Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, bartek18394 napisał:

Ale ona jest w środku dzielona na 5 części i niema przejazdu i jak gnoj wybiorę 

Jak masz jakiś zasób gotówki zakładaj ruszta. Koszt spory ale to ścielenie i cały majdan z wożeniem... Wrrr.. paszowy na zewnątrz dostaw z kawałkiem spacerowego poidła na przeciwległej ścianie. Najtaniej jak się da i najdrożej jak to konieczne. Pałacy dla byków nie buduj bo one nigdy nie będą nie wiadomo jak drogie.

Opublikowano

To jak doradzić kiedy my tego nie widzieli

1 minutę temu, bartek18394 napisał:

Do wszystkich. 

Opublikowano (edytowane)

Na olx zobacz po ile ruszta

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Ale jak by był wybieg to by więcej weszło bo jak by sie nie mieścił byk w oborze to by sobie na wybieg wyszedl A do obory tylko by chodził jeść 

A jeszcze trzeba dół wykopać więc ile może kosztować wykopanie dołu i cement rozlać 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, JarekBazydlo napisał:

Dokładnie chociaż nie zamierzam przechodzić na VAT ale warto mieć znajomych w takich urzędach;)

Wydaje się że jesteś spoko rolnikiem, dbającym o zwierzęta i gospodarstwo. Ale powiedz mi co ty chcesz udowodnić... Anonimowe forum, dużo niezyczliwych ci ludzi komentuje a cały kraj czyta. To straszna dziecinada, podkladac się wszystkim i wszędzie, pokazywać faktury adres pisać o znajomościach. Poprawia ci to samoocenę? Nie widzisz ze wszyscy mają po prostu z tego beke? Pisze to z szacunku - może coś dotrze... 

Edytowane przez Berthold
  • Like 6
Opublikowano
11 minut temu, bartek18394 napisał:

A jeszcze trzeba dół wykopać więc ile może kosztować wykopanie dołu i cement rozlać 

Takie pytania to firmie budowlanej 

Opublikowano
9 minut temu, Berthold napisał:

Wydaje się że jesteś spoko rolnikiem, dbającym o zwierzęta i gospodarstwo. Ale powiedz mi co ty chcesz udowodnić... Anonimowe forum, dużo niezyczliwych ci ludzi komentuje a cały kraj czyta. To straszna dziecinada, podkladac się wszystkim i wszędzie, pokazywać faktury adres pisać o znajomościach. Poprawia ci to samoocenę? Nie widzisz ze wszyscy mają po prostu z tego beke? Pisze to z szacunku - może coś dotrze... 

Nie do konca jest anonimowe,da się namierzyć daną osobę,są nawet firmy a raczej informatycy którym płacisz i ci to zrobią.

Opublikowano

Ale jak tak by sobie chodził to by mógł nogę złamać,wojny by byli,jeden by skakał na drugiego,4x18 to za mało miejsca żeby słabszy uciekł,i jak by chodzili to by chudli,świnie na rusztach nie ryją i rosną szybciej bo nie mają co robić,ryć.Ja się nie znam ale to moje zdanie.

Opublikowano
22 minuty temu, bartek18394 napisał:

A jak by zrobił wybieg 4m na 18 prawie taki jak obora to gdzie im dawać jeść z drugiej strony obory jest 2 metry do płotu sąsiada

W oborze zrobić 1 lub 1.5 metra przejazd i taczką im dawać ? 

Trudno jest tak cokolwiek doradzić nie widząc jak to wygląda w realu

Opublikowano

ludzie na vacie  można sporo zarobić bez oszukiwania US  sprzedajesz produkty rolne za 8% a paliwo, części materiały budowlane 23%  wiec 15% czystego dochodu. Po prostu suma netto musi być taka sama po stronie zakupów i sprzedaży wtedy skarbówka nie ma do czego się przyczepić. a jeżeli jest inaczej to tylko w kwartale kiedy są dopłaty albo jak masz kredyt bankowy.

Ja każdą fakture ewidencjonuje, i każdą zakupową również ( minimum 1 zł vatu) i jestem na vacie 10 lat a wpłaciłem do skarbówki może ze 400 zł a kotzystałem z modernizacji, młodego rolnika, remontowałem stare sprzety, remontowałem budynek i jak to zliczyłem skarbówka oddała mi 300 tyś zł przez 10 lat, bez  żadnego kombinowania. 

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, bartek18394 napisał:

To doradzcie mi co by było najlepsze i gdzie dawać im jeść bo to jest zwykła obora 18 M na 5 m bez żadnych wybiegów Ale jak mówicie ze  lepiej bez wybiegu 

Kolego zajrzyj do galerii "budynki i obejścia" tam są budynki różne, przeróbki , komentarze może coś podpatrzysz  .    ps. Tylko jak trafisz na zdjęcia czołowego hodowacy to nie pisz negatywnych komentarzy ,  bo tam tylko można się zachwycać😏

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Mikrus do byka miałbym 7% do przodu ale nikt by mi nie zwrócił  23 % za folie, paliwo, 8% za koncetraty. Na dziś jak di byka dokładasz to zarabiasz na vacie a nie tracisz, hehehe

a swoją drogą ja od 2 lat nie poczyniłem inwestycji a kazdego kwartału 1000 zł zwrotu niby nie dużo ale to mit ze  jak nie inwestujesz to strzał w kolano. Vatowcem opłaca się nawet jak się nie inwestuje

p.s no chyba ze jesteś rolnikiem łowcą dopłat to nie))))))

Edytowane przez kanalia36
Opublikowano
11 minut temu, bartek18394 napisał:

A jak wybrać gnój z takiej obory trzeba przeganiac byki ?

Przepraszam że pytam... Ale czytając te pytania, powoli powatpiewam że wiesz jak byk wygląda... Mówię to jako praktyk trzymający bydło tylko z luzu... 

• Like 3
  • Haha 2
Opublikowano
19 minut temu, kanalia36 napisał:

Mikrus do byka miałbym 7% do przodu ale nikt by mi nie zwrócił  23 % za folie, paliwo, 8% za koncetraty. Na dziś jak di byka dokładasz to zarabiasz na vacie a nie tracisz, hehehe

a swoją drogą ja od 2 lat nie poczyniłem inwestycji a kazdego kwartału 1000 zł zwrotu niby nie dużo ale to mit ze  jak nie inwestujesz to strzał w kolano. Vatowcem opłaca się nawet jak się nie inwestuje

p.s no chyba ze jesteś rolnikiem łowcą dopłat to nie))))))

A robiłeś kiedy takie inwestycje od których nic nie odliczysz? Np. w wykształcenie dzieci, zkup mieszkania albo inne dobra... kilkaset tys zł i co? a zakup ziemi?.... 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v