Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Maciory są po 3,10 i nie maja czego kupować bo nie ma, stąd ta cena. Ten kto został przy swojej ilości macior powinien wyjść na swoje odchowujac tuczniki, myślę że cena 5 zł niedługo dobije i się utrzymie conajmniej do końca roku z wahaniami plus minus 30 groszy góra dół. U nas norma od wczoraj to 4,30-4,40 netto

Opublikowano

bardzo możliwe mi sie zostało 40 sztuk w chlewni pójdą w okolicy świąt i przestój do żniw  a jak ja nie mam na sprzedaż to zawsze cena wysoka 

ot takie moje szczęście 

Opublikowano
11 godzin temu, turtojs napisał:

Maciory są po 3,10 i nie maja czego kupować bo nie ma, stąd ta cena. Ten kto został przy swojej ilości macior powinien wyjść na swoje odchowujac tuczniki, myślę że cena 5 zł niedługo dobije i się utrzymie conajmniej do końca roku z wahaniami plus minus 30 groszy góra dół. U nas norma od wczoraj to 4,30-4,40 netto

Też tak sądzę do Wielkanocy 5 z przodu tyle ze to marna pociecha przy tych kosztach

Opublikowano

rudinho11 na wielkanoc to  zeby znowu na 3 nie spadło bo zaimportują  mięso. A to co handlarze  mówią to nie wierz. masa ludzi zamkła hodowle i ta banda złodziei powoli niema co po prostu kupić i każdemu którzy jeszcze tego nie zrobili  wciskają kit o wiekszych cenach za miesiąc lub 2  zeby tylko nie zamkli hodowli.

Już jest tak mało hodowców od których kupują handlarze a nie ubojnie bezpośrednio  ze za chwile handlarze będą zdychać z głodu  z braku towaru. Kiedyś na tych ich samochodach pełno świń jachało a teraz jak patrzysz to pare sztuk jest aby.

Opublikowano

Ubojnie szukają towaru chcą przyspieszyć odbiór czyli coś jest na rzeczy a niedawno na maja chcieli zapisywać

Opublikowano

staszek zgoda ale cen nie podwyżą bo jest zmowa. Jak będzie brak towaru to z zagranicy sciągną. Staszek pomyśl sam jesteś Duńskim właścicielem sokołowa to dasz 5 zł za mieso importowane z dani czy 5 zł polskiemu chłopkowi. Cena pewnie delikatnie do świąt pujdzie w górę a po świętach nowe spadki

Opublikowano

Dokładnie dlatego mało kto dziś wstawia warchlaka bo poprostu go na to nie stać i już w maju będą duże braki tucznika

Opublikowano

Brak tucznika w kraju , czy będzie to oznaczać brak kiełbasy , mięsa , boczków , itp .

Czy zabraknie kiełbasy w Marketach , nie zabraknie .

Tylko wiele małych masarni padnie , z braku tucznika - ale jest możliwość sprowadzenia gotowych półtuszy .

Tylko co odczujemy to wzrost ceny za kiełbasę w marketach .

O to chodziło zagranicznemu kapitaliście , niszczenie Polskiego rolnictwa w każdej dziedzinie i to się udało .

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

podobnie zrobiono z cukrowniami w latach 90 były cztery w promieniu 30 km dziś została jedna a resztę zburzono co stoi teraz na ich miejscu? w dwóch przypadkach mini galerie handlowe z lidlem i netto

Opublikowano

Jedynym sposobem jest zrzeszenie i założenia przez rolników własnych sklepów z ich wyrobami, przerworami, sokami, warzywami i owocami. Ale to nie możliwe nie z tą mentalnością. 

Opublikowano

To się nie uda - dlaczego , wielu będzie produkować bardzo dobre produkty , jest nawet program , ale znajdzie się taka cholera , że wszystko zniszczy , bo marmolady nasmaży , zepsutych jabłek .

Jest afera - a konsumenci - że to tak robią wszyscy .

• Like 1
Opublikowano

Rzecz w tym jest że w Chinach już jest Asf i jak oni se go nie ogarną a prawdopodobnie tak będzie to będą musieli skądś wsiąść mięso. I jest prognozowany wzrost ale nie wiadomo czy do końca tak będzie .

Opublikowano
11 godzin temu, micro303 napisał:

Rzecz w tym jest że w Chinach już jest Asf i jak oni se go nie ogarną a prawdopodobnie tak będzie to będą musieli skądś wsiąść mięso. I jest prognozowany wzrost ale nie wiadomo czy do końca tak będzie .

Coś jest nie tak z  tym ASF  .

Rosja , Ukraina , Litwa , Białoruś , Polska , itp wszędzie jest ASF  , teraz opanował Chiny .

Ludzie się przemieszczają między krajami , przemieszczają różne rzeczy i jedzenie .

Takie kraj jak ... Niemcy , Francja , ani jednego przypadku , ASF .

Opublikowano (edytowane)

Pewno maty przed oborami i kontrole pajaców w fartuchach i reklamówkach na nogach ich przed tym ustrzegły ...:ph34r:

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano
22 godziny temu, galan99 napisał:

Brak tucznika w kraju , czy będzie to oznaczać brak kiełbasy , mięsa , boczków , itp .

Czy zabraknie kiełbasy w Marketach , nie zabraknie .

Tylko wiele małych masarni padnie , z braku tucznika - ale jest możliwość sprowadzenia gotowych półtuszy .

Tylko co odczujemy to wzrost ceny za kiełbasę w marketach .

O to chodziło zagranicznemu kapitaliście , niszczenie Polskiego rolnictwa w każdej dziedzinie i to się udało .

Małe  masarnie  kupują  półtusze  z  zagranicy kuzyn  pracuje w jednej  małej masarni   i  przywożą  nie  raz  półtusze  bodajże  z belgii.

Miej  na uwadze  to  że  Polscy  rolnicy  także  wypinali  się  na rodzime  świnie   i  sprowadzali  masowo  warchlaka  z  Danii  bo  lepszy  i  teraz  zbieramy  tego  pokłosie. Dwa  razy  musiałem   szukać  nowego  źródła  prosiaka  bo  ludzie  nastawieni  na produkcje  Polskiego  prosiaka  likwidowali  stada  bo duzi  odbiorcy    nie chcieli  Polskiego    tylko  Duńskie.    

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v