Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, dzis rozmawialem z jednym panem ktory  produkuje wagi zarowno takie dla bydla jak i przejazdowe do aut i twierdzi on ze na ogolnej wadze jakiejs ,,neutralnej'' czyli np na takiej na ktorej wazy sie w danej wiosce auta  z bykami moze nas handlarz oszukac bo wystarczy ze zastosuje jakis nacisk na os podczas wazenia auta na pusto  i juz auto wykaze wiecej kg na wadze niz faktycznie wazy. Jak sadzicie na ogolnej tez nasz moga oszukac handalrze?

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

nie wiem o czym mowil dokaldnie ale cos w stylu np nacisku jak przy hamowaniu na os. Jako ciekawostke dodam ze ten pan opowiedzial mi historie jak jakis handlarz kupowal jakies czesci do wagi od nich i chwalil sie (ten handlarz) ze potrafi miec nawet czujnik ktory manipuluje waga zblizeniowo ukryty w zegarku.. masakra...  wiec wydaje mi sie ze jedyna sluszna droga dla nas to miec swoja wage jesli posiadamy znaczna ilosc bydla

Edytowane przez Kamilek1
Opublikowano
5 godzin temu, marijusz napisał:

pojechały!! pięć byków wypchałem ten stary i dorzyciłem 4 młode (mają byc rozliczone w tej samej cenie ) łączna waga 3930 kg Cena wyjsciowa 13 zł netto za O klasę według mnie bedzie dwa O klasa ,dwa  R klasa i Jeden U klasa  Zobaczymy jak wyjdą Pojechały do ubojni z której pochodziła kupiona wczoraj  pieczeń wołowa :D Ogólnie widać ze potrzebują bydła bo zadzwoniłem o 10 godz a o 12 ładowaliśmy >

A za klasę R i U ile ci powiedział?

Opublikowano
21 godzin temu, bobienko napisał:

Jak się nie ma swoich cielaków tylko.kupne to tam z paszportu nie powrożysz

Dokładnie czasami zwleka sie z rejestracją o ile ciele zle rokuje albo ma sie kupca na cielecine i cos nie wypali - trzeba się zabezpieczać bo wszysyko generuje koszty bezpośrednio bądz pośrednio a czasami kupisz zdechlaka od handlarza a tam cuda dziwy w papierach czarno biały a w papierach angus czerwony....

11 godzin temu, JarekBazydlo napisał:

To co zakrecasz krowie wode i nie dajesz jesc dzien przed sprzedaża????

Na wbc jak najbardziej raz że wybicie pogarsza sie a dwa że śruta taż kosztuje widziałem co sąsiad wyrabiał z krowami przed sprzedażą i przez takich imbecyli na okarmienie potrącają po 8% zamiast 5 i mniej jak bywało dawniej 

28 minut temu, Kamilek1 napisał:

Panowie, dzis rozmawialem z jednym panem ktory  produkuje wagi zarowno takie dla bydla jak i przejazdowe do aut i twierdzi on ze na ogolnej wadze jakiejs ,,neutralnej'' czyli np na takiej na ktorej wazy sie w danej wiosce auta  z bykami moze nas handlarz oszukac bo wystarczy ze zastosuje jakis nacisk na os podczas wazenia auta na pusto  i juz auto wykaze wiecej kg na wadze niz faktycznie wazy. Jak sadzicie na ogolnej tez nasz moga oszukac handalrze?

Tego jeszcze nie grali.... O nieboskłon się odpychał.... A nawet jeśli to odczytujesz wynik gdy się unormuje a jeżeli wynik skacze to jest nie ważny albo tak albo tak uzgadniasz albo w dół albo w góre i dajesz sie wyr........ać . ręce opadają

Opublikowano
Dnia 25.02.2019 o 12:45, JarekBazydlo napisał:

OSI z tego co wiem najlepiej płaci własnie za krowy

Może i płaci ale wybicia wzgledem biernackich 4-5% niższe

Dnia 25.02.2019 o 13:32, Rolnik7343 napisał:

Czyste i lekko brudne taką sama cena ;) a brudne -30groszy 

a za duże rogi nie odejmują;)

22 godziny temu, Kret1992 napisał:

Trzymac byka 30'msc jest smieszne:) Trzymam byki max 18 msc i sprzedaje. Raz trzymalem 24msc to to paszy opierdo..ł a przyrost nie wielki.

szkoda,ze nie 15 miesieczne

1 godzinę temu, Kamilek1 napisał:

to chyba jak kupy nie zrobi

• Haha 1
Opublikowano

Ja pier**le ale gość ma bujną wyobraźnie ... Albo za dużo iluzji ogląda😉

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, AdamRo napisał:

Ale za hfa 8 złotych dali ?

