prawowity właściciel zagubił umowę kupna przez swoich rodziców, aktu notarialnego wówczas nie sporządzili,  i nikt mu nie poświadczy tego zakupu. Też nie płaci podatku. Opłaca prawdopodobnie ktoś inny i pomimo że nie użytkuje to składa o dopłaty.

Postanowiłem w końcu złożyć wniosek na tą działkę ponieważ domniemany właściciel ciągle o czynsz się upomina, a sam nie chce złożyć wniosku na siebie.

Krzyżówka oczywiście wywala błąd. Czy w wypadku kontroli jestem na wygranej pozycji? uprawa to porzeczka przylegająca i stanowiąca jedność z moimi działkami, oddzielona miedzą od uprawy zbożowej tego gośćia co składa wniosek na tęże działkę.

Kolejna sprawa to jakiś delikwet 3 rok z rzędu składa wniosek na 1 moją działkę i co rok muszę się tłumaczyć i okazywać akt własności. Teraz widzę że ponownie złożył

Opublikowano

@Agrest

Pierwszy przypadek.

Składaj wniosek jak uzytkujesz. Najwyżej pójdą pisma (wezwanie) do was. Jemu wyklucza a tobie przyznają dotacje. 

W najgorszym przypadku, później kasa z dopłat.  Właściciel może zabrać działkę dzierżawcy, czy on może? Sam wiesz to najlepiej.

Drugi przypadek.

Działka x(tak ja nazwijmy) ma określony PEG/MKO (załóżmy 1.00 ha). Ty złożysz na 0.50 ha i wyrysujewz swoją część tak jak uzytkujesz. On złoży(wyrysuje swoją część) na powierzchnię 0.51 ha. Robi się problem z kontrolą. Spowodowane jest to powierzchnia 0.01 ha więcej złożona przez was niż dzialka ma PEg.

@FarmerDyzio nie dodajesz roślin do płatności zazielenienie. Ona automatycznie tobie przysługuje jak odchaczysz chexboks -JPO.

@Agrest

Składaj w tym drugim przypadku. Nic nie poradzisz że ktoś się pomylił lub może to robi celowo. Tracisz czas i nerwy na taką osobę.