Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Stasiek jak Ty to obliczył ??:o

Edytowane przez zetorki12
  • 0
Opublikowano
13 godzin temu, staszek131415 napisał:

teraz700 zł nie ma komu dać

Nie ma komu dać bo u mnie po 800nett pszenica i tyle trzeba dać żeby kupić zrozum to . A że ty pojedziesz do chłopa i użalasz się że dzieci na buty nie mają i opuść pan 100zł to jakie to ma znaczenie do cen pszenicy w Polsce?

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, zetorki12 napisał:

U stacha jak na świecie spada, to u nas musi spaść, a jak na świecie rośnie, to u nas nie. Dowodem są słowa kolegi trzodziarza, że ma ukraina, która też obcina o 2,5 mln JUŻ kukurydzę, a przecież wagony stoją już u naszej granicy z towarem. Przeceiż w raporcie podali, że i tak zapasy qq miały być mniejsze mimo rekordów. A teraz się jeszcze okazało, że co najmniej ze 50 mln qq nie będzie. A jak do tego dodamy wydrukowane 100 mln za miechy do tyłu, to ciekawe czy tucznika stasiul wyhoduje, jak nie będzie miał z czego. No chyba że w bydgoszczy będą rekordy rzędu 8 ton/ha. Jemu to i bezorkowo i w suszę tyle urodzi😁.Jak za paszę chcą 540 zł, to ja bym im kazał sobie tym tyłek podetrzeć. U nas 2 skupy w których pytałem, to nie podpisują kontraktów. A teraz sezon grillowy nadchodzi. Ciśnijcie trzodzarzy, bynajmniej z okolic Bydgoszczy😁

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, JozB napisał:

bynajmniej z okolic Bydgoszczy

Znaczy że nie ?

• 0
Opublikowano
12 minut temu, zetorki12 napisał:

No tucznik 140 kg x7 pln + 8% =1058 pln

3 minuty temu, pawel885 napisał:

Sezon grillowy to znowu stasiek powie - dziś sprzedane świnki po 7 zł - szwagrowi i siostrze po połówce 

7pln to całkiem realna cena będzie w żniwa

9 minut temu, JozB napisał:

U stacha jak na świecie spada, to u nas musi spaść, a jak na świecie rośnie, to u nas nie. Dowodem są słowa kolegi trzodziarza, że ma ukraina, która też obcina o 2,5 mln JUŻ kukurydzę, a przecież wagony stoją już u naszej granicy z towarem. Przeceiż w raporcie podali, że i tak zapasy qq miały być mniejsze mimo rekordów. A teraz się jeszcze okazało, że co najmniej ze 50 mln qq nie będzie. A jak do tego dodamy wydrukowane 100 mln za miechy do tyłu, to ciekawe czy tucznika stasiul wyhoduje, jak nie będzie miał z czego. No chyba że w bydgoszczy będą rekordy rzędu 8 ton/ha. Jemu to i bezorkowo i w suszę tyle urodzi😁.Jak za paszę chcą 540 zł, to ja bym im kazał sobie tym tyłek podetrzeć. U nas 2 skupy w których pytałem, to nie podpisują kontraktów. A teraz sezon grillowy nadchodzi. Ciśnijcie trzodzarzy, bynajmniej z okolic Bydgoszczy😁

8 ton to wszędzie w tym roku odda no hyba że ktoś uprawai na 6 klasie

• 0
Opublikowano
18 minut temu, jahooo napisał:

Nie tylko wielkość produkcji dyktuje ceny, ale też wielkość konsumpcji. Produkcja osiągnęła juz swoje możliwości, a konsumpcja ciągle rośnie. Światowa konsumpcja kukurydzy według prognoz przekroczy w tym roku produkcję, dlatego rośnie cena pszenicy, bo czymś trzeba będzie kukurydze zastąpić.

