Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Czarnecki ma obsuwe bo do Biernata pcha prawie wszystko a tam terminy...

Opublikowano
13 minut temu, przemek28_28 napisał:

No a jak jest z tym badaniem na gruźlicę? My musimy łapać czy musimy udostępnić zwierzęta do badania?

Udostępnić to znaczy masz złapać i przytrzymać. Jak zaczynasz cwaniakować to masz w ramach podziękowań wyjątkowo upierdliwe kontrole z weterynarii co najmniej raz w miesiącu.

1 minutę temu, debrzyna napisał:

@hobbysta82 Z czego ten cytat 

http://www.medycynawet.edu.pl/images/stories/pdf/digital/1970/197003177181.pdf

• Like 1
Opublikowano
17 minut temu, michalcium napisał:

@soltys48Ja miałem pomysł nagrzać kawałek żelaza do czerwoności i też przypalić ale ojciec że guma humanitarniej

Sorry, ze się jak zwykle wcisnę w przedział. Ty piszesz o krowach mlecznych?? weź lekarza, poda znieczulenie miejscowe, utnie linkami, w krwawienie zapałki wciśnie albo nałożysz gumkę od weków i koniec. Szybko i najbardziej humanitarnie, a przede wszystkim krowa krócej przeżywa.

To tak jak ktoś uważa, że wypalanie sodą kaustyczną jest mniej bolesne dla cieląt, bo cielak się nie szarpie przy nakladaniu. A kolejne kilka godzin walenia glową o klatkę i ból to juz na cielaka nie patrzą. 

Opublikowano
4 minuty temu, hobbysta82 napisał:

Udostępnić to znaczy masz złapać i przytrzymać. Jak zaczynasz cwaniakować to masz w ramach podziękowań wyjątkowo upierdliwe kontrole z weterynarii co najmniej raz w miesiącu.

http://www.medycynawet.edu.pl/images/stories/pdf/digital/1970/197003177181.pdf

W sumie raz na dwa miesięcy i tak mam kontrole wiec jak bedzie co miesiąc to mi nie robi różnicy. Pytam bo z mojego powiatu żadna weterynaria nie robie tych badań tylko z sąsiedniego i przyjeżdża paniusia i wymaga, a jak miałem chorego cielaka (prowadzą dyżury 7dni/24h) zadzwoniłem w sobotę o 11 to mi powiedziała żeby poczekał do poniedziałku bo dziś jest sobota.

Opublikowano
4 minuty temu, Rolnik7343 napisał:

Od kiedy to trzeba samemu łapać ? weterynarz musi jezdzić w pomocnikiem i sami muszę se radzić

Wiekszosc weterynarzy zabilaby CIe smiechem teraz.

• Like 2
Opublikowano

Pytam czy jest jakiś przepis a nie lokalne uzgodnienia, czy coś podobnego.

3 minuty temu, soltys48 napisał:

Goowno prawda

A na kontrolę arimr kto łapie?

Sołtys ale jak miałem kontrole z arimr sprzętu to nie zawoziłem do poznania. Wiec pytam konkretnie o jakiś przepis czy coś.

Opublikowano

Teraz Ci nie przytoczę ale jest na 100% że musisz UDOSTĘPNIĆ  te i te sztuki na kontrolę 

Teraz Ci nie przytoczę ale jest na 100% że musisz UDOSTĘPNIĆ  te i te sztuki na kontrolę 

Opublikowano
1 minutę temu, soltys48 napisał:

Y mnie jak dostałem info o kontroli to od razu u że sztuki od dopłat mają być odseparowane 

Nic takiego u mnie nie było. i tak po 2 minutach nie mogli sie dogadac bo tak byki ryczały:)

Opublikowano
29 minut temu, Rolnik7343 napisał:

Od kiedy to trzeba samemu łapać ? weterynarz musi jezdzić w pomocnikiem i sami muszę se radzić

"Posiadacz zwierząt zobowiązany jest do:

udostępnienia organom Inspekcji Weterynaryjnej zwierząt i zwłok zwierzęcych do badań i zabiegów weterynaryjnych, a także udzielania pomocy przy ich wykonywaniu;

Opublikowano
25 minut temu, soltys48 napisał:

Sołtys co innego udostępnić a co innego je łapać. Udostępnić znaczy otworzyć oborę. Pytam o przepis ze ja mam je łapać. Przecież zawsze mogę mieć problemy z kręgosłupem prawda i nie bede ich łapał? 

1 minutę temu, ogarek napisał:

udostępnienia organom Inspekcji Weterynaryjnej zwierząt i zwłok zwierzęcych do badań i zabiegów weterynaryjnych, a także udzielania pomocy przy ich wykonywaniu;

No ja jak mam co drugi miesiąc powiatową weterynarię to nigdy ich nie łapałem. Koleś wchodzi, patrzy czy maja kolczyki i tyle.

Opublikowano
2 minuty temu, ogarek napisał:

no właśnie nigdzie nie jest powiedziane że je łapać, wystarczy trzymać  np. pojemniki do pobrania krwi i już pomagasz

Opublikowano

Dzisiaj poszły ;

Hf taki sobie 700 kg cena 6,80

hf ładny 714 kg cena 7,20

jałówka mieszaniec sim 598 kg cena 7,40 , śląskie , Jozan Koziegłowy .

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Koledzy nie było mnie pare godzin i widze ze miałem lovelasa który mi wyznawał miłość???)))))

w sumie o co chodzi bo konto nawet ma skasowane???

Edytowane przez kanalia36
Opublikowano

U nas był taki madrala co kazał łapać na wybiegu do badań to wet zgłosił powiatowemu że nie współpracuje i utrudnia ....dostal zakaz obrotu stadem i tyle pobrykal a potem blagal żeby mu zrobili badania i odwiesili zakaz 

Opublikowano
4 minuty temu, Kentar napisał:

Typowo, w gadce wszyscy twardzi a przyjedzie weterynarz to zapytacie: "Doktorze, ktorego pierwszego lapac?" Jakie to Polskie. 😍

Ja tam nie wiem, nawet do kontroli z agencji nic nie było łapane tyko popatrzyli i tyle

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v