Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
Przed chwilą, soltys48 napisał:

od pierwszej tony mieszalnia daje 830 netto

Złotów

• 0
Opublikowano
14 godzin temu, Taurus83 napisał:

No i tu się mylisz bo połowa areału soji na upadlinie to GMO. I nikt nie wie skąd się tam wzięła...

Ukraińcy raczej tego nie posiali. Tylko właściciele gospodarstw... a co to za jedni to pisałeś pare postów wcześniej. ;)

• 0
Opublikowano
16 godzin temu, JozB napisał:

A umnie po 750

Ty to byś umniał i po 600 dać xD Staszek powiedz szczerze z jakiego regionu jesteś że u Ciebie zawsze tanio? Raz w życiu Cię o coś proszę.... 

• 0
Opublikowano

On i tak zaraz napisze że Węgry nie są znaczącym graczem na rynku pszenicy tak jak Polska i inne małe kraje więc może być susza a jak Niemcy i Francja wyschną to Ukraina im pomoże pszenicą po 400zł 

• 0
Opublikowano

A tymczasem zboża dalej stabilnie odpowiedz czemu nie drożeje jak wszędzie susza? Ano bo ludzie masę zboża jeszcze mają ruch sięzrobiła ceny bez zmian

• 0
Opublikowano

Raczej spadków już nie będzie ale najwyższe ceny już za nami trzeba było na przełomie roku sprzedawać

Dnia 4.01.2019 o 21:36, Egon78 napisał:

Coś  mi  się   wydaje  że  jęczmień  będzie  hitem  tej  wiosny  , dowiadywałem  się  dzisiaj  w  mieszalniach  do  których  sprzedaję zboże  jaką  mają  cenę  na  pszenicę  i wszędzie  pytali  o  jęczmień  bo  kiedyś  sporo  tego  siałem  nie  pytałem  o  cenę   bo  go  nie  mam   a  pszenica  jeśli  powyżej  100 ton  to   można  850 netto ugryźć   i  do  tego  kasa  w  tydzień . oficjalne  cenniki 20 - 30 zł mniej  

Jednak jęczmień nie był hitem tej wiosny podobnie pszenica

• 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

A tymczasem zboża dalej stabilnie odpowiedz czemu nie drożeje jak wszędzie susza? Ano bo ludzie masę zboża jeszcze mają ruch sięzrobiła ceny bez zmian

Nie drożeje (na skupach bo rolnicy płacą ile na olx) bo raz że wcześnie a dwa to i tak w miarę drogo - 780-800 netto pasza pobliski skup dziś dzwoniłem chcesz numer? Zobaczysz jak pod koniec maja kontrakty wystrzelą 

Edytowane przez pawel885
  • 0
Opublikowano

Czyżby się coś ruszyło? Zaczynają dzwonić za mniejszymi ilościami. 

Oferty 800 brutto przy połowie auta za jęczmień.

• 0
Opublikowano

Pszenica 20 zł do góry, qq 30 zł do góry, także niestety kolego staś coś nikt nie wierzy w prognozy agrobiznesowskie, bo zaczyna towarku brakować. Już bąk na ewgt sieje propagande za danymi szpeców od analizy z usa, że zzkukurydzą nie będzie jednak tak zle, bo mają zapasy wody i to będzie korzystne dla qq. Już większych fantazji do spekulacji nie da się wymysleć. Nie zasiali, a już wiedzą, że jest za***iście. Powódz to dla nich nic, bo potrafią pół ameryki w tydzien zasiać. ASF ma niby spowodować zapotrzebowanie na paszę, a już z kolei na barchart.com pierniczą, że zapotrzebowanie i tak wzrośnie na pasze. Sami już gubią się w sowich matactwach, bo taką mają rolę. papierek przerzucą i dyngi szeleszczą w spodniach od versace.  Juz zapowiadali rekordy w ameryce płd, a tu nagle nawałnice przechodzą, bo el nino zaczyna o sobie dawać znać. Także obecna dezinformacja po coś jest, jak co roku. I to widać nie tylko  w naszym grajdołku w Polszy, ale i w gównianych raportach światowych. 

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, staszek131415 napisał:

Tak mają pełne silosy i myślą gdzie wsypią tegoroczną pszenicę, bo spokojnie da 10t/ha.

