Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ziemniak dotknąl mały kryzys. Na giełdach w Pińczowie i Skalbmierzu ( południe świętokrzyskiego ) można powiedzieć, ze zastój. Niby cena 14 zł/15 kg za zółtego ale słabe zejście i sporo pojechało do domu... 

Oddzwoniłem znajomych handlarzy, narazie kazali mi się wstrzymac ze sprzedaża. :/ Czyli marzenie 20 zł za worek trzeba narazie zapomnieć :/ Co ciekawe, nikt nie chce worków "szytych", bo hurtownie obawiają sie ze to lipny import i nie chca brać. Tylko wiązane ręcznie. U Was też tak sobie życzą kupujący? Raszlownice zamówiłem, i chyba w tym sezonie bedzie miała urlop jesli sytuacja sie nie poprawi :/ @mikad : u Ciebie jak to wygląda?

@Azor07 : skręciłes juz ta wiate z mielca?

Edytowane przez Marl
Opublikowano

Nie mogę się za to zabrać,muszę powycinać trochę sadu bo miejsca brak, pewnie najpierw rozbiorę przystawy przy stodole i na ich miejsce na supach postaywię trochę zmodyfikowane nowe .U mnie cena z domu 20-23zł małe ilości .

Opublikowano
Dnia 11.11.2019 o 10:15, Marl napisał:

Ziemniak dotknąl mały kryzys. Na giełdach w Pińczowie i Skalbmierzu ( południe świętokrzyskiego ) można powiedzieć, ze zastój. Niby cena 14 zł/15 kg za zółtego ale słabe zejście i sporo pojechało do domu... 

Oddzwoniłem znajomych handlarzy, narazie kazali mi się wstrzymac ze sprzedaża. :/ Czyli marzenie 20 zł za worek trzeba narazie zapomnieć :/ Co ciekawe, nikt nie chce worków "szytych", bo hurtownie obawiają sie ze to lipny import i nie chca brać. Tylko wiązane ręcznie. U Was też tak sobie życzą kupujący? Raszlownice zamówiłem, i chyba w tym sezonie bedzie miała urlop jesli sytuacja sie nie poprawi :/ @mikad : u Ciebie jak to wygląda?

@Azor07 : skręciłes juz ta wiate z mielca?

Jakiej firmy masz raszlownicę I ile dałeś jeśli nie tajemnica 

Opublikowano (edytowane)

@rafooo : wkróce w galerii, dostawa sie opóznia. Producent to Michalak ( mam blisko do ich wytwórni, bardziej sensowne było tam zamówić niż z firmy mieszczącej sie np: w Wielkopolsce). Koszt serwisu, nikt za darmo przez pół Polski nie pojedzie. Cena netto 36 tyś, brakuje w wyposarzeniu  tylko drukarki etykiet.

Edytowane przez Marl
Opublikowano

zna ktoś cenę na Wolbromiu? Jak z zejściem?

Z domu sprzedaję małe ilości po 18zł/15kg. Ale to tak po 200-300kg.

Mam dwie nowe odmiany anuschka i marabel, to ludzie się nachwalić nie mogą, ponoć takie smaczne.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 13.11.2019 o 21:42, Marl napisał:

@rafooo : wkróce w galerii, dostawa sie opóznia. Producent to Michalak ( mam blisko do ich wytwórni, bardziej sensowne było tam zamówić niż z firmy mieszczącej sie np: w Wielkopolsce). Koszt serwisu, nikt za darmo przez pół Polski nie pojedzie. Cena netto 36 tyś, brakuje w wyposarzeniu  tylko drukarki etykiet.

Jaka głowica zaszywajaca? Domasz 40 netto +osłony+ krasówka+głowica dwunitkowa i robi się 69netto 

Co do ceny to u mnie zl netto przy ilości 30t/tygodniowo

Edytowane przez przemol87
Opublikowano
3 godziny temu, przemol87 napisał:

Jaka głowica zaszywajaca? Domasz 40 netto +osłony+ krasówka+głowica dwunitkowa i robi się 69netto

Zapewne chodziło Ci o kwasówkę, jak nie robisz marchwi to nie ma sensu dopłacać do nierdzewki, robię mytego na zwykłej i nic się nie dzieje. Koszt samej głowicy dwunitkowej Fischbeina 20 netto, do amatorskiego pakowania czyli powiedzmy dwóch samochodów w tygodniu jedna nitka wystarczy. Domasz droższy bo pierwszy zaczął i uważa się za lepszego ale np ich sterownik to porażka.

