Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, warchest napisał:

tak jeden kawałek pola mialem co tam ziemia wilgotna i bardzo dobra klasa ziemi to tam pszenica sypnela ale jednak nie 8 bo jest lzejsza niz sie wydawalo na oko ale na innych polach to bardzo kiepsko o jarej to juz nawet nie wspomne pozatym jakos sporo lzejsze sa te zboza niz normalnie , bo dopiero na skupie sie tak dokladnie dowiadujemy jak sypalo bo w zniwa to na oko czyli na przyczepy jest pomiar 

Nie powiedziałbym że lekka ja sprzedawałem dziesiątkę Zasław to było na niej 12 ton

• 0
Opublikowano (edytowane)

Czyli jaka gestość ,ogólnie to jest lzejsza wtym roku,wyjątki zawsze są

Edytowane przez miwigos
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Ale u mnie w tym roku nawet ta co ma 79 jest lżejsza w prwnaniu do innych lat,ale te co maja 70-73 to leciutkie

Edytowane przez miwigos
  • 0
Opublikowano

Nie namawiam do sprzedawania paszówki, użyj trochę głowy zanim coś napiszesz.

Pisałem w odniesieniu do tego, że zboże się bada i sprzedaje o takich parametrach jak się ma, jak masz konsumpcję to sprzedaj na konsumpcję 

A nie kombinowanować, że może przejdzie. Jak masz parametry na skraju to nie pajacuj, tylko podpisu kontrakt na paszowe zboże w jak najlepszej cenie. 

W oststnim sezonie paszowe było droższe i co wtedy też skupy kombinowały? pier**lic to widzę potrafisz frazesy jak do motlochu 

I ludzi obrażać mimo że nie znasz 

• 0
Opublikowano

Dlatego ja wole sam zawieżć mam duże przyczepy,jak coś nie tak najwyżej wróce i zawioze gdzie indziej nawet może być po drodze ,ale firmy handlowe wola brać z podwórka bo mniejsze koszty

• 0
Opublikowano
53 minuty temu, nexeqadore napisał:

Nie powiedziałbym że lekka ja sprzedawałem dziesiątkę Zasław to było na niej 12 ton

jest lzejsza niz w latach ubieglych ale to nie jest tylko moje zdanie bo rozmawialem ze znajomymi rolnikami i oni to samo potwierdzili ze w tym roku lzejsze sa zboza nie ma co susza jednak zrobila swoje 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
5 godzin temu, warchest napisał:

tak jeden kawałek pola mialem co tam ziemia wilgotna i bardzo dobra klasa ziemi to tam pszenica sypnela ale jednak nie 8 bo jest lzejsza niz sie wydawalo na oko ale na innych polach to bardzo kiepsko o jarej to juz nawet nie wspomne pozatym jakos sporo lzejsze sa te zboza niz normalnie , bo dopiero na skupie sie tak dokladnie dowiadujemy jak sypalo bo w zniwa to na oko czyli na przyczepy jest pomiar 

Oj kręcisz jak możesz. Nawet kiedyś pisałeś, że te 8 ton to ważone, a tu teraz nagle okazuje się, że na oko. Coś to wszystko sie kupy nie trzyma. Po przyczepach to jak wróżenie z fusów. 

• 0
Opublikowano

bo przyczepy mam te same i zawsze sie zgadzalo jak na przyczepy liczylem i bylo pewne na 100 % ze jest tyle czy tyle 

a ty @Kobek za robote sie wez nudzi ci sie ? to pobaw sie w rolnika w symulatorze farmy i nie czepiaj sie szczegółów 

• 0
Opublikowano
22 godziny temu, Agrest napisał:

Co wam na łby siadło? Jakie mrozowe na zboża?

Morozowe wziąłem na porzeczki wiśnie, truskawki, róże i agrest.

Plon 6t z porzeczki, rok wcześniej 20t. 

Kurna ani w ubiegłym ani w tym roku suszonego nie miałem, nie wyłudziłem a kole Was że ułamek tego co inni dostałem z mrozu?😤

Po ile udalo ci sie sprzedac porzeczki w tym i rok temu? Ja 3 ha wykasowalem musialem prosic zeby po 30gr sprzedac :/

• 0
Opublikowano

Ubiegły 30-40 groszy, ten od 0,8 do 1,6zł za ostatnią dostawę.

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Ale u mnie w tym roku nawet ta co ma 79 jest lżejsza w prwnaniu do innych lat,ale te co maja 70-73 to leciutkie

To u mnie w tym roku jak na tandem wchodziło nie całe 20t jak dobrze upakowane to w tym roku prawie 22t

• 0
Opublikowano
9 minut temu, Agrest napisał:

Ubiegły 30-40 groszy, ten od 0,8 do 1,6zł za ostatnią dostawę.

No to 1.6 to juz spoko , ja sie z porzeczek wyleczylem choc pafe razy sie wzielo przyzwoity pieniadz.

Sprzedalem dzis autko do jelonek 700netto ich transport, kiero mowi ze od groma im wiozą ostatnio.

• 0
Opublikowano

Zamiast się sprzeczac czy lżejsza czy ciezejsza to przy sprzedaży poproscie o swoje parametry i będziecie wiedzieć na przyszłość ile mniej więcej przy jakiej gęstości mieści się na waszych przyczepach. 

• 0
Opublikowano

Ja nie mam większego problemu z określeniem ile mam na przyczepie. Wystarczy mi waga kuchenna, metrówka i naczynie 2dm3 od oprysków.