• 0
Opublikowano

Pewnie są strony że da

1 godzinę temu, JozB napisał:

Pszenica 20 zł do góry, qq 30 zł do góry, także niestety kolego staś coś nikt nie wierzy w prognozy agrobiznesowskie, bo zaczyna towarku brakować. Już bąk na ewgt sieje propagande za danymi szpeców od analizy z usa, że zzkukurydzą nie będzie jednak tak zle, bo mają zapasy wody i to będzie korzystne dla qq. Już większych fantazji do spekulacji nie da się wymysleć. Nie zasiali, a już wiedzą, że jest za***iście. Powódz to dla nich nic, bo potrafią pół ameryki w tydzien zasiać. ASF ma niby spowodować zapotrzebowanie na paszę, a już z kolei na barchart.com pierniczą, że zapotrzebowanie i tak wzrośnie na pasze. Sami już gubią się w sowich matactwach, bo taką mają rolę. papierek przerzucą i dyngi szeleszczą w spodniach od versace.  Juz zapowiadali rekordy w ameryce płd, a tu nagle nawałnice przechodzą, bo el nino zaczyna o sobie dawać znać. Także obecna dezinformacja po coś jest, jak co roku. I to widać nie tylko  w naszym grajdołku w Polszy, ale i w gównianych raportach światowych. 

Z Twoich postów to już dwa lata minęły jak zaczyna brakowć i stale jest jak by od Twoich podwyżek go przybywało to już byśmy mieli zboża na 10 lat zapasu🤔 Rok temu nie zasiali jesieni ą nie zasiali Ty tylko wyszukujesz gdzie susze i powodzie a cena idzie swoją drogą

3 godziny temu, Agrest napisał:

Czyżby się coś ruszyło? Zaczynają dzwonić za mniejszymi ilościami. 

Oferty 800 brutto przy połowie auta za jęczmień.

Pewnie gołębiarze od Pawła wszystko wykupili a teraz będą szturmować do Ciebie sezon lotowy się zaczyna to i gołębie lepszej paszy podszebują

Chińczyk zlikwidował 2 mln loch stąd mnijsze zapotrzebownie na zboże

4 godziny temu, pawel885 napisał:

Nie drożeje (na skupach bo rolnicy płacą ile na olx) bo raz że wcześnie a dwa to i tak w miarę drogo - 780-800 netto pasza pobliski skup dziś dzwoniłem chcesz numer? Zobaczysz jak pod koniec maja kontrakty wystrzelą 

To ile taniej jak w styczniu? Tylko lepiej nie wychodz z domu jak te kontrakty będą wystrzeliwać bo jeszcze rykoszetem dostaniesz i kto nas tu będzie zabawiał prognozami wysokichcen smutno by było bez Ciebie na forum a dzięki Twoim postom jest uśmiech na twarzach zarówno sprzedających jak i kupujących Ps nie chcesz czasem Big bAG ÓW po nawozach bo nie ma co z nimi zrobić a Tobie się przydadzą 🤠

• 0
Opublikowano
12 minut temu, iron napisał:

propozycja na nowe zbiory pszenica konsum.640 netto .

czyli paszowa będzie ok 600, a tak wszyscy trąbili, że po 700 będzie. Do przewidzenia to było 

• 0
Opublikowano

Jak po 600 to ja zamawiam z 100ton  moze ktos chetny ?bo przy tej suszy to na pewno zboża będzie mi brakować .  Stasio ty pewnie kupisz po 500 to może po 600 mi odsprzedaż ?

• 0
Opublikowano (edytowane)

Pewnie gołębiarze od Pawła

Od moich gołębiarzy to się odczep bo jesteś pionek przy nich, biorą po kilka ton na raz a nie 3 tony raz na kilka miesięcy 

nie chcesz czasem Big bAG ÓW po nawozach bo nie ma co z nimi zrobić a Tobie się przydadzą

Kto nie ma co z nimi zrobić? Obszarnik co u niego robisz? Wystarczy że jest prawie 150zł drożej niż rok temu o tej porze . Ty lepiej kup sobie kask z atestem bo jak zaczniesz po majówce spadać z tej świńskiej wyżyny to sobie krzywdę zrobisz a drugiej renty nie dostaniesz . Ja już w połowie marca miałem oferte kontraktu po 650netto paszówka 

Edytowane przez pawel885
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v