Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)

Czy to jeszcze jest Polska premier cieszy się że żydzi w Polsce są bezpieczni .

Kiedyś na każdym osiedlu były sklepiki osiedlowe spożywcze , warzywniaki wszystko zniszczone podatkami .

ATU PROSZĘ Francja i Hiszpania będą sklepy osiedlowe .

Franczyzowe placówki mają być też istotnym uzupełnieniem dla sieci Biedronka

Kiedyś prym na rynku wiodły hipermarkety i supermarkety. Obecnie klienci coraz częściej wybierają dyskonty, ale na uwadze zyskują też mniejsze sklepy osiedlowe, należące do dużych sieci, ale prowadzone przez niezależnych franczyzobiorców. Sieci zapewniają małym sklepikarzom np. dostosowanie wyglądu lokalu, działania marketingowe oraz dostęp do asortymentu (czasami sprzedawcy mogą też sami tworzyć ofertę produktów lokalnych). Polacy dostrzegają zalety tzw. sklepów convienence, bo zakupy można zrobić w nich blisko i wygodnie, a oferta jest specjalnie wyselekcjonowana (można nabyć np. wiele produktów gotowych do spożycia). Ceny są co prawda wyższe niż w hipermarketach czy dyskontach, ale można liczyć na promocje.

To już nie Polska .

Zniszczą tym sposobem małe przetwórstwo bo u rolnika będzie drożej i daleko z miasta .

A tak mieszczuchom podadzą pod ryj  już gotowe i na promocji .

Edytowane przez galan99
  • Like 1
  • 0
Opublikowano

Każdy jako klient ma prawo wyboru to samo tyczy rolników (zakupy środków do produkcji ) jedni uwielbiają jak sprzedający milczy bo sam wie co chce drugi potrzebuje porady a trzeci daje się manipulować i wpuszczać w kanał dla każdego jest miejsce i uzasadnienie wyboru .Sukcesem klienta jest natomiast to ze np gdy otworzy lodówkę wędlina nie jest oślizgła, chleba nie trzeba wyrzucać a owoce i warzywa są zjedzone se smakiem . A w artykułach przemysłowych po czasie użytkowania gdy wyrzuca pomyśli oby następny służył równie dobrze

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, RU68 napisał:

Każdy jako klient ma prawo wyboru to samo tyczy rolników (zakupy środków do produkcji ) jedni uwielbiają jak sprzedający milczy bo sam wie co chce drugi potrzebuje porady a trzeci daje się manipulować i wpuszczać w kanał dla każdego jest miejsce i uzasadnienie wyboru .Sukcesem klienta jest natomiast to ze np gdy otworzy lodówkę wędlina nie jest oślizgła, chleba nie trzeba wyrzucać a owoce i warzywa są zjedzone se smakiem . A w artykułach przemysłowych po czasie użytkowania gdy wyrzuca pomyśli oby następny służył równie dobrze

Dokładnie każdy ma prawo wyboru , ale te sklepiki ogranicza sprzedasz Polskich produktów rolnych i spadnie cena co rolnik wyprodukuje bo sklepiki narzuca promocje .

Co do smaku nie będzie tak pięknie jak se myślisz wędlina oślizła kupisz nawet się nie poznasz  bo niby to co ranek przywieziona z dużego marketu ...

• 0
Opublikowano
25 minut temu, galan99 napisał:

Czy to jeszcze jest Polska premier cieszy się że żydzi w Polsce są bezpieczni .

Chyba już nie  to już kolonia USA chroniona przez stacjonujące wojska tak jak szyby naftowe na bliskim wschodzie

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Moim zdaniem jeśli u któregoś sąsiada będziesz miał dobre świeże masło to gdzie indziej nie będziesz szukał to samo tyczy mleka i innych produktów .A brakuje jeszcze aby można było sprzedawać wyroby z uboju domowego .Przecież jak będzie oszukiwał to rynek go zdyskwalifikuje .Ja nie preferuję dużo i tanio raczej wybieram produkty ze średniej półki cenowej bo to prawdopodobnie spełni moje oczekiwania .Nie może być tanio i dobrze natomiast drogo i źle bardzo często

• 0
Opublikowano
8 minut temu, Anetka1 napisał:

nie na takiega kraju jak ZSRR

Ale był . I tak naprawdę dalej jest tylko trochę w innej formie i z innym przywódca . Ale politykę ma bardzo podobna szczególnie jeśli chodzi o sąsiadów .

• 0
Opublikowano

Rozmawiam ze znajomym producentem produkującym kiedyś dobre wyroby a teraz robi taki syf do supermarketów. - dobrego nikt nie chce kupić każdy chce tanio.

