Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

A ja od 9:30 do której Bóg da na stojąco w kurzu, a jeszcze jak deszcz albo burza złapie O.o

Opublikowano
4 minuty temu, soltys48 napisał:

Bardzo wygodnie sie kosi, wg mnie lepiej niż siedząc centralnie, nic nie trzeba wstawać , siedzisz jak gość w klimatyzowanej kabinie , wszystko na hydraulice, jedynie żeby załaczyć siekacz trzeba wyjść i pociągnąć jedną wajchę:D

nie wyglada na taki nowoczesny. do zniw daleko może sie dogadamy jak mi jeszcze nocleg zapewnisz.

4 minuty temu, soltys48 napisał:

Bardzo wygodnie sie kosi, wg mnie lepiej niż siedząc centralnie, nic nie trzeba wstawać , siedzisz jak gość w klimatyzowanej kabinie , wszystko na hydraulice, jedynie żeby załaczyć siekacz trzeba wyjść i pociągnąć jedną wajchę:D

nie wyglada na taki nowoczesny. do zniw daleko może sie dogadamy jak mi jeszcze nocleg zapewnisz.

Opublikowano

W kombajnie po naście godzin i przesiadka na renatę i jazda prasować

I tak lepiej jak miałem senatora niby na siedząco ale kurz i brak jakiegokolwiek daszku mnie wykańczał

Przed chwilą, Pajej napisał:

Nowoczesne to nie jest tylko dobrze wyposażony

Nocleg jest , wyżywienie na bardzo dobrym poziomie

Opublikowano

Te stare claasy do mnie w ogóle nie przemawiają. Jak już to ewentualnie 96/98. Rozglądam się nad NH TX albo JD 1075/1177 ewentualnie jakiś DF, ale sam złom za kupę kasy, co trzeba drugie tyle wsadzić.

Opublikowano

Cena myślę rozsądna, a nie jak te co oglądam, 70-80 tyś a złom zajechany do granic możliwości. 

Opublikowano

Jednak dalej wolałbym 96, kombajn ma być już na dłuższe lata. 86 to raczej specjalnie bardziej wydajny od superka nie jest. Gość obok mnie 76 kosi to jakoś mi się wydaje, że szybciej hektar dobrego zboża pierdykne.

Opublikowano

Nie wiem, nikt w okolicy takiego nie ma. Jest 76, 96, 106 i 108. Klawisze ma chyba krótsze od 76 tylko 86 jest chyba 5 klawiszowa a 76 4? Dobrze mówię? JD jest sporo w okolicy i do niego bym się najbardziej skłaniał. Może być i 86 wydajniejsza w cale nie mówię, że nie. Wysnuwam pewne wnioski po tym co widzę. 

Opublikowano

Tak mi coś świta. Kukurydzy mało ludzie sieją, bo tak to bez wahania by 108 albo jd 1188 kupił i tłukłby ile wlezie od jęczmienia po kukurydzę. A tak to takie szukanie... ten ciut przy mały, ten przy duży, ten w słabym stanie..

Opublikowano
1 minutę temu, 8691 napisał:

sąsiad woła 100-ke

Kolego daj do niego namiar ja za te pieniądze nawet nie będę brudził a co dopiero ścierał  talerze chyba ktoś nie wie ile kosztują talerze do wymiany paliwo i amortyzacja konia  ja teraz za mniej jak 250 nie jadę 3m i koni 110km znajomy po 5 latach ma wszystkie talerze do wymiany w akpil a rocznie robił z 50 ha 

Opublikowano

no właśnie On jest z tych co nie wie ile co kosztuje maszyna stoi to by jechał ,ale z kolei orke to by chciał żeby mu zrobić za 200/ha

Opublikowano
6 minut temu, 8691 napisał:

no właśnie On jest z tych co nie wie ile co kosztuje maszyna stoi to by jechał ,ale z kolei orke to by chciał żeby mu zrobić za 200/ha

To ja go biorę na usługi szkoda mojego czasu paliwa i gratów jak on mi zrobi to prawię za darmo 

Opublikowano
1 godzinę temu, maniek20 napisał:

To ja go biorę na usługi szkoda mojego czasu paliwa i gratów jak on mi zrobi to prawię za darmo 

za 200zł moge orać nie ma problemu

Opublikowano
4 minuty temu, Pajej napisał:

za 200zł moge orać nie ma problemu

Ale 200 za ha czy godzinę i rozumie że obrotowy bo już pola porównane po zagonie i nie chce dziur na środku 

Opublikowano

Jak będzie orał od środka do zewnątrz to bruzdy w środku nie będzie. :P 

250zł za talerzowanie ścierniska to już przegięcie pały. No ale jak ktoś chce tyle zapłacić to już jego problem. Usługa jest warta tyle ile ktoś chce za nią zapłacić. Jak dobrze dopasowana talerzówka do mocy traktora to spalanie max 6 litrów. 100z to za mało ale 150-170 jest chyba optymalne za robienie ścierniska. Inaczej może być z ugorami albo tak porytymi polami, że trzeba wolno jeździć. Ja za talerzowanie pola, które wcześniej usługowo zaorał jakiś pijaczek brałem 250zł bo nie dało się jechać szybciej niż 5km/h i traktor spalił jakieś 11-12 litrów/ha. A przy normalnej robocie na normalnym polu to 150zł styknie

Opublikowano
Dnia 10.12.2019 o 20:10, solek01 napisał:

ok tak myślałem 150-200.  Przy głębokim talerzowaniu to z 10 l paliwa spali na ha a gdzie amortyzacja sprzętu.

Weź 500 😄 ja talezowke pottinger 4,5 m na dobrym polu robię od 4do 5 ha / godzinę  jak bym miał klientów co dają 200 za ha to bym był już milionerem  

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?

Czy sami korzystaliście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?

Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?

A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam
    • Przez Matey
      Jakie przewidujecie stawki za poszczególne usługi rolnicze w 2025? Względem sezonu 2024 planujecie zwiększyć stawki? Przyjmujecie stała kwotę na cały sezon czy w zależności od wahań cen np. oleju napędowego modyfikujecie ceny?
      kontyunacja tematu z 2024 roku:

• Przez r49
      Proszę omijać firmę serbol .mieszcząca się srebrny Borek 18c.sprzedaja tam ruiny ciągników. Na ogłoszeniach piszą Zambrów. Zakop ciagnika tam to porażka trzeba jeszcze tyle mieć na naprawy.zaniżaja faktury. Cwaniaki
    • Przez Karolek132
      Witam ile bierzecie za gniecenie pryzmy z kukurydzy 
    • Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Dodaj nową pozycję...
v