Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Mnie dzisiaj doszły słuchy że trzeba się szykować na obniżki 30-40zł. Sam jestem ciekaw czy tak będzie. Choć widze że FDW w zeszłym tygodniu podniósł na 810netto, to dzisiaj zjechało na 770 netto. Nie wiem jak inne okoliczne skupy

• 0
Opublikowano

Blattin okolice Strzelec Opolskich dzisiaj pszenica 760 ( 40 w dół ) pszenżyto 730 ( 40 w dół ) jęczmien bez zmian 790. Wszystko netto 

• 0
Opublikowano

O tej porze normalne jest to że są zniżki: pogoda się zrobiła ludzie zaczęli wozić ponieważ potrzebują gotówki na początku kwietnia na SOR oraz zasiewy QQ. 

• 0
Opublikowano (edytowane)

Nie chcę nikogo obrażać na tym forum ,ale jak czytam wypociny Staszka o normalności ceny pszenicy na poziomie 650zł to mnie szlak trafia.Powiem Ci jedno Staszku ,żeby w tych czasach myśleć tak o cenach, to trzeba mieć inny TOK EWOLUCYJNY.

Edytowane przez marek1977
  • 0
Opublikowano

Polskie młyny Kluczbork woj. opolskie pszenica konsumpcyjna zwyżka z 810netto do 830 netto,nie wiem kiedy zdrożała ale wydaje mi sie niedawno,a zwyczajna 770netto także wzrost o 20zl na tonie

• 0
Opublikowano
5 minut temu, gomez181 napisał:

Polskie młyny Kluczbork woj. opolskie pszenica konsumpcyjna zwyżka z 810netto do 830 netto,nie wiem kiedy zdrożała ale wydaje mi sie niedawno,a zwyczajna 770netto także wzrost o 20zl na tonie

Wszędzie cena spada a tu wzrosty to chyba z tymi cenami nie będzie tragedii.

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, przem64 napisał:

O tej porze normalne jest to że są zniżki: pogoda się zrobiła ludzie zaczęli wozić ponieważ potrzebują gotówki na początku kwietnia na SOR oraz zasiewy QQ. 

tak tylko mi powiedz kiedy zdrozeje ? od listopada czy grudnia  u mnie w terenie juz mozna było za pszenice paszówke dostać 830 netto czekało sie że bedzie drożej koniec grudnia pierwsza partie towaru odwiezlismy po 830 i nagle za kilka dni 10 zł w dół pózniej czekalismy znowu w styczniu dogadalismy sie z jednym ze troche wiecej odwieziemy to dołożył nam na skupie mial 820 ale dołozył i dał 830 i sprzedalismy reszta czeka a dzis dzwonie na punkt skupu ze moge tez wieksza partie dowiesc ale teraz juz nie chciał nic podniesc i po 820 moge sprzedac wiec juz jestem stratny . to jedynie w tym roku ze zniw warto było trzymac bo w zniwa cena paszówki była bodajze 680 cos kolo tego w tych granicach wiec tylko to ratuje ze warto było przechowac natomiast w tamtym roku przechowanie nie oplacalo sie bo tylko było z 10 czy 20 zł do przodu na przechowywaniu czyli mało , teraz to jedynie mozna czekac na maj ze moze podrozeje ale tego nikt nie wie niby pszenicy nie było widzialem jakie plony byly w terenie a tu nagle tyle pszenicy niby jest i cen nie ma tak jak wskazywala na to susza 

• 0
Opublikowano (edytowane)

dziś podpisane 100 ton z moim dowozem przez pośrednika do młyna w jarosławiu w cenie 830 netto. Nie przestraszyłem się spadków bo zboża mam więcej ale trochę zboża musiałem sprzedać bo kasa szybko potrzebna :/

Edytowane przez eheskey
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, marek1977 napisał:

Nie chcę nikogo obrażać na tym forum ,ale jak czytam wypociny Staszka o normalności ceny pszenicy na poziomie 650zł to mnie szlak trafia.Powiem Ci jedno Staszku ,żeby w tych czasach myśleć tak o cenach, to trzeba mieć inny TOK EWOLUCYJNY.

Też znam takiego magika hodowcę, co twierdzi, że zboże powinno być po 400 zł, żeby ci od produkcji roślinnej nie mieli za dobrze. Dziś ten wizjoner ma sporo zobowiązań finansowych i wkrótce do jego drzwi prawdopodobnie zapuka komornik.