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, ansu napisał:

Rozmawiam ze znajomym producentem produkującym kiedyś dobre wyroby a teraz robi taki syf do supermarketów. - dobrego nikt nie chce kupić każdy chce tanio.

Ludzi nie stać zapłacić 50 zł lub 60 zł za szyneczkę lub boczek w cenie 40 zł nie ma co się dziwić emerytury niskie , ludzie kupują kiełbasę po 8 zł zwyczajna znika jak swieże bułeczki przecie tego nawet kot nie chce .

• 0
Opublikowano
10 godzin temu, Ulman napisał:

Teraz kretyni na PIS głosują bo im więcej obiecują i pińcet dali.

Kretyni to tylko na opozycję głosują bo kto o zdrowych zmyslach głosuje na złodziei i malwersantów?

• 0
Opublikowano
14 minut temu, galan99 napisał:

Ludzi nie stać zapłacić 50 zł lub 60 zł za szyneczkę lub boczek w cenie 40 zł nie ma co się dziwić emerytury niskie , ludzie kupują kiełbasę po 8 zł zwyczajna znika jak swieże bułeczki przecie tego nawet kot nie chce .

a czy lepiej kilka plasterków ze smakiem po 60 zł /kg czy 2 kg barachła po 8 zł każdy ma wybór

• 0
Opublikowano
12 godzin temu, damianzbr napisał:

A czemu ty taki głupi że nie dociera do ciebie że puki jesteśmy w UE paliwo nie może być dużo droższe niż jest w sąsiadujących państwach?

Puki jesteśmy w UE to nie wiem co by się nie wydarzyło, nawet gdyby minimalna wynosiła 10 tys zł na czysto, to najdroższe paliwo jakie może nas spotkać w PL = cena paliwa w niemczech + transport.

Czy ty tego nie możesz pojąć że w momencie przekroczenia ceny paliwa w PL od paliwa w niemczech każdy handlarzyna kupuje sobie cysterkę i zasuwa do magdeburga po paliwo aby go przywieźć do PL i sprzedać taniej od orlenu.

A co do orlenu, już jakiś osiłek tam wcześniej zarzucił że w PL są nie tylko orleny ale i prywatne stacje. Nie pamiętam który, ale odpowiem ci że orlen to nie tylko stacje, a w zasadzie orlen to głównie hurtowy dystrybutor paliw na PL rynku, a stacje to taka otoczka.

I wszystkie stacje prywatne mają paliwo głównie orlenu i trochę z lotosu.

Więc pisząc orlen nie mam na myśli CPN u ciebie na wsi, tylko orlen jako podmiot importujący paliwo do PL i rozprowadzający hurtowo na różnej maści CPNy po PL rynku 

Damian zdaje się że bardzo malo wiesz o realiach unijnych, spokojnie czytałem te twoje wypowiedzi, bo kazdy ma prawo do swojego zdania ale nie pisz głupot ze paliwo nie zdrozeje. W D litr ON obecnie kosztuje 1.22€ a juz za granicą z NL litr ON kosztuje 1,5€ wiec nie opowiadaj glupot to samo tyczy się tych calych jonderów ciagnik kosztujacy w niemczech 100tys € w Holandii kosztuje. 140tys€ zweryfikuj najpier swoja wiedzę a dopiero wtedy opowiadaj o tym co będzie lepiej lub gorzej bo widze ze nie zawiele wiesz o realniach calej UE rzecz sie takze tyczy wyrownania cen-o jakim ty wyrownaniu piszesz, przecież ceny w sklepach w Pl sa na podobnym poziomie jak w Niemczech. Ostatnia wazna rzecz,proste chlopskie myslenie, dlaczego w pl zarabia sie mniej ano dlatego że koszt jednostkowy produktu jest za wysoki poprz3z zly system podatkowy i przestarzałe technologie które generują koszty a u nas jeszcze chce się te koszty zwiekszyc przez podniesienie plac. Na co liczysz? Ze pracoenik kupi włascicielowi  firmy nową maszyne żeby ten mógł taniej produkować i byc bardziej konkurencyjnym? Przez te dobrodziejstwa wynikające z wiekszych plac moim zdaniem tylko poglebi się roznica miedzy PL a zachodem.. 

• Like 2
  • 0
Opublikowano
2 minuty temu, RU68 napisał:

a czy lepiej kilka plasterków ze smakiem po 60 zł /kg czy 2 kg barachła po 8 zł każdy ma wybór

Plasterki to może kupić sobie babcia i dziadzio jak człowiek pracuje młody , czy w średnim wieku daj mu 1 plasterek wędliny jak zjadają na raz 20 deko żałować , naj lepiej krakersy i paluszki , szynka na święta .

