Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 godziny temu, Pajej napisał:

no i to jest jedyny pozytyw, ale w okolicy jest jeden gość co mu da to po kieszeni bo tylko kukurydze sieje plony ma marne, ale ma sponsora co mu gospodarkę sponsoruje

co to za sponsor, też bym chciał takiego..

8 godzin temu, DamianRolnikSkup napisał:

Ten kontrakt to z odbiorem czy z dostawą? :)

Z odbiorem, ale pisałem już nie raz że mieszkam w takim miejscy gdzie codziennie przyjeżdżają auta paszarni z paletami paszy i na powrocie mogą wracać na pusto a;bo zabrać jakieś zboże na produkcję.

I to jest cena która obowiązywała na bramie gdy podpisywałem kontrakt, a mi dają nieraz w gratisie transport.

I tak patrzę że mogłem więcej pisać bo teraz chcą już 590 netto tylko płacić.

Opublikowano
1 godzinę temu, Mari82 napisał:

Witam,kurcze aż mi trudno w to uwierzyć,no ale wszystko się może zdarzyć,bo ja niedaleko Ciebie,a znam ludzi w tamtych okolicach i to wielu i płaczą,że 7-8to max,no ale miło jak takie masz plony,a gdzie odstawiasz jak można wiedzieć?pozdrawiam

Też na początku trudno mi było w to uwierzyć, ale to prawda u nas było troszkę więcej opadów. Odstawiam na Spoczynek do Pana M. Pozdrawiam

Opublikowano

Koszt nie jest duży? żartujesz? Ile to ton musi wysuszyć aby się zwróciło.

Policz zużytą energię, czas pracy i cenę suszarni. Kupiłem suszarkę za 150 tys. i suszę około 90 szt po 12t w sezonie. Zużywam z 25000 l gazu x 1,8zł = 45 tys. z  i 2 miesiące pracy którą wyceniam na 8 tys. z minimum.

5 lat muszę tak suszyć aby się zwróciło i zaczęło generować zyski na czysto.

A gdzie jakieś utwardzenie placu, koszt wożenia swoimi przyczepami z pola, koszt magazynowania suchej, koszt instalacji gazowej.

Poniżej 500  t do suszenia to średnio się opłaca własna suszarnia. A najlepiej to z 5 tys. do suszenia mieć, wtedy można mówić że to biznes.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Jurek87 napisał:

11 na sucho dobry wynik ciekawe czy u mnie cos kolo tego wyjdzie 😁

Jak było to ważone tak rzetelnie jak przeliczane to pogratulować błyskotliwości w przeliczaniu wyników.

1) 3,325 t : 0,24HA = 13,854 t/ha , a nie 14,07

2) 3,060 t : 0,24ha= 12,75 t/ha, a nie 12,91

3) itd, itd ......

Rządki co 73,8 cm?

Edytowane przez Albercik99
Opublikowano

A czy oni komus zabieraja? Nie placz juz i sie ogarnij, plon rzedu 13,8t czy 14t to prawie zadna roznica a Ty masz bol d*py bo Ty zbierzesz pewnie 6-7t wiec szukasz do czego sie przyczepic xD

Opublikowano

Rozgryzłeś mnie mądralo. Zaokrąglanie to przypadłość ludzi nie umiejących liczyć. Pewnie nigdy nie słyszałeś czym jest "istotna różnica".... Poza tym poczytaj czym jest ironia, a nie szukasz dosłowności w oddawaniu 200 kg. Bez odbioru.

• Like 1
Opublikowano
47 minut temu, damianzbr napisał:

Koszt nie jest duży? żartujesz? Ile to ton musi wysuszyć aby się zwróciło.

Policz zużytą energię, czas pracy i cenę suszarni. Kupiłem suszarkę za 150 tys. i suszę około 90 szt po 12t w sezonie. Zużywam z 25000 l gazu x 1,8zł = 45 tys. z  i 2 miesiące pracy którą wyceniam na 8 tys. z minimum.

5 lat muszę tak suszyć aby się zwróciło i zaczęło generować zyski na czysto.

