Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, staszek131415 napisał:

Jak śniegi zaczną topnieć to i ceny......

Choć świniaki stanieją, to sobie odbijemy kosztem tańszej pszeniczki :D

7 godzin temu, Igor03 napisał:

Ekoplon Baborów.

Igor wiesz może kto jest tam teraz kierownikiem do spraw skupu, bo Konrad jakiś czas temu zrezygnował,. 840 to u nich na bramie czy standardowo trzeba negocjować?

• 0
Opublikowano

Temat powinien dotyczyć wszystkich cen zbóż bo bez sensu osbny temat o każdym zbożu przecież nikt nie sieje tylko pszenicy

• 0
Opublikowano
13 godzin temu, XTRO napisał:

na bramie. a od kiedy zboże Biały kupujesz? :D

To przywieź do mnie a sprzedam ci ją do de heusa za 840 netto albo i nawet 850 ;)

Do gęsi pełnoporcjówkę chciałeś kupić? Ile to kosztuje za tonę i jaki skład?

• 0
Opublikowano
Agrest napisał:

Pszenicę jarą sprzedałem po 1000zł i tu akurat plon najwyższy.  

Kolego kto Ci odbiera pszeniczke? Mieszkam dosc blisko Ciebie mam kolo 20 ton w silosie i zmijke koło 5 metrow. Nigdy nie sprzedawalem prosto na Tira. Jaką wysokosc ma taka niższa naczepa, chyba mi ta zmijka nie wystarczy

• 0
Opublikowano

tiry zazwyczaj łodki maja wysokosci 4 metry lub 4,20 wiec jak masz zmijke pionowa to moze i by dał rade , u nas na tira to sypalismy keidys rekordem tir stał troszke nizej i szło prosto z pola 

• 0
Opublikowano

Wystarczy. Moja ma 5,5m tylko dość pionowo musisz postawić.

Ta wysoka naczepa miała pewnie ze 3,7m. Praktycznie równa z kabiną. 

Najniższa pewnie ma ze 3,2m. Popytaj tu na forum o wymiary to zaraz Ci chłopaki podadzą. Np @bialy2005

Ozimą kupił @DamianRolnikSkup a jarą jakiś gość z olx się odezwał i wziął 12t na handel.

• 0
Opublikowano
Agrest napisał:

Pszenicę jarą sprzedałem po 1000zł i tu akurat plon najwyższy.  

Oczyszczona, czy bezpośrednio po kombajnie ? Mam z kilkanascie ton Harendy rok po centrali i tak myślę, co by już wrzucić na olx

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, mj23 napisał:

Oczyszczona, czy bezpośrednio po kombajnie ? Mam z kilkanascie ton Harendy rok po centrali i tak myślę, co by już wrzucić na olx

Bezpośrednio po kombajnie.

6 minut temu, bialy2005 napisał:

Naczepy typowe zbozowki 3,2-3,5m chyba że krutka i duża pojemność do otrab czy owsa to wtedy 3,7 a ruchoma podłoga 4,0

Mi się trafiła 50m3, krótka bo około 9m z hakiem mierzone wewnątrz.

• 0
Opublikowano

35 na pewno tylko kierowca by nie wziął.

A za przeładunek i rolnik płaci. 

• 0
Opublikowano
52 minuty temu, warchest napisał:

tiry zazwyczaj łodki maja wysokosci 4 metry lub 4,20 wiec jak masz zmijke pionowa to moze i by dał rade , u nas na tira to sypalismy keidys rekordem tir stał troszke nizej i szło prosto z pola 

No gdzie 4,2m. Trochę przesadziłeś tyle nawet prawo nie pozwala aby po drodze mogło jechać. 3,8m to chyba już najwyższe patelnie jakie się zdarzają.

1 godzinę temu, Tomaszek8504 napisał:

10 minut temu, AleksanderX napisał:

W każdym rejonie kraju mamy różną wykładnie prawa

Gadasz głupoty, prawo jest dla całego kraju takie samo.

1 godzinę temu, Tomaszek8504 napisał:

Kolego kto Ci odbiera pszeniczke? Mieszkam dosc blisko Ciebie mam kolo 20 ton w silosie i zmijke koło 5 metrow. Nigdy nie sprzedawalem prosto na Tira. Jaką wysokosc ma taka niższa naczepa, chyba mi ta zmijka nie wystarczy

5 m może być za mało aby zasypać patelnię. Ja sypałem kiedyś tak jak foto poniżej, ale żmija miała z 10 m, nie pamiętam dokładnie ile ale tak 9 - 11 m ma moja żmija.

Bo zwróć uwagę na to że czym bardziej ją w pionie postawisz tym bardziej spada wydajność.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v