Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, ogarek napisał:

Do hodowli trza mieć powołanie i to nie jest robota dla mieczakow... 

Czasem tak jest że rok w plecy i tyle 

Powołanie to może mieć ksiądz. Dlatego teraz na studiach rolniczych uczą ekonomii żeby rolnicy wiedzieli czy się opłaca czy nie, potrafili liczyc koszty itp.

Opublikowano

Jasne...  potem takie madrale twierdzą że nic się nie opłaci... 😁

Opublikowano

No to idź spać bo nie wstaniesz do pracy na 6, a byczki poczekaja do 8 aż wyjdę z pod ciepłej kolderki, ale nie martw się, jak wstanę to pomyślę o Tobie jak przełożony stoi i pogania Cię 😉

• Haha 4
Opublikowano (edytowane)

Ogarek nie napisałem że sie nic nie opłaci ale nie żyje sentymentami. Mój dziadek miał 5ha, trzymał 2 krowy, 2 lochy, od nich tuczniki i 2 byczki. Utrzymał rodzine. Dziś dasz rade z takich proporcji? Byk kapał sie w srucie ze zbóż bo dziadek na dwa byki jak mi dzisiaj opowiada dawał dwa wiadra ocynkowane. Dziś tak karmiąc leżysz i kwiczysz

3 minuty temu, zetorki12 napisał:

A z czego ?

Mam rozdzielone gospodarstwo od etatu. Dwa konta.

Edytowane przez przemek28_28
Opublikowano
2 minuty temu, DANDYS napisał:

No to idź spać bo nie wstaniesz do pracy na 6, a byczki poczekaja do 8 aż wyjdę z pod ciepłej kolderki, ale nie martw się, jak wstanę to pomyślę o Tobie jak przełożony stoi i pogania Cię 😉

Hahahaha. Nic nie wiesz jaka mam prace, kto mnie pogania. A teraz ja zadam Ci pytanie? Robiłeś coś poza praca w gospodarstwie? I jakie masz wykształcenie?

Opublikowano
4 minuty temu, DANDYS napisał:

Nie nabijaj się z ludzi na etacie, bo zaczną pokazywać skany z kont to dopiero tu będzie wojna na opłacalność.

Opublikowano

Chłopie twoj dziadek był dziadem i nie wiem co on tam utrzymywał i co ci opowiada ale chyba już z głową nie tego..... Przezylem już te pół wieku i takie pierdoly to dzieciom w przedszkolu opowiadaj a nie mi... 

Opublikowano
Przed chwilą, ogarek napisał:

Chłopie twoj dziadek był dziadem i nie wiem co on tam utrzymywał i co ci opowiada ale chyba już z głową nie tego..... Przezylem już te pół wieku i takie pierdoly to dzieciom w przedszkolu opowiadaj a nie mi... 

Po wojnie ktoś miał więcej? Za obrazanie dziadka w realnym swiecie inaczej śpiewałbys.

Opublikowano

Gdy ktoś wrzuci skan z wypłaty na przyzwoitym etacie, to trochę hodowcom kopara opadnie...

Opublikowano
2 minuty temu, DANDYS napisał:

Ta na warsztacie, po technikum rolniczym

No to jak kiepsko brałeś sie do roboty to szef czy majster gnał Cie jak beduina do roboty. Ja mam zadaniowy czas pracy, wiec nie stoję przy lini od 6-14, nikt nie pyta czy robie 2 5 8 czy 14h mam mieć zrobiona robote. 

Opublikowano
2 minuty temu, przemek28_28 napisał:

Za obrazanie dziadka w realnym swiecie inaczej śpiewałbys.

Jasne... Panpersa byś musiał na start założyć reku jeden bo ci by nogi ugiely ze strachu na sam widok takiego chłopa jak ja...

Opublikowano
2 minuty temu, TomiAgroKujawy napisał:

Gdy ktoś wrzuci skan z wypłaty na przyzwoitym etacie, to trochę hodowcom kopara opadnie...

Szczególnie, że kiedyś na AF  jakiś drobny gospodarz pisał, że pracuje jako programista i w miesiąc zarabia więcej niż w gospodarstwie przez cały rok. Oczywiście mu wierzę, bo dobry programista ze stażem ma koło 10-15 koła na czysto.

Opublikowano (edytowane)

Jasne dziecko... Ale żeś mnie wystraszyl... 😁😁😁

Teeee Fetor ty masz tera tyle co dziadki po wojnie.... 😁😁😁😁😁

Edytowane przez ogarek
Opublikowano
3 minuty temu, Piegus napisał:

Szczególnie, że kiedyś na AF  jakiś drobny gospodarz pisał, że pracuje jako programista i w miesiąc zarabia więcej niż w gospodarstwie przez cały rok. Oczywiście mu wierzę, bo dobry programista ze stażem ma koło 10-15 koła na czysto.

Zdziwilbys sie, bo nie trzeba byc programista by wyciągać nie wiele mniej

Opublikowano (edytowane)

Mniej . Jednego z dziadków rozkułaczyli .

Wyśpij się , bo w twoim wieku to wskazane .

Edytowane przez zetorki12
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v