A gdzie jakieś utwardzenie placu, koszt wożenia swoimi przyczepami z pola, koszt magazynowania suchej, koszt instalacji gazowej.

Poniżej 500  t do suszenia to średnio się opłaca własna suszarnia. A najlepiej to z 5 tys. do suszenia mieć, wtedy można mówić że to biznes.

bogatemu kto zabroni u nas jeden w terenach kupił sobie na 4 ha ziemi lżejszej bo 4 5 klasa renówke 120 koni renówka lata pod 2000 i do tego nowy pług 4 skibowy na resorach a na uslugi ni nic nie jezdzi , to tu policz po ilu latach mu sie to splaci heh tu ekonomi wogole nie bylo 

Opublikowano
21 minut temu, mds212 napisał:

A czy oni komus zabieraja? Nie placz juz i sie ogarnij, plon rzedu 13,8t czy 14t to prawie zadna roznica a Ty masz bol d*py bo Ty zbierzesz pewnie 6-7t wiec szukasz do czego sie przyczepic xD

w tym roku to w jakich rejonach macie takie plony kuk i na jakich klasach ziemi ? czyli susza was wogole nie dotknela ? 

Opublikowano (edytowane)

Jak by nie padało 2 miesiące to nawet III kl nie pomoże. Więc nie gadaj takich bzdur. A jak masz plony 14 ton to za pewne padało i to często i dużo.

U nas padało mało ale co jakiś czas i dlatego plony jakieś są. Ten deszcz na V kl nic nie wskórał ale na III i IV kl coś dał,

IV kl na podglebiu gliniastym i co 8 dni spadł jakiś deszcz który przemaczał na te 3 - 5 cm i tak przecipiała ta kukurydza jako tako. Tylko na piachu padła.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano

ziemia dobra to na takie ziemie wjechal kombajn u nas kawalek przejechal to 40 % wilgotnosci ma jeszcze kuk i musi postac to tam lepiej wyglada bo na slabszych glebach typu 4 5 klasa to plony nie pokrywaja kosztow 

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, damianzbr napisał:

Jak by nie padało 2 miesiące to nawet III kl nie pomoże. Więc nie gadaj takich bzdur. A jak masz plony 14 ton to za pewne padało i to często i dużo.

U nas padało mało ale co jakiś czas i dlatego plony jakieś są. Ten deszcz na V kl nic nie wskórał ale na III i IV kl coś dał,

IV kl na podglebiu gliniastym i co 8 dni spadł jakiś deszcz który przemaczał na te 3 - 5 cm i tak przecipiała ta kukurydza jako tako. Tylko na piachu padła.

Ja nie mam takich plonów. Maks 12 jak bedzie to bedzie dobrze, a ten plon 14 na tej tabeli to taki wyrywywkowy, z calego pola pewnie oscylwoal w granicach 11-12t. A deszcz jak spadl 15 czerwca to nastepny jakos dopiero na pcoztaku sierpnia

Edytowane przez mds212
Opublikowano

Nie czytałem poprzedniej str. a więc te 14 t to nie u ciebie a z tabeli.

No to wszystko jasne, na tych poletkach to cuda odstawiają aby plon jak najwyższy osiągnąć.

A u ciebie skoro nie padało od 15 czerwca do sierpnia to się nie łudź że zgarniesz 12 t.

Opublikowano

U mnie TF Głubczyce, KR Kietrz i OHZ Głógówek co roku takie "poletka" na pokazówę urządza. Ja w zeszłym roku przeciętnie 11t zebrałem co szałem nie jest, ale cena ponad "pincet" była i maks wilg. 25%, to jeszcze dodali.

Opublikowano

Mieszkam 2km w prostej linii od tego poletka, deszczu nie było od maja praktycznie do września (czasem coś pokropiło, 2-3 konkretniejsze deszcze). Klasa 3a, brak podlewania, nawożenie: 11 ton pomiotu /ha, monokultura, kukurydza na tym polu 18 lat. Co do rzetelności wyników, nikt ich na oszustwie nie złapał, ale głowy sobie nie dam uciąć. Ostatnia pozycja xxx to odmiana z innej hodowli na tym samym polu, ścięta dla porównania.