Jeszcze na dziesięciu bykach 200 l nie boli ale na jednym czy dwóch ?

woda to stary numer ale sprawdza sie sezonowo bo jesli ładna pogoda to nawet srednio rozgarnięty głupek połapie sie ze to nie woda którą dwie godziny wcześniej pompował byki :D w zimie też by sie średnio sprawdziło

to jest możliwe ale tylko w odniesieniu do wag które ten pan produkuje:D

1 godzinę temu, tomcio124d napisał:

A za klasę R i U ile ci powiedział?

plus 40 groszy  za klase wyżej

Edytowane przez marijusz
Opublikowano
6 godzin temu, marijusz napisał:

pojechały!! pięć byków wypchałem ten stary i dorzyciłem 4 młode (mają byc rozliczone w tej samej cenie ) łączna waga 3930 kg Cena wyjsciowa 13 zł netto za O klasę według mnie bedzie dwa O klasa ,dwa  R klasa i Jeden U klasa  Zobaczymy jak wyjdą Pojechały do ubojni z której pochodziła kupiona wczoraj  pieczeń wołowa :D Ogólnie widać ze potrzebują bydła bo zadzwoniłem o 10 godz a o 12 ładowaliśmy >

A co to kolego za ubojnia, że tak szybko odbiera te twoje byki?

Opublikowano

ja jak budowałem bukaciarnie to z mysla o głebokiej sciółce i wywalanie obornika co dobre 2 m-ce. Ale... balot słomy na dzien na 60 duzych sztuk... ( a i tak po godzinie znowu sam gnój ) Teraz wyrzucam codziennie  i sciele na suchy beton po trochu i balot starcza na 4 dni a byczki maja codziennie na noc sucho... poświecam na to codziennie oprócz niedzieli ok 15 min.

Opublikowano

A może w tym miejscu.co podjeżdża handlarz pod  oborę to wbetonować magnesy neodymowe i będzie ciągnęło wagę do ziemi to byki będą ciężkie😁

Opublikowano

I wejdzie byk ,,chowajacy się za łopatą'' i wyskoczy ERROR.Znajomy kiedyś  wszedł na wagę w robocie (ważył wtedy 118 kg)to mu się wyświetliło -prosimy wchodzić pojedyńczo....

• Haha 2
Opublikowano
44 minuty temu, soltys48 napisał:

szkoda,ze nie 15 miesieczne

Jaka szkoda ,tak jak Kret 1992 napisał 18 miesięcy max i następne a nie trzymać po 2 czy 3 lata

Opublikowano

a co to za interes kupić cielaka za 1500 zł potrzymać go 18 -20 miesiecy i sprzedać za 5000 zł a może lepiej 26 - 28 miesiecy i sprzedać za 6500 zł a jak dobrze pujdzie to i 7500 zł . ja wole 2 opcje nie musze szukać cielaków i użerać sie z zasranymi cielakami, ktory może nawet pójdzie na utylizacje . ale to jest mój pomysł, a każdy oże jak może i potrafi .  

• Like 1
Opublikowano

Ja gdy tylko mam miejsce potrzymac dłużej to nieraz i do 26 msc tak od 20 w górę byk coraz spokojniejszy zre i leży a te młode to się pedalą bodą ganiaja itp także wydaje mi się że najlepszy przyrost od 20 miesiąca 

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, michalcium napisał:

Ja gdy tylko mam miejsce potrzymac dłużej to nieraz i do 26 msc tak od 20 w górę byk coraz spokojniejszy zre i leży a te młode to się pedalą bodą ganiaja itp także wydaje mi się że najlepszy przyrost od 20 miesiąca 

Wpuść im jałówkę to przestaną sami po sobie jeździć 😛

Opublikowano (edytowane)

@Piteriiv

Opcja 1 - 5000 : 20 miesiecy = 250 zł na miesiąc

opcja 2 - 7500 (wersja optymistyczna) : 28 miesiecy = 267,86 zł na miesiąc

6500 (wersja bardziej prawdopodobna) : 28 = 232 na miesiąc

Matematykiem to ty dobrym nie jesteś.

Licząc najbardziej optymistyczną opcję: 267 - 250 = 17zł - teraz sam sobie oblicz czy przez te 8 miesięcy dodatkowego chodzenia przy byku te 17 zł ektstra na miesiąc to aż taki majątek.

A jeśli sprzedaż go za 6500 to już szkoda pisać

Edytowane przez Gość
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v