Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Co do cen z dawnych lat pod koniec lat 80 nowy maly ciagnik np ,,władymirec,,kosztowal 5-7 milionow zlotych a za 2,3 swinie brali 3 -4 miliony takze pol ciagnika,nawet nie bede liczyl ile trzeba dzisiaj swin sprzedac na nowy ciagnik no ale coz...to se ne vrati

Opublikowano

Wątpię żeby wtedy 5 świń kosztował nowy ciągnik . 

Jednak proponuje wrócić do tematu cen bydła

Opublikowano

W 97 kupilismy nowy t-25 ale juz ten nowy model Leda za 19500 ursus 3512 za niecałe 30tys. Prasa kostka tez okolo 17 kosztowala mleko bylo wtedy po okolo 0.70 .80 gr 

• Like 2
Opublikowano
29 minut temu, Ursus932 napisał:

Wątpię żeby wtedy 5 świń kosztował nowy ciągnik . 

Jednak proponuje wrócić do tematu cen bydła

https://www.agrofoto.pl/produkcja-zwierzeca/bydlo-i-mleko/tak-niskich-cen-bykow-nie-bylo-od-dawna,86351.html tak apropo ceny bykow na dzis

Opublikowano
23 godziny temu, KrowieBieszczady napisał:

Wolałałbym sprzedawać plony, przy takich cenach jakby policzyć wszystko wyszłoby prawie na to samo, a jak nie nawet można dorobić poza branżą i wiesz, że żyjesz a nie łazić dzień w dzień. Szkoda, że większość osób nie robi żadnych kalkulacji tylko hoduje no bo coś trzeba

a ty robisz kalkulacje ?

Opublikowano
13 godzin temu, staszek131415 napisał:

No to dostanie 290 zł dopłaty a tysiąc straci na cenie to jest interes

Przestawiasz się na jałówki?

Kwestia jest taka że mam opór karmy i czymś trzeba to skarmić .Tak mi się wydaje że jałówki są bardziej bezpieczne niż byki ?.

Opublikowano
1 godzinę temu, Gringo1 napisał:

Sprzedane Rw 750 i 720 po 7.5 i 7.2 brutto łódzkie stały odbiorca EPD

Musiały być mocno wybojowe i w R i U klasie. Ja bardzo się nie znam i RW mi się kojarzy z trochę lepszym hf-em.

O klasa byk około 12 dla pośredników.

Opublikowano
3 minuty temu, soltys48 napisał:

w obsłudze tak

a w czym nie ?
ostatnio przy załadunku jalówki okazały sie gorsze od byków .... walczyliśmy z nimi ponad pół godziny aż w końcu ostanią trzeba było ciągnikiem wciągać na samochód .... a byki to prawie same weszły i zajęło to 5 minut

Opublikowano
34 minuty temu, AdamRo napisał:

Musiały być mocno wybojowe i w R i U klasie. Ja bardzo się nie znam i RW mi się kojarzy z trochę lepszym hf-em.

Przecież widzisz kto odbiorca A kolega pewnie własnej wagi niema 

Opublikowano
46 minut temu, AdamRo napisał:

O klasa na dziś to 12.2 R 12.4 w podstawie dla pośrednika  chyba że mówisz o pośredniku który dostarcza na tydzień z 40 sztuk .... to może taka h*jowa 

Opublikowano

węgrzynowo pośrednik dostarcza 30 sztuk na dzień x6 dni 180 na tydzień ma taką cenę, nie dostarcza ... oni odbierają to od niego teraz . A jak sami mówicie tam kiepsko płacą wiec pewnie są i lepsze punkty 

Opublikowano
39 minut temu, Ursus932 napisał:

Przecież widzisz kto odbiorca A kolega pewnie własnej wagi niema 

Przecież możesz sprzedawać do Rakowa po 6 zeta i szarpać sie z bykami i ważyć je przed sprzedażą na własnej wadze 

Opublikowano

Wychodzi na to że lepiej dać się jebnąć na wadze 

😊

Opublikowano
4 godziny temu, Wiesi0 napisał:

Wtedy byli bańki czyli 100zł = milion na stare.

Kupowałeś Poldka 60 baniek nowy, to na dzisiejsze 6tyś.

Tata brał caro plusa za 26-27 w 1998 roku, jakoś tak. Garwolin. Sipma w tym samym roku coś tysiąc dwa w bok, chyba ciut taniej niż poldek. Ale może zostańmy przy cenach bydła jednak ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v