Opublikowano

kosił ktoś w Śląskim lub pogranicze FAO 220-240 siane początkiem maja? u nas na Śląsku koło Tychów to na czwartych klasach kukurydze wyglądają zaś wzniesienia i piąte klasy to jest dramat, qq na 1-1,5m i w zależności od rolnika jak nawożenie ok to kolbka jakas jest a jak nawożenie mizerne co idzie poznać to kolbki brak lub niezaziarniona

Opublikowano
7 godzin temu, proxy8441 napisał:

kosił ktoś w Śląskim lub pogranicze FAO 220-240 siane początkiem maja? u nas na Śląsku koło Tychów to na czwartych klasach kukurydze wyglądają zaś wzniesienia i piąte klasy to jest dramat, qq na 1-1,5m i w zależności od rolnika jak nawożenie ok to kolbka jakas jest a jak nawożenie mizerne co idzie poznać to kolbki brak lub niezaziarniona

U mnie na podlasiu nawożenie porzadne dwa razy odżywka żeby ładnie nalewala ziarna i co wyszła wielka kicha bo jak pryskalem drugi raz cynk i kukurydza miała ten metr wysokości to i taka już na slabej ziemi została

Opublikowano
12 godzin temu, damianzbr napisał:

co to za sponsor, też bym chciał takiego..

gość od kilku ha w przeciągu 2 lat rozwinął się do podobno ponad 100 kupuje co popadnie i podbija ceny, podobnie z dzierżawani. kupił nowego DF 130 KM, siewnik do kukurydzy i inny sprzęt, a plony ma marne. Jak to wytłumaczyć? Chodzą słuchy że jego matka pracuje we włoszech i robi dobrze włochowi a on kase daje na gospodarkę synka

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez bialy2005
      Jak nawozić kukurydzę? Przedsiewnie dostała 200kg mocznika, 200kg soli potasowej i 200kg superfosfatu 46%, wczesniej obornik 30-40t/ha Mam ochote teraz jeszcze rozsiac 150kg mocznika na hektar czy jest sens???
      Co roku o tej porze pryskałem raz albo 2 razy mocznikiem 25kg na hektar ale w tym roku nie co robic bo juz oststnie dni kiedy moge wjechac zeby jej nie łamac?
      Jakie zapotrzebowanie na składniki odżywcze ma kukurydza?
    • Przez DamianGabana
      Witam ,
      Panowie powiedzcie jak z kontraktacją kukurydzy mokrej na nowy zbiór????????????????

U mnie w Lubelskim 420 - 450 netto 

• Przez elux
      Witam
      Czy spotkał się ktoś z suszeniem kukurydzy z zastosowaniem nagrzewnic elektrycznych jako źródło ciepła?
      Temat o tyle ciekawy że z wykorzystaniem fotowoltaiki energia prawie na free, jednakże brak info i doświadczeń w zakresie wydajności suszenia przy niskich temperaturach powietrza suszącego...
      Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia/wiedzę w temacie to proszę o info tutaj lub na priv- myślę o takiej małej suszarni u mnie
    • Przez gofeer666
      Witam, posiadam male gospodarstow rolne (mniej niz 10ha) do tej pory zawsze wszystko obisiewalem zbozem ozimym (pszenzyto, pszenica) rok temu złożyłem oswiadczenie i po sprawie, jednak w tym roku, chcialbym na polowie ziemi posiac kukurydze. Czy kukurydza jest traktowana jako zboze i czy moge w tym roku tez zlozyc Oswiadczenie, czy powinienem raczej zlozyc normalny wniosek zeby uwzglednic w nim kukurydze? Prosze o szybka porade bo do jutra termin skladania oswiadczen :P
    • Przez figlewicz
      Chciałbym posiać kukurydze na ziarno. Przeglądałem sklepy ale nie wiadomo co wybrać. Co wy siejecie?
  • Dodaj nową pozycję...
v