Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

700 kg saletrzaku... No sorry, to bedzie towar przemysłowy, sprzedawajcie to miastowym do jarzyniaków i na kila, ale te flagi polskie na tym to sobie darujcie. Ciekawe jak to to się będzie trzymać tym klientom, którzy biorą pare metrów do piwnic w zimie? 

Opublikowano
Dnia 4.10.2019 o 19:51, Wiesi0 napisał:

Ja mniej niż 700kg saletrzaku nie daje,ale sadze na 5,6klasie to się ludzie tu na forum śmieli.a podlewać podlewałem.

Nie pamiętam ile dałem dokładnie soli potasowej ale coś ok 400kg 60%

superfosfatu też ok 600kg.

Polifoska jakoś mi się nie sprawdza, małe rosną.Mieszanina superfosfatu i soli potasowej jest lepsza a niby powinno być to samo

Stonka to proteus

Zaraza,to rozmaicie,ale radomil musi być.

Asahi z 2 razy.

To jakie masz tam zasobności?

Opublikowano
9 godzin temu, Wiesi0 napisał:

A takie

wineta-jpg_e9d56d320fa9a328170258108a086

Raczej koledze chodziło o zasobności pola w składniki typu Potas/Fosfor....Tak domniemam. Sam patrząc na Twoje nawożenie zastanawiam się jak te ziemniaki smakują i przechowują się. Osobiście sypię plus minus około połowy nawozu co Ty.

• Like 1
Opublikowano

To ja sypie 40t obornika bydlęcego na jesieni plus na wiosne: 200 saletry zaksan, 150 soli, 200 polifoski 6. Nawożenie mineralne na jakieś 30 ton. Reszte ciągnie z gnoju. Nie czernieją po ugotowaniu, do wiosny leżą w workach i nie gniją, klientów detalicznych co rok więcej.

Opublikowano
23 godziny temu, zbyszek8201 napisał:

Raczej koledze chodziło o zasobności pola w składniki typu Potas/Fosfor....Tak domniemam. Sam patrząc na Twoje nawożenie zastanawiam się jak te ziemniaki smakują i przechowują się. Osobiście sypię plus minus około połowy nawozu co Ty.

O przechowywaniu i smaku nie decyduje tak dawka nawożenia co zbilansowanie składników. Ja daje ponad 200N i 300K, ziemniak smakuje dobrze a z przechowaniem nie ma najmniejszego problemu. Azotany w normie.Hodowcy odmnian zachodnich często dają instrukcję swojej odmiany i np w tym roku miałem odmianę której zapotrzebowanie na N wynosiło 275kg z N min.

Opublikowano

O demnie zawsze ruskie kupowali i wątpię żeby mieli ziemniaki,dla nich 1zł za kilo u nas MAX a na razie jest drożej.

Oni jak posadzą to najpierw wykopią niż urosną.Towaru na pewno nie mają żeby nie pochłonęli.

@pawelol111 Handlarz chciał cię wyru ze byś mu sprzedał.

Opublikowano (edytowane)

Mi daje 17 za żółtego ale trzymam do mrozów.Bo jednak sporo ludzi trzyma w kopcach na AF a po zatym nadmiary które nie wejdą do przechowy walni tez są teraz upłynniane.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Jadalne ponad 5cm denar.Jak co roku najlepszy handel w grudniu i styczniu.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
4 minuty temu, pawelol111 napisał:

Bajki jak sie ma przechowanie. Ja połowe gonie na jesieni.

Ja sprzedaje od kad mam  co kopać 

A teraz bym coś  rzucił na  przechowanie bo będę miał mało towaru 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Rolnik276
      Czy stosowanie 3 oprysków naraz mogło spowodować uszkodzenie naci ziemniaczanej? Opryski stosowane razem: Amertil, Econom oraz Kristalon zielony. Ziemniaki trochę przyżółkły. Czy to zaszkodziło, i czy się odbudują? Prosze o szybką odpowiedź .
    • Przez dzikijohn
      Panowie co za "...." wymyślił te przepisy odnośnie badań ziemniaków na eksport?? Przecież inne kraje takich obostrzeń nie mają... Jak to zwalczyć?
    • Przez prizmo24
      Witam
      Tak jak w temacie, mam zamiar powiększyć areał ziemniaków, a co za tym idzie rozglądam się za kombajnem. Jedyne ograniczenie to ciągnik. Niestety w c330 nie ma hydrauliki i zostaje tylko zetor 7711. Problem w szerokości opon, które nie będą się mieściły pomiędzy rzadkami. Myślałem nad Bolkiem. Bardzo prosiłbym o poradę odnośnie wyboru kombajnu.
    • Przez memek26
      kupię kombajn do ziemniaków za rozsądną cenę Karlik na 0,70 Ha 

• Przez mlekowy
      Witam wszystkich. Nie znalazłem tematu który opisywałby dokładnie ten problem dlatego zakładam nowy. I tu moje pytanie czy ktoś z Was zajmuje się bądź orientuje się jak wygląda przemysłowe obieranie ziemniaków (lub innych warzyw) i ich sprzedaż? Czy  jest zbyt na taki produkt? Czy będąc rolnikiem mogę założyć mini przetwórnie żeby móc to produkować i sprzedawać?  Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam.
  • Dodaj nową pozycję...
v