Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Wicherek napisał:

z robakiem

To białko wyższe 😛

• 0
Opublikowano
Przed chwilą, Wicherek napisał:

W silosie pszenicę trzeba przedmuchiwać , obniżać temperaturę i żadnych robaków nie będzie

Mniejsze prawdopodobieństwo,ale może też być ,trojszyk zaczyna być pól metra od góry ,im pełniejszy silos tym większe ryzko ,dobrze widać jak są sondy w silosie

• 0
Opublikowano

Ale cena taka niska bo środek zjedzony

13 minut temu, staszek131415 napisał:

To białko wyższe 😛

1 minutę temu, miwigos napisał:

Mniejsze prawdopodobieństwo,ale może też być ,trojszyk zaczyna być pól metra od góry ,im pełniejszy silos tym większe ryzko ,dobrze widać jak są sondy w silosie

Trzeba przedmuchiwać aż u góry będzie temperatura ok 10 stopni lub niżej

• 0
Opublikowano

W jaki sposób chcesz zbić temperature do 10 stopni,w sierpniu/wrześniu nawet w listopadzie niemożliwe bo jest cieplej ,klimatyzacje podłączasz ?,jak zbije z ponad 35 na 22 to już sukces

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

W moich stronach pszenicę przesiewa   sitkiem na skupie  jak wysieje robaczki , to cena w dół .

Dziwne, bo w moich stronach jak wysieje robaczka to gazowanie na przyczepach i nie ma problemu ze sprzedażą bez obniżania ceny oczywiście.Więcej optymizmu życzę, bo jak czytam posty kolegi w różnych tematach to z reguły są one  bardzo pesymistyczne 🤨

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
9 minut temu, beata12596 napisał:

Dziwne, bo w moich stronach jak wysieje robaczka to gazowanie na przyczepach i nie ma problemu ze sprzedażą bez obniżania ceny oczywiście.Więcej optymizmu życzę, bo jak czytam posty kolegi w różnych tematach to z reguły są one  bardzo pesymistyczne 🤨

To nie jest dziwne bo jest taki jeden skup pewny płaci ale sieje pszeniczkę , parametry bada baniaczkiem na wagę ,  bywa że na wadze taka cena po rzuceniu może okazać się 1 zł taniej . Ludzie wiozą bo nie wszyscy sprzedają po 24 t naraz .

• 0
Opublikowano

To itak dobrze . U nas w okolicy na jednym skupie mierzy zawsze wilgotnosc i na 3 sitka , pod lupę i sprawdza - kiedys probowal mi wmowic ze nasionko rzepaku to przytulia , ale sie nie dalem . A jak zobaczy wołka to nie ma mowy zeby kupili .

Na drugim skupie zaś gdy zauwazy wolka to kaze kupic jakis tam srodek u nich w sklepie , rozrobic , spryskac opryskiwaczem ręcznym zboze na przyczepie po czym przykryc folią na dobę i wtedy kupi po normalnej cenie .

Ja kiedys w Maju wywozilem pszenicę ktora stala na przyczepie od zniw i znalazl mi jednego wołka na skupie - wiec w tyl zwrot ;)

• Like 2
  • 0
Opublikowano
34 minuty temu, miwigos napisał:

W jaki sposób chcesz zbić temperature do 10 stopni,w sierpniu/wrześniu nawet w listopadzie niemożliwe bo jest cieplej ,klimatyzacje podłączasz ?,jak zbije z ponad 35 na 22 to już sukces

Przedmuchuje się tylko w nocy od 22 do 6 rano niezależnie od wilgotności powietrza , nawet deszcz nie przeszkadza ( przy założeniu że nie pada na dmuchawę )

• 0
Opublikowano

wicherek ty tu bajek nie opowiadaj

żeby miało sens przedmuchiwanie to przedmuchuje się  powietrzem chłodniejszym niż temperatura przedmuchiwanego ziarna i na dodatek jak wilgotność powietrza niska , bo inaczej to przedmuchując podnosisz wilgotność ziarna  wicherku !!!

swoją drogą to jeszcze od temperatury się nikt nie narodził , żeby robak znalażł się w silosie to tam musiał być albo przywędrował z ziarnem jako już robak albo w innej postaci , w silosie potrzeba tylko mu uniemożliwić rozmnażanie albo za pomocą chemi go wykończyć

• 0
Opublikowano
33 minuty temu, Wicherek napisał:

Przedmuchuje się tylko w nocy od 22 do 6 rano niezależnie od wilgotności powietrza , nawet deszcz nie przeszkadza ( przy założeniu że nie pada na dmuchawę )

Posiadasz błędne informacje. 

• 0
Opublikowano

Panowie Czym się martwić poczekać na - 10 w dzień i w tedy do dzieła i wszystko co jest padnie 

A jak to za mało  to puszka Karbitu i też zrobi swoje 

• 0
Opublikowano
35 minut temu, maniek20 napisał:

Panowie Czym się martwić poczekać na - 10 w dzień i w tedy do dzieła i wszystko co jest padnie 

A jak to za mało  to puszka Karbitu i też zrobi swoje 

Zebysmy na te minus 10 nie musieli czekac do przyszlej zimy :)

• 0
Opublikowano
Przed chwilą, Wicherek napisał:

To Ty mieszkasz na pustyni że w nocy masz temperatury minusowe,nieraz trzeba czekać 2-4 tyg po żniwach żeby bylo chociarz poniżej 22 stopni i jeszcze nawet w deszczu mowisz,dobry aparat jesteś 

• 0
Opublikowano

a ten karbit to jak sie stosuje/wlewsz wode pod podłoge silosu wrzucasz karbit i nastepnie wystarczy tylko zapałka i wybuchem zabije te żywe białko/czy w inny sposób bo jeszcz karbitu nie stosowałem i nie wiem jak

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, zetorki12 napisał:

Tak to działa      https://www.cda.pl/video/405709346

Widziałem to i wstawiłem linka w innym temacie. 

2 minuty temu, Anetka1 napisał:

Ale będzie BUUM !!!!

Najszybszy sposób żeby przekopać ogródek. 😉

• 0
Opublikowano

jak pszenica w silosie ma 30 stopni lub więcej to w nocy te 22 już chłodzi pszenicę i dodatkowo suszy , w czasie spręzania powietrza podnosi się punkt rosy i nie nawilża się pszenicy , pszenica goraca w silosie traci na wadze nawet do 10 % ( tira na 250 tonowy silos )  spada gęstość i rozwijają się grzyby i szkodniki  !

31 minut temu, miwigos napisał:

To Ty mieszkasz na pustyni że w nocy masz temperatury minusowe,nieraz trzeba czekać 2-4 tyg po żniwach żeby bylo chociarz poniżej 22 stopni i jeszcze nawet w deszczu mowisz,dobry aparat jesteś 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v