Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
agroFakt.pl
Tylko na agroFakt.pl:

Ceny mięsa w dół

galeria
Dożynki 2025
Opublikowano

Panowie, rezygnacja z hodowli trochę trwa. Afera wybuchła na początku roku, ludzie chwilę wcześniej zasiedlili obory, więc trzeba to dociągnąć do końca, chyba normalne, prawda??? Więc i ja likwiduję, ale muszę dochować 20 sztuk. Kanalia36 to jeden z nielicznych normalnych na tym forum wzajemnej adoracji. Gdy słyszę, Sołtys, Twoje gadanie, że i za 3 złote będziesz robić, to nóż mi się w kieszeni otwiera. Handlarze tylko się uśmiechają, jaki to rolnik głupi. Takim gadaniem tylko szkodzisz branży i Kolegom. Co się stało z facetem, który niby robił na magazynie, a teraz jest gotów jeb..ć za 3 pln za kg??? Kpicie z Kanalii, a nie dostrzegacie w jakim gów..e siedzimy.  Hodowanie za 6-7 za kg to głupota.  Człowiek po prostu stoi w miejscu, lata lecą, a Ty dalej zapier..sz za 6-7 za żywą. Ja zasieję więcej buraków i wyjdę na to samo, fakt, mam dobrą ziemię. Ale jestem szczęśliwy, że po 30 latach kończę z tym g..em. I jeszcze jedno? Jak macie swoje cielaki, to nie piszcie, że są za darmo, bo mam wrażenie, że niektórzy są naprawdę idiotami.

Opublikowano (edytowane)

według Ciebie ile jest wart swój cielak po krowie mlecznej?? 

Edytowane przez Gość
Opublikowano
50 minut temu, hoodoowca napisał:

Czy w tym roku trzeba robić raport z bydła do agencji?

Nie.... Świnie Kozy i barany - owieczki.... 

Opublikowano
9 minut temu, Ursus932 napisał:

według Ciebie ile jest wart swój cielak po krowie mlecznej?? 

Na pewno, wbrew opinii wielu, nie jest za darmo!!!!

Opublikowano

Tego samego dnia po wyjściu na świat to 60 pare złotych co zabieg inseminacji 

Opublikowano

no likwidujta , bedzie tak samo jak ze swiniami , ceny podskoczyły to wszyscy rzucają sie na swinie , jak byki w gorę to wszyscy , na byki  ,  i tak w koło macieju , chyba jak w kazdej branży budownictwie , rolnictwie , czy z warzywkami , raz masz rok  do d*py to nie znaczy ze wiecznie tak bedzie, 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
16 minut temu, Ursus932 napisał:

Chłopcy kto  jeszcze z was likwiduje?? 

Jo  tylko dopase 120 szt  co za problem zlikwidować dzwonisz do handlarza  ustalasz  k**wa srednio za sztukę tam że 3tys x120szt =360tys dobra h*j z dziadostwem daj 300tys i pier**le nie robie

• Haha 2
Opublikowano

Nigdy nie sprzedawałem takich po 300-400 kg, więc chcę opasać je do normalnej wagi. Co Wy myślicie, że będę płakać po tym bydle?😂😂😂 Ja nie z tych, hodujcie sobie, przecież nie mówię tego, byście likwidowali. Ja mam na szczęście alternatyw kilka, ale po likwidacji świń jednak nigdy do nich nie wróciłem, nawet teraz, gdy są po 6.00 mam je gdzieś :)

Opublikowano
3 godziny temu, Azor07 napisał:

Sokołów ,a to przez dużego pośrednika . Gdzie takie wybicia ?

Masz racie bardzo dużo przerzucają ,na tym rozliczeniu było 270szt.

Pamiętaj że dziennie tyle sztuk

40 minut temu, Ursus932 napisał:

Chłopcy kto  jeszcze z was likwiduje?? 

Ja

Po śmierci 

• Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, ab23 napisał:

Jo  tylko dopase 120 szt  co za problem zlikwidować dzwonisz do handlarza  ustalasz  k**wa srednio za sztukę tam że 3tys x120szt =360tys dobra h*j z dziadostwem daj 300tys i pier**le nie robie

Znam gościa co około 100 sztuk mlecznego w 2 tygodnie spieniężył bez rabatów i proszenia o to żeby brac. 

Podstawa handlu: wszystko jest towarem każdy jest kijentem ☺️

23 godziny temu, hobbysta82 napisał:

Masz tu normy żywieniowe. Młody jesteś to możesz się pobawić.

http://www.veterynaria.pl/news/hodowcy-artykuly/najwazniejsze-aspekty-zywienia-bydla-opasowego

Dzięki za link.

Mam też podobnych parę książeczek i próbuje się w to bawić w miarę mozliwosci ale nie chce coś to wszystko być tak jak być miało w zamyśle. 

I podstawowa sprawa.

Ślepy się robie... Pinindzy już prawie nie widzę 😳

Opublikowano

Żałuję tylko, że tak długo w tym siedziałem i parę lat temu kupiłem wszystkie maszyny potrzebne do bydła. 

Opublikowano
5 minut temu, TomiAgroKujawy napisał:

Nigdy nie sprzedawałem takich po 300-400 kg, więc chcę opasać je do normalnej wagi. Co Wy myślicie, że będę płakać po tym bydle?😂😂😂 Ja nie z tych, hodujcie sobie, przecież nie mówię tego, byście likwidowali. Ja mam na szczęście alternatyw kilka, ale po likwidacji świń jednak nigdy do nich nie wróciłem, nawet teraz, gdy są po 6.00 mam je gdzieś :)

Ja też mam alternatywę mogę jebnąc ojcowiznę za miliony 

• Haha 2
Opublikowano
5 minut temu, soltys48 napisał:

Pamiętaj że dziennie tyle sztuk

Ja

Po śmierci 

Sołtys czeka na 2,90 za żywą, wtedy skończy. Teraz robi zaś biznes życia. Też tak myślałem, że na hodowli robię kasę🤣🤣🤣 Podobnie jak JarekB, który rozwija gospo. Zapomina tylko, że gdyby żył tylko z uprawy, rozwijałby się tak samo, pracując 1/3 tego. Zakładam, że ma dobre ziemie.

Opublikowano

I to grube 

1 minutę temu, TomiAgroKujawy napisał:

Sołtys czeka na 2,90 za żywą, wtedy skończy. Teraz robi zaś biznes życia. Też tak myślałem, że na hodowli robię kasę🤣🤣🤣 Podobnie jak JarekB, który rozwija gospo. Zapomina tylko, że gdyby żył tylko z uprawy, rozwijałby się tak samo, pracując 1/3 tego. Zakładam, że ma dobre ziemie.

Nie robię tego dla pieniędzy, już wielokrotnie o tym pisałem 

Kocham bydlaki i póki zdrowie pozwoli będę je trzymał

Opublikowano

Ok, Sołtys, to już się nie czepiam. Hobby/miłość mogę zrozumieć, ale nie gadkę, że komuś żal zlikwidować, albo, że cielak jest za free. 

Opublikowano

Do hodowli trza mieć powołanie i to nie jest robota dla mieczakow... 

Czasem tak jest że rok w plecy i tyle 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, DANDYS napisał:

No mi było żal, tak jak chodzisz po podwórku to pusto nic nie ryczy, nic nie tlucze, a tak cielaczki becza, kiszonka na podwórku pachnie,

Żal to jak krowa sie zesra do studni. Dziś jest XXI wiek i musi sie opłacać a nie sentymenty. Z takim myśleniem to zachod nas zje.

Edytowane przez przemek28_28
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v