Opublikowano

Ja z domu sprzedaje po 15 zł, 400 woreczkow tygodniowo stałemu odbiorcy, już zapowiedział że wszystko ode mnie wybierze i żebym nie szukał innego zejscia.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 17.11.2019 o 14:34, przemol87 napisał:

Co do ceny to u mnie zl netto przy ilości 30t/tygodniowo

Głowica jednonitkowa bo ma pakować 100-120 ton ziemniaka rocznie. Może kiedyś dojdzie cebula czy buraczki, ale narazie nie.  Szkoda kasy na wydajniejszą. Do dwunitkowej to już chyba trzeba wziąść wagę kanałową? ( @mikad : dobrze myśle o tej kanałowej wadze? ). Wagopakowaczka dwutaśmowa. 

Wiem, ze pewnie ktoś powie: " po co taki sprzęt, skoro tylko 100 ton rocznie. Odpowiem : nie chce cieżko pracować. Moja " ekonomiczna" linia produkcyjna w mojej galerii. Wkróce zamiast przyczepy bedzie kosz przyjęciowy, taki mały co wózkiem widłowym wrzucasz zawartość skrzyniopalety. 

Kolega ma Domasz, były problemy z formowaniem worków. Owszem serwis przyjezdzał i w końcu poprawił. Ja do dominowa mam prawie 400 km :/ a Michalak 18 km. wybór oczywisty :) 

@rafooo : jaki producent raszlownicy i kiedy ja kupiłeś? Zadowolony z jej pracy?

Edytowane przez Marl
Opublikowano

Machines pióro kupowałem razem z koszem przyjeciowym jeszcze nie pakowalem tylko próba była robiona z Michalakiem ciężko się dogadać było i droższy sprzet

Opublikowano
Dnia 17.11.2019 o 12:30, artur125 napisał:

zna ktoś cenę na Wolbromiu? Jak z zejściem?

Z domu sprzedaję małe ilości po 18zł/15kg. Ale to tak po 200-300kg.

Mam dwie nowe odmiany anuschka i marabel, to ludzie się nachwalić nie mogą, ponoć takie smaczne.

Spróbuj sobie Red Anny to zobaczysz co to smaczny ziemniak.

Po ile Bellaroza w Skalbmierzu i w Wolbromiu?

Opublikowano
15 godzin temu, KULAWA_KOZA napisał:

Spróbuj sobie Red Anny to zobaczysz co to smaczny ziemniak.

Po ile Bellaroza w Skalbmierzu i w Wolbromiu?

A to nie trzymasz jak zawsze do zimy 

Bo takie drogie mają być w zimie 😂😂😂😂😂

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Rolnik276
      Czy stosowanie 3 oprysków naraz mogło spowodować uszkodzenie naci ziemniaczanej? Opryski stosowane razem: Amertil, Econom oraz Kristalon zielony. Ziemniaki trochę przyżółkły. Czy to zaszkodziło, i czy się odbudują? Prosze o szybką odpowiedź .
    • Przez dzikijohn
      Panowie co za "...." wymyślił te przepisy odnośnie badań ziemniaków na eksport?? Przecież inne kraje takich obostrzeń nie mają... Jak to zwalczyć?
    • Przez prizmo24
      Witam
      Tak jak w temacie, mam zamiar powiększyć areał ziemniaków, a co za tym idzie rozglądam się za kombajnem. Jedyne ograniczenie to ciągnik. Niestety w c330 nie ma hydrauliki i zostaje tylko zetor 7711. Problem w szerokości opon, które nie będą się mieściły pomiędzy rzadkami. Myślałem nad Bolkiem. Bardzo prosiłbym o poradę odnośnie wyboru kombajnu.
    • Przez memek26
      kupię kombajn do ziemniaków za rozsądną cenę Karlik na 0,70 Ha 

• Przez mlekowy
      Witam wszystkich. Nie znalazłem tematu który opisywałby dokładnie ten problem dlatego zakładam nowy. I tu moje pytanie czy ktoś z Was zajmuje się bądź orientuje się jak wygląda przemysłowe obieranie ziemniaków (lub innych warzyw) i ich sprzedaż? Czy  jest zbyt na taki produkt? Czy będąc rolnikiem mogę założyć mini przetwórnie żeby móc to produkować i sprzedawać?  Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam.
  • Dodaj nową pozycję...
v