• 0
Opublikowano (edytowane)

poczekajmy do żniw a wszystko będzie jasne nie zdziwiłbym się ceny poniżej 600 a może Bruksela podratuje po 103 EUR  wszak daje dopłaty/coś za ćoś/

Edytowane przez AleksanderX
  • 0
Opublikowano
10 godzin temu, marek1977 napisał:

jak rok temu pisałem że 650-670 przy tamtych plonach to dobry rok to na mnie wszyscy psy wieszali, 

wielkie ceny nie wrócą, bo wielcy banksterzy nie dadzą,   myślicie że cargill czy cedrob zmowy nie mają,  wszystko mają wyliczone

być może zboża w kraju zabraknie, ale na cenę trzeba poczekać do czerwca

pszenica konsumpcyjna sprzedana w styczniu po 850 netto, jęczmień 900 brutto, odbiorca wstrzymał skup do kwietnia a mieli 400 t/dobe

obecnie za owies w moich okolicach płacą po 1000 brutto ale to małe ilości woreczkowe

• 0
Opublikowano
27 minut temu, DamianRolnikSkup napisał:

tak, cedrob i cargill mają zmowę :)

jak zawsze cargill płaci po 100, to cedrob daje 150. Zmowa w chu..

Nie nie mają zmowy. To tylko fantazje rzeszy rolników. Pośrednicy i trzodziarze twierdzą, że wszystko reguluje popyt i podaż. Gdyby tak było to płaciłbyś 100 zł więcej niż teraz. Stasio hodowca z Podlasa również.

A że cena obecnie  spadła, to i wzrośnie. Trzeba tylko poczekać. Tak jak Biały niedawno napisał, jak na matifie spada, to nasza mafia zaczyna działać.  Zobaczymy niebawem czy jak wzrośnie, to czy u nas skoczy tak nagle o 40 zł do góry. 

Szczekacze na forum nie potrafią 3 argumentów podać za obniżkami, bo po co. Lepiej kogoś wyśmiać i twierdzić, że zmowy nie ma. Argumentów zero, a każdy wie jak w naszym kraju jest. Na szczęście nie każdy zgadza się z twierdzeniami na temat rynku zboż z ekspertem stasiem. Coś go na forum ceny trzody chlewnej jakoś nie widać, tylko tu się aktywnie udziela. Może jest opłaconym przedstawicielem tej grupy na forum :D

• 0
Opublikowano

Tłumaczę Ci  że ludzie ze świń rezygnują to i zboża mniej potrzeba a ty dalej swoje

Czekaj sobie z tym zbożem do żniw to się zdziwisz jakie ceny będą

• 0
Opublikowano (edytowane)

ręce opadają, zmowa!!!!

Towarzystwo płaskiej ziemi, mówi że jak stopnieją lodowce to część upraw będzie spadać stopniowo w przepaść, aż wkońcu nie będzie wogóle pszenicy i wtedy ona będzie kosztować jak diamenty!

(żarcik sytuacyjny, jak by zaraz ktoś pomyślał że to prawda)

Edytowane przez DamianRolnikSkup
  • 0
Opublikowano
12 godzin temu, marek1977 napisał:

Po żniwach to o takiej cenie będzie można tylko pomarzyć

• 0
Opublikowano
35 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Nic nie wiadomo,  to zależy czy urośnie 11 czy 1.5 t z ha, tego to żaden spekulant nie przewidzi na dzień dzisiejszy.

Są tacy Analitycy - co biorą grubą kasę i radzą , albo są zgodni co danej prognozy , lub nie , ta banda sieje zawsze niepokój , zbierają dane i knują jaka będzie pogoda , jakie zbiory mogą być w danym kraju , a to wszystko przekłada się na giełdę , a samo rolnictwo nie wiele ma do cen tylko rynek dyktuje światowy . a nasz rynek to taki pływak na wodzie .

• 0
Opublikowano
46 minut temu, staszek131415 napisał:

Po żniwach to o takiej cenie będzie można tylko pomarzyć

Jeżeli twierdzisz że po zniwach można będzie pomarzyć o cenie 650 to może się Stasiu założymy? 

Okolice Środa Wlkp. 830 netto Paszkówka 

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, JozB napisał:

Nie nie mają zmowy. To tylko fantazje rzeszy rolników. Pośrednicy i trzodziarze twierdzą, że wszystko reguluje popyt i podaż. Gdyby tak było to płaciłbyś 100 zł więcej niż teraz. Stasio hodowca z Podlasa również.

A że cena obecnie  spadła, to i wzrośnie. Trzeba tylko poczekać. Tak jak Biały niedawno napisał, jak na matifie spada, to nasza mafia zaczyna działać.  Zobaczymy niebawem czy jak wzrośnie, to czy u nas skoczy tak nagle o 40 zł do góry. 

Szczekacze na forum nie potrafią 3 argumentów podać za obniżkami, bo po co. Lepiej kogoś wyśmiać i twierdzić, że zmowy nie ma. Argumentów zero, a każdy wie jak w naszym kraju jest. Na szczęście nie każdy zgadza się z twierdzeniami na temat rynku zboż z ekspertem stasiem. Coś go na forum ceny trzody chlewnej jakoś nie widać, tylko tu się aktywnie udziela. Może jest opłaconym przedstawicielem tej grupy na forum :D

Staszek jest z kuj.-pom., może nawet sąsiad Ardanowskiego. Co do cen pszenicy, to jak nie zacznie w końcu padać, to 1000 strzeli i to przed żniwami.  Sytuacja z wodą jest naprawdę dramatyczna, z dren ledwo leci...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v