• Like 1
  • 0
Opublikowano

@20CBR12 miało nie być już off top. Ale widzę że przybyło wiele wpisów nie o cenie pszenicy więc odpiszę ci kolego ale krótko.

Dobra w NL jest droższe paliwo ale w jaki sposób to świadczy o tym że nie można go przywieźć do PL i sprzedać z uwzględnieniem kosztu transportu?

Bo nie bardzo rozumiem o co ci konkretnie chodzi. Że jakieś cła są wewnątrz UE czy co chcesz powiedzieć?

Luksemburgu jest tańsze niż w PL.

https://pl.globalpetrolprices.com/Luxembourg/diesel_prices/

no i co to ma do rzeczy że w NL droższe, a w Luksemburgu tańsze.

Zobacz że różnice w cenie są nieznaczne, nie opłaci się wozić paliwa z Luksemburga do PL. Czy z PL do NL bo zysk zje nam koszt transportu.

A jeśli ceny nowych ciągników w NL są znacznie wyższe niż w PL, to dlaczego jeszcze nie zacząłeś kupować ich w PL aby za chwilę odsprzedać z zyskiem w NL?

Tak szczerze w ogóle nie rozumiem twojego wpisu. Mam wrażenie że wydaje ci się że jesteśmy wolnym krajem, nie ma UE i państwa sąsiadujące oraz my możemy nakładać cła i zakazywać przepływu towarów przez granicę.

• 0
Opublikowano

Podniesienie płacy to będzie problem pracodawcy który będzie zmuszony do podniesienia wydajności pracownika by pokryć wzrost płac czy przez mechanizację czy organizację pracy nie nasz problem .Naszym problemem jest natomiast to aby za wzrostem płac wzrosły ceny sprzedaży naszych produktów a to już problem bo raczej brak wyobraźni aby produkty rolne zdrożały o 80% 

• 0
Opublikowano

ULMAN czyli kto lepszy dla rolników od PISu,  PO czy PSL,wszyscy są poparańcy ,ale obecni troche myślą o Polsce,opzycja kradła w biały dzień

• 0
Opublikowano
15 minut temu, damianzbr napisał:

@20CBR12 miało nie być już off top. Ale widzę że przybyło wiele wpisów nie o cenie pszenicy więc odpiszę ci kolego ale krótko.

Dobra w NL jest droższe paliwo ale w jaki sposób to świadczy o tym że nie można go przywieźć do PL i sprzedać z uwzględnieniem kosztu transportu?

Bo nie bardzo rozumiem o co ci konkretnie chodzi. Że jakieś cła są wewnątrz UE czy co chcesz powiedzieć?

Luksemburgu jest tańsze niż w PL.

https://pl.globalpetrolprices.com/Luxembourg/diesel_prices/

no i co to ma do rzeczy że w NL droższe, a w Luksemburgu tańsze.

Zobacz że różnice w cenie są nieznaczne, nie opłaci się wozić paliwa z Luksemburga do PL. Czy z PL do NL bo zysk zje nam koszt transportu.

A jeśli ceny nowych ciągników w NL są znacznie wyższe niż w PL, to dlaczego jeszcze nie zacząłeś kupować ich w PL aby za chwilę odsprzedać z zyskiem w NL?

Tak szczerze w ogóle nie rozumiem twojego wpisu. Mam wrażenie że wydaje ci się że jesteśmy wolnym krajem, nie ma UE i państwa sąsiadujące oraz my możemy nakładać cła i zakazywać przepływu towarów przez granicę.

O jakich ty clach mowisz wewnatrz uni? Sprzedawał es kiedykolwiek cos na eksport e granicach uni?? 🙄

Dobrze napiszę dużo jasniej bo nie potrafisz zrozumieć idei zarabiania wiecej przez obywatela poprzez podniesienie placy minimalnej- gospodarka w unu pokazuje wyrazie co sie dzieje jesli spoleczenstwo dolną granicę placy ma ustaloną wysoko, zwyczajnie koszty zycia rosną a w efekcie zwyklemu zjadaczowi chleba w kieszeni zostaje tyle samo czyli efekt żaden, to czym tu się podniecać? Co do handlu nowymi ciagnikami, nie bądź smieszny, to zwyczajnie nie moja liga po za tym dochodzą tez inne bariery..

Dobrze ze poruszyles sprawe Luksemburgu - jak myslisz dlaczego jest tam tak tanie paliwo w stosunku do krajow sasiadujacych??? 100x wolalbym zaplacic mniej podatku w paliwie niz cieszyć się ta płacą minimalna na poziomie 4tys, bo jeśli umiesz liczyć tanie paliwo bardziej się opłaca obywatelowi niz jakas placa minimalna

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v