Kukurydza to jak cenę jesienią zobaczysz to oczy z orbity Ci wyjdą każdy kukurydzy nasiał bo w zeszłym roku najlepsze zyski były

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, staszek131415 napisał:

No tucznik 140 kg x7 pln + 8% =1058 pln

Za 140 po strączce , to przerośnięty na żywą . To już cena maciory . No i skąd te 8%

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, pawel885 napisał:

Tasiek zejdź na ziemię . Ty masz w głowie tylko świnie po 10zł i pszenicę po 500xD

Ty raczej bo ja o takich cenach nigdzie nie pisałem

Za 140 po strączce , to przerośnięty na żywą . To już cena maciory . No i skąd te 8%

Mój odbiorca do 150 kg normalną cenę daje

8 % vat normalna stawka

• 0
Opublikowano
Przed chwilą, pawel885 napisał:

Tasiek zejdź na ziemię . Ty masz w głowie tylko świnie po 10zł i pszenicę po 500xD

Jemu nawet na bydgoskich ugorach urośnie 8 ton. Wysuwa średnią światową po 8t/ha i ma 500 zeta

Przed chwilą, staszek131415 napisał:

Kukurydza to jak cenę jesienią zobaczysz to oczy z orbity Ci wyjdą każdy kukurydzy nasiał bo w zeszłym roku najlepsze zyski były

Poczekamy z miesiąc czy dwa i będziesz bulić po 800 stówek za kukurydzkę jak tak dalej sprawa się potoczy w USA. 

Widzę zasadę, u nas spada, bo na giełdzie czikago spadło, a jak tam zapie... do góry, to ma u nas tanieć. Widać szkółkę niedzielną ledwo skończyłeś, jeżeli w ogóle uczęszczałeś. Powtarzam, cisnąć tych z okolic Bydgoszczy.

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, staszek131415 napisał:

Mój odbiorca do 150 kg normalną cenę daje

Nie wierzę . Pokarz fakturę . 9_9

• 0
Opublikowano

Jak ktoś ma w głowie poukładane i uprawia pszenicę na dobrych glebach po dobrych przedplonach przy takich opadach jak w tym roku to żaden wyczyn ale jak ktoś zasieje na piachach to potem 1200 mało by koszty pokryć

Nie wierzę . Pokarz fakturę . 9_9

Błogosławieni którzy nie widzieli a uwierzyli 🤠

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, DamianRolnikSkup napisał:

jak bym miał 100t to bym rzucał co samochód monetą :D

To Ty radz jak to widzisz, my tylko próbujemy przebić się przez myśli staszka, bo u niego ciągle obniżki, a Ty jesteś trochę lepiej ogarnięty chłop i może coś mądrego napiszesz odnośnie pszenicy. Najmocniej odbija qq, ale w pszenicy też widać nadzieję na podwyżki. Tylko pytanie ile nasze spekulanckie młyny wytrzymają bez towaru

• 0
Opublikowano

A ja Powiem tak wszystko wyjdzie w praniu w żniwa :) niech wystąpią jakieś anomalia pogodowe na dużym obszarze i sytuacja odwraca sie o 360 stopni wiadome że odrazu nie zrobią podwyżek z 600 na 1000 zł tona ale stopniowo kto wie czas pokaże. 

• 0
Opublikowano
21 minut temu, Dawid151599 napisał:

A ja Powiem tak wszystko wyjdzie w praniu w żniwa :) niech wystąpią jakieś anomalia pogodowe na dużym obszarze i sytuacja odwraca sie o 360 stopni wiadome że odrazu nie zrobią podwyżek z 600 na 1000 zł tona ale stopniowo kto wie czas pokaże. 

Jakby nie patrzeć to będąc w d*pie po obrocie o 360 stopni nadal jest się w d*pie😁😉 To marne pocieszenie z taką prognozą.

Jakie ceny na grykę? 

• 0
Opublikowano

I tak kręcimy się w koło jak nawet podrożeje to wzrost ceny środków do produkcji zredukują średni zysk do minimum. Może będziemy w podwójnej d_pie. jak środki zdrożeją a nasze stanieje.

• 0
Opublikowano

jeden gamoń o soi referaty wkleja a drugi w pszenicy hahaha

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v