Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

9215 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, Bugii napisał:

Ja tam mialem 6,2 t pszenicy  z ha i suszowe przytulilem. Jak daja to trza brac.

Pszenica konsumpcja lokalny skup mazowsze 710netto.

Poczekamy do lutego, moze sie doczlapie do 750netto. 

Na gieldach idzie do gory, wiec jest szansa.

i właśnie dlatego uważam ze te suszowe to kompletna patologia. Mam nadzieje ze w wypadku suszy w nastepnym roku ardanowski skączy z tym cyrkiem z suszowym. Pożniej tylko jak człowiek chce  skorzystać z jakiejś dopłaty z deminimis  to sie okazuje ze nie ma bo wszystko poszło na suszowe.

• Like 3
  • 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Jano7711 napisał:

@CASd żadna rewelacja, paszową wycenia na 670-680 brutto  🐰 no ja tak przypuszczam przecież on musi zawieść np do cefetra lub innego podmiotu to nieraz jeszcze konsumpcja mu może wyjdzie ale wiadomo trzeba zarabiać a ta cena rzepaku u niego to kpina nigdy taka nie wyjdzie jak zrobi próbę fajnie te próby robi nabiera wiadro rzepaku ale przed wagą próba a późnej waży z tych wiadr dniowka się uzbiera dobrze że są inne słupy w okolicy 😀😁

Edytowane przez CASd
  • 0
Opublikowano
21 minut temu, king12 napisał:

Propozycja z Agroloku 660 netto czyli coś drgnęło i u nas na wschodzie 😆

W porcie opierdolą ci 40 zł na tonie i ci drgnie, ale ciśnienie😉

• 0
Opublikowano

Cenę parametry weryfikują. To że masz podpisane za tyle, nie znaczy że tyle dostaniesz😁

Ale spoko, nie przejmuj się. Tak tylko piszę. Nie handlowałem z nimi. 

• 0
Opublikowano
9 godzin temu, galan99 napisał:

Nie tylko Ukraina ale i eksporterzy  też tak jak skupują ziarno na porty , jak ktoś na pier**li oprysków to go wyłapią .

Chyba chodzi o kontrolę na jakość ziarna (mikotoksyny, robak itp) a nie o kontrolę czy było pryskane.

• 0
Opublikowano
10 godzin temu, galan99 napisał:

Nie tylko Ukraina ale i eksporterzy  też tak jak skupują ziarno na porty , jak ktoś na pier**li oprysków to go wyłapią .

Tak czy siak moze to stac się kolejnym powodem do zanizania cen skupu .

• 0
Opublikowano
8 minut temu, Agrest napisał:

Cenę parametry weryfikują. To że masz podpisane za tyle, nie znaczy że tyle dostaniesz😁

Ale spoko, nie przejmuj się. Tak tylko piszę. Nie handlowałem z nimi. 

Ja też nie handlowalem ale dziwne to dla mnie skoro cenę ustalam z agrolokiem a nie z portem 

• 0
Opublikowano

Ale wiozą najczęściej na port. W umowie masz zaznaczone wymagania jakościowe. Próba jest pobierana U finalnego odbiorcy i czasem fajne kwiatki wychodzą. 

Dziś z kierowcą rozmawiałem i powiedział że jego firma zakończyła już współpracę z tą firmą z uwagi na zagrywki nie fair.

• 0
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, robercikj100 napisał:

i właśnie dlatego uważam ze te suszowe to kompletna patologia. Mam nadzieje ze w wypadku suszy w nastepnym roku ardanowski skączy z tym cyrkiem z suszowym. Pożniej tylko jak człowiek chce  skorzystać z jakiejś dopłaty z deminimis  to sie okazuje ze nie ma bo wszystko poszło na suszowe.

W tym roku nie ma z czego wypłacić publicznej, a co dopiero za rok. ;)  

Edytowane przez Piegus
  • 0
Opublikowano

Ogólnie to ja absolutnie nie straszę. 

Wszystkie firmy mają zapisaną możliwość potrąceń. Jedne egzekwują bardziej inne mniej.

• 0
Opublikowano

Z czego mają potrącać ???? z 660 hahaha otręby po tyle

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, robercikj100 napisał:

to ze u niego nie bylo suszy to nie znaczy ze u innych nie było , bo u nas akurat susza była i ostro zredukowala plony a jarych to juz prawie nie bylo co zbierac , a jak tobie nie potrzebna pomoc suszowa to nie musisz brac nie jest to obowiazkowe 

cena pszenicy jest bardzo niska mimo ze susza , a zywnosc caly czas w gore i wszystko inne w gore tylko nie nasze rolnicze produkty 

to ze u niego nie bylo suszy to nie znaczy ze u innych nie było , bo u nas akurat susza była i ostro zredukowala plony a jarych to juz prawie nie bylo co zbierac , a jak tobie nie potrzebna pomoc suszowa to nie musisz brac nie jest to obowiazkowe 

cena pszenicy jest bardzo niska mimo ze susza , a zywnosc caly czas w gore i wszystko inne w gore tylko nie nasze rolnicze produkty 

a tak co do tematu podrozeje chociaz troche pozniej pszenica jak myslicie ? 

• 0
Opublikowano
12 minut temu, Danielek161 napisał:

Ja miałem oferte od Agroloku po 660netto z odbiorem z gospodarstwa. Czas realizacji do końca stycznia. Pszenica paszowa. Oni przesyłają umowe albo pracownik terenowy przyjeżdża i podpisuje się umowe.

przeczytaj dokładnie umowę.

Parametry ostateczne na miejscu rozładunku, więc mogą ci potrącić ile tylko chcą

Sam kiedyś miałem potrącenie i myślisz że doprosiłem się o PZ z parametrami?:)

• 0
Opublikowano
35 minut temu, warchest napisał:

bo u nas akurat susza była i ostro zredukowala plony

Z tego co pamiętam to kiedyś pisałeś, że któraś pszenica u Was sypała 8 ton, więc chwila jaka redukcja plonu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v