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, warchest napisał:

bo przyczepy mam te same i zawsze sie zgadzalo jak na przyczepy liczylem i bylo pewne na 100 % ze jest tyle czy tyle 

a ty @Kobek za robote sie wez nudzi ci sie ? to pobaw sie w rolnika w symulatorze farmy i nie czepiaj sie szczegółów 

Nie muszę bawić się w rolnika na symulatorze mam swoje gospodarstwo. Ja nie czepiam się szczegółów tylko wyłapuję Twoje drobne nieścisłość, żeby nie powiedzieć kłamstwa, bo widzę, że piszesz to co Tobie aktualnie jest wygodne. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, Agrest napisał:

Pierwsza rzecz że zaczął się okres przedświąteczny, kupili co chcieli i teraz mogą kupić ale taniej bo im nie zależy .

Druga sprawa to jakieś 3 tygodnie temu rozmawiałem z przedstawicielem GA i pytałem o rynek zbóż. Mają tam osoby monitorujące rynek handlu zbożem i przewidywali na koniec grudnia i początek stycznia obniżki. Na marzec żaden większy podmiot skupowy nie był zainteresowany pisaniem kontraktu w wyższych cenach.

Więc jeśli skupili większą ilość to do lutego faktycznie może byc zastój cenowy. Gra nerwów. 

Potwierdzam tez slyszalem juz takie glosy z rynku :) masz dobre info

Tak to czytam co piszecie i sie z wami zgadzam na czym sie dorabiaja wszyscy na innych jeden traci zebym mogl zyskac inny w tym kraju jest kupa zlodziejstwa n aprzyklad nie bede wymienial firm ktore kradna a znam takie :) niektorzy serio kozystaja na tym ze ludzie nie orietuja sie w cenach albo dusi ich bo maja kredyty lub sa pod sciana i sie na nich dorabiaja :Dskupow ciezarówek willi i innych rzeczy wiem bo widzialem na wlasne oczy :) a polski chlop traci wiem co pisze bo pochodze z wiejskiej rodziny

Oczywiscie nikomu nie bronie sie dorabiac ale to co pisza niektorzy o wymyslaniu sobie roznych rzeczy po dobiorze to prawda nie moge pisac ktore ale firmy tak robia bo zaraz jakies sady itp sami wiecie dla przykladu dam rzepak odbieralem od faceta rzepak a raczej firma w ktorej pracowalem 3 auta dobre zaolejenie super a na ostatnim ujebali goscia facet mowil ze wszystko z jednego pola :) to taki tylko przyklad

Edytowane przez Mariozo85
  • Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Dlatego dobrze mieć swoją wannę i jak coś Ci nie pasuje na wadze to zjeżdżasz nie na magazyn do firmy tylko jedziesz na inną wagę gdzie zaoferuj@ ci korzystniejsza cenę, sprawdzone i działa - warunek to wanna nie 3-10 ton tylko trzeba trochę mieć towaru, przecież to twój towar i ty decydujesz kiedy i komu sprzedajesz

• 0
Opublikowano
12 godzin temu, Kobek napisał:

Nie muszę bawić się w rolnika na symulatorze mam swoje gospodarstwo. Ja nie czepiam się szczegółów tylko wyłapuję Twoje drobne nieścisłość, żeby nie powiedzieć kłamstwa, bo widzę, że piszesz to co Tobie aktualnie jest wygodne. 

widocznie masz za male gospodarstwo i ci sie nudzi ze wyciagasz jakies szczególiki , chyba nie ma rolnika który czasem lekko podkoloryzowal plon o kilka set kilo chyba mozna zaokroglic plon tj jak wydalo 7750 to mozna zaokroglic do 8 ton czesto sie nieraz zaokragla a ty sie czepiasz jak rzep psiego ogona 

12 godzin temu, Kobek napisał:

widocznie masz za male gospodarstwo i ci sie nudzi ze wyciagasz jakies szczególiki , chyba nie ma rolnika który czasem lekko podkoloryzowal plon o kilka set kilo chyba mozna zaokroglic plon tj jak wydalo 7750 to mozna zaokroglic do 8 ton czesto sie nieraz zaokragla a ty sie czepiasz jak rzep psiego ogona 

13 godzin temu, Wicherek napisał:

i kurcze zostaniemy z tym sami bo juz pozniej podobno ma nie byc pomocy suszowej , chyba ze by przesuneli wybory prezydenckie na pozna jesien to by jescze byl pomoc suszowa heh 

• Haha 1
  • 0
Opublikowano

może już wystarczy tej pomocy? dopłaty, suszowe, paliwowe, 500 plusy. Lepiej mogli by skonstruować jakieś porządne ubezpieczenia, a nie ciągle jakaś pomoc. Niektórzy tak się do tej pomocy przyzwyczaili ze nie wyobrażają sobie chyba życia jak państwo nie rzuci jakimś groszem.

• Like 2
  • 0
Opublikowano
2 minuty temu, robercikj100 napisał:

może już wystarczy tej pomocy? dopłaty, suszowe, paliwowe, 500 plusy. Lepiej mogli by skonstruować jakieś porządne ubezpieczenia, a nie ciągle jakaś pomoc. Niektórzy tak się do tej pomocy przyzwyczaili ze nie wyobrażają sobie chyba życia jak państwo nie rzuci jakimś groszem.

A jakie ubezpieczenie  na pszenicę , jednego roku grad ściął pszenicę i nic nie dali bo pszenica od bija , teraz też nie ma takich mrozów , żeby wymarzła . 

od suszy nie działa ubezpieczenie .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v