Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, marks50 napisał:

Tłumacz tak ws71 twierdzi że ukraincy przywożą bezpośrednio zboże za granicy bo widział "ukraińskie blachy " :)  bardzo lakoniczne rozumowanie ale co tam jak zobaczy lecący ukraiński samolot to pomyśli "ot transport zboża leci" przecież widzi ,nazwy firm zna :) ale nadal nie zna recepty jak przez granice się ten towar przedostaje w tysiącach ton . ale blachy widział :)

Wicherek ty chyba mieszkasz niedaleko trasy S 17 czy widujesz "łódki " na ukraińskich blachach ? jakoś przecież muszą przejechać do ws71 a tym bardziej w tysiącach ton tu musiał by ktoś zauważyć , agencje celne to by musiały być rozmieszczone do samego Lublina by sprawdzać taką ilość towaru .

Z czego się tak cieszysz? Paszarnie i młyny niezbyt zainteresowane zakupami, a jak już kupują to wybrzydzają i szukają okazji do zbicia ceny, i robią to nawet dosyć rzetelni dotychczas kupcy. Odbijają sobie ubiegły rok, gdzie rolnicy czekali na 1000 zł, a młyny i paszarnie ściągały drogi towar z daleka. Teraz za to okupili się tanizny z zagranicy i spokojnie czekają na dalszy bieg wydarzeń. W zeszłym roku jesienią i zimą rolnicy byli Spritem, a młyny z paszarniami pragnieniem, a teraz role się odwróciły i jest problem. Nie pisz mi tylko, że pisze głupoty, bo wiele podmiotów na chwilę obecną wcale nie skupuje zboża.

• 0
Opublikowano
20 godzin temu, marks50 napisał:

Zazwyczaj arab żąda sobie by mu przywieźć na miejsce i wali go skąd , ważne by było tanio u niego w porcie bo tak realizowane są zazwyczaj kontrakty . Ku twojemu zaskoczeniu dużo wysyłamy właśnie do arabów bo jesteśmy za mali dla takiego rynku jak Chiny. Wozimy do Tunezji, Egiptu ,ZEA . Tu przed wszystkim gra cena i wystarczy przegrać przetarg na dostawy zboża o parę centów , odległość jest drugorzędna i ceny frachtu nie mają tak dużego znaczenia jak w transporcie kołowym . W tym roku z morza czarnego wszystko zwiną Chińczycy bo już piszą kontrakty i nie przeszkadza im że trzeba płynąć na okrętkę , pożarli się z amerykanami więc szukają gdzie indziej . Soję np. szukają u ruskich ale tam ani zapasów ani wydajności .

Zapewne potrzebują to zboże dla świnek morskich

• 0
Opublikowano

Przy tych cenach to wrócimy do koni i homonta i wozów drabiniastych.. Nikogo nie będzie stać na john żdirce. Dokładka na maxa chyba że cwaniaki którzy mają magazyny w polsce z psl-u czy PO duszą rynek  żeby pis nie wygrał wyborów....

• 0
Opublikowano

Ziemie kupują gospodarstwa które mają  nadwyżki budżetowe  takich nadwyżek nie mają ci do 30 ha aby płacić np 60tyś. za ha a takich gospodarstw jest 80 procent choć czytając AF można odnieść  wrażenie że wszyscy mają po100 ha + 

• Like 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, MarekUA napisał:

Przy tych cenach to wrócimy do koni i homonta i wozów drabiniastych.. Nikogo nie będzie stać na john żdirce. Dokładka na maxa chyba że cwaniaki którzy mają magazyny w polsce z psl-u czy PO duszą rynek  żeby pis nie wygrał 

😄 przypomnę tylko że PiS 4lata rządzi i będzie kolejne 4 a w rolnictwie coraz gorzej . Elewarr PiS posadził swoich i co praktycznie dają najniższe ceny. Ale w sumie to szkoda dyskusji bo tak jak już kiedyś na tym forum napisałem ,niektórzy to tak zaslepueni piskomuną że nawet jak im w talerz pisiory narobią to i tak jeden z drogim smacznie to zje i wszystkim w koło będzie mówił że to budyń czekoladowy  😄

Edytowane przez piotreku1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, MarekUA napisał:

Przy tych cenach to wrócimy do koni i homonta i wozów drabiniastych.. Nikogo nie będzie stać na john żdirce. Dokładka na maxa chyba że cwaniaki którzy mają magazyny w polsce z psl-u czy PO duszą rynek  żeby pis nie wygrał wyborów....

Wiesz po czym będzie można poznać patriotyczny polski rząd? Jeżeli kiedyś taki nastanie, to każda tona zboża wjeżdżająca spoza UE będzie badana na zawartość substancji zakazanych. Owszem, jest podpisana umowa na bezcłowy kontyngent pszenicy z Ukrainą, ale to ziarno musi spełniać surowe europejskie normy, a sam kontyngent nie jest nielimitowany... Dzisiaj nikt nie wie, co przyjeżdża ze wschodu i w jakiej ilości.

• 0
Opublikowano

To z Polski nic już nie wyjedzie bo u nas wszystko zakazane każdy tak się boi tej Ukrainy a nasze niby lepsze?

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, piotreku1 napisał:

😄 przypomnę tylko że PiS 4lata rządzi i będzie kolejne 4 a w rolnictwie coraz gorzej . Elewarr PiS posadził swoich i co praktycznie dają najniższe ceny. Ale w sumie to szkoda dyskusji bo tak jak już kiedyś na tym forum napisałem ,niektórzy to tak zaslepueni piskomuną że nawet jak im w talerz pisiory narobią to i tak jeden z drogim smacznie to zje i wszystkim w koło będzie mówił że to budyń czekoladowy  😄

Uważaj bo jak POpaprańcy się do władzy dobiorą to Ci i ten pusty talerz zabiorą

• Like 3
  • Haha 1
  • Sad 1
  • 0
Opublikowano
39 minut temu, staszek131415 napisał:

To z Polski nic już nie wyjedzie bo u nas wszystko zakazane każdy tak się boi tej Ukrainy a nasze niby lepsze?

Zważając na to, ile substancji czynnych wycofują, to chyba jednak lepsze... No może poza rzepakiem ze względu na glifosat.

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, bizon1 napisał:

Uważaj bo jak POpaprańcy się do władzy dobiorą to Ci i ten pusty talerz zabiorą

Wolę pusty niż guwienko na nim 😄

• 0
Opublikowano
20 minut temu, BENNY82 napisał:

Za PO to nawet talerzy nie. Było a teraz prosze gówienko elegancko podane. Jak widac w naszym kraju malkontentów nie brakuje.

Masz rację POprzednia władza o to zadbała , wszystko wyprzedała aby Polakom zostało g.....

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, BENNY82 napisał:

Za PO to nawet talerzy nie. Było a teraz prosze gówienko elegancko podane. Jak widac w naszym kraju malkontentów nie brakuje.

Ģównienko czy ładnie podane czy nie zawsze jest gównem i nigdy nie bedzie budyniem  😄 zjadając  je zawsze się nim ubrudzisz  i czuć to bedzie z daleka 😄  

Edytowane przez piotreku1
  • 0
Opublikowano
11 godzin temu, piotreku1 napisał:

Ģównienko czy ładnie podane czy nie zawsze jest gównem i nigdy nie bedzie budyniem  😄 zjadając  je zawsze się nim ubrudzisz  i czuć to bedzie z daleka 😄  

Jesc trzeba bo z głodu jeszcze nikt sie nie zesrał. Ja nie wiem co wy w tych peowcach widzicie przecież oni nic istotnego dla kraju nie zrobili nic tylko kradli umiejętnie i napychali konta w rajach podatkowych pisiory banda zakompleksionych kawalerów ale działają i skutki tych działań odczuwam i widze gołym okiem jak ożywa region min. Kolej infrastruktura itp. Trzeba być oderwanym od koryta aby głosowac na poko albo mieć nie POKOlei w głowie.

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, BENNY82 napisał:

Jesc trzeba bo z głodu jeszcze nikt sie nie zesrał. Ja nie wiem co wy w tych peowcach widzicie przecież oni nic istotnego dla kraju nie zrobili nic tylko kradli umiejętnie i napychali konta w rajach podatkowych pisiory banda zakompleksionych kawalerów ale działają i skutki tych działań odczuwam i widze gołym okiem jak ożywa region min. Kolej infrastruktura itp. Trzeba być oderwanym od koryta aby głosowac na poko albo mieć nie POKOlei w głowie.

Socjalizm i komuna już było i tylko idiotą za nim tęskni. Krótkowzroczność bo liczy się tu i teraz . Przypominasz mi sąsiada co od paru lat się śmieje że ma kombajn za darmo ( gość mu kosi w zamian za słomę ale sąsiad się śmieje z innych bo on ma kombajn za darmo ,myślenie typu że słoma to odpad )  na poczatku oki zbytnio spadku plonu nie miał ale po kilku latach poziom próchnicy spadł i plon coraz nizszy. A ten rok susza i zebrał 2 tony pszenzyta  tak sie konczy gospodarka rabunkowa !!!  

Co do cen pszenicy  630 netto paszowa  Wlkp 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v