Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zachwile będzie skarga TSUE jak z puszczą , hehehe  w Końcu praworządnośc znowu jest łamana przekłada się zycie paskudnego rolnika nad życie wspaniałych dzików

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Kazik80 napisał:

Damian pewnie zazdrości, że kuzyn odwozi ziarno z pola latem nowym klimatyzowanym traktorem,  a on w tym czasie jedzie nad morze na weekend Volkswagenem zakupionym po narodzinach drugiego dziecka... Trzeba takich zrozumieć, to zawistna hołota... Jak rolnik jeździł starym Ursusem i wieczorem ledwo słyszał, to był głupim chłopkiem traktowanym z politowaniem, a teraz tego samego rolnika się od byznesmenów wyzywa, bo po latach harówy odłożył na nowy ciągnik. Zresztą nie trzeba od razu szukać w mieście, wystarczy poczytać posty Rolnika1973 jak hejtuje każdą nową maszynę.  Kiedyś taki światły miastowy powiedział mojej mamie, że on to sobie pójdzie na emeryturę, a ona do śmierci będzie ryć w ziemi. Miastowi sami się brzydzą tej pracy, ale odrobiny luksusu już zazdroszczą, bo jak to jest, że on sobie jeździ po polu i wieczorem nie jest umorusany jak murzyn. A i jeszcze dopłaty za to dostaje!

O przepraszam, nowe ale szwabskie, na polskie żadne, bo te szwabskie okradaja nas.

A jak szwabska świnia jedzie do polski to czemu chłop protestuje a nie jest zadowolony, tylko jak szwabska maszyna jedzie do polski to chłop och ach jak fajnie.

Edytowane przez Rolnik1973
  • Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano

Nom . Dobrze że Ty dajesz przykład i tylko polskie kupujesz ... 😜

Opublikowano

Noooo . Pewno niedługo i krajową przyczepę pokażesz ?

A tak poważnie to - dzwoniłeś ?

Opublikowano
3 godziny temu, soltys48 napisał:

A prawa nie można zmienić?

jest jeszcze Unijne np o przepływie swobodnym towarów  i cała masa innych? tych przepisów nawet nasza PRAWORZĄDNA BANDA nie jest w stanie sama zmienić

Opublikowano

No tak , dziki wybiją i to nawet prośne o tej porze dziki . A jak zareagują na to wilki ? Już dzisiaj atakują bydło owce czy nawet psy z roku na rok będzie ich co raz więcej . Wilk nie ma naturalnego wroga , do tej pory był nim człowiek ale czy musi stać się tragedia by rządzący przejrzeli na oczy . Nie przemyślana ingerencja w przyrodę zawsze kończy się nie powodzeniem .               U mnie tuczniki 3,7 zł. maciory 2.1 zł . 

Opublikowano

Ot logika . Nie zabijać dzików , bo wilki zamiast nich zjedzą nas ... Nosz KU... W DU... MAĆ ,,,

Opublikowano (edytowane)

kopin ale kto broni np sokołowowi kupować niemieckie swinie???? chcesz kupuj ale nielicz na zwrot vat. wat sokołów powinien miec zwracany jak kupi  od rolnika indywidualnego  bezpośrednio nawet we francji ale od rolnika kupujesz od firmy vatu dla sokołowa niema. Jedny mały zapis ustawy i od jutra 90% handlarzy idzie na bezrobocie i tuczu kontraktowy przestaje istniać, 

Przepisy podatkowe ustala kraj członkowski wiec mozna wszystko zmienić.

do tego opłata chodowlana

zmiana przepisów weterynaryjnych i egzekwowanie ich do bólu np. zakaz produkcji zywności z półtusz mrozonych dużej niz 3 miesiace. Do tego obowiazek udowodnienia przez kupujacego ze tak jest czyli certyfikaty itd. niema udowodnienia mieso do utylizacji a ubojnia 1 mln kary. 

wszystko jest do zrobienia a ze ktoś drze morde to naturalne ty wyobrazasz sobie naszych duńczykowców jakby mieli 50 zł opłaty chodowlanej płacić. zaraz by krzyczeli ze niemaja porodówek, maja kredyty zaraz zbankrutuja itd. 

Albo naszych kochanych kontraktowców jakby rząd wy***ał ich z Krusu i nakazał płacić 19% dochodowego.

Do tego brak dotacji  z UE i krajowych przy modernizacji zakładów produkcji  jezeli niema zakład podpisanego kontraktu z rolnikiem indywidualnym kontraktu na 5 lat  z minimalna ceną na sprzedaż tuczników, tak jak w modernizacji i młodym rolniku mają rolnicy.

Edytowane przez tyran3
Opublikowano

na wszystko masz pomysł to powiedz jak rozwiązać problem z tymi Twoimi 50 zł u moich sąsiadów,jeden ma 120 a drugi 90 loch,ale że mają mało pola to nastawili się na prosiaki,jeden jeszcze ma spory kredyt,a o drugim to nie wiem

masz rozwiązanie takiego problemu czy po prostu znowu takimi pomysłami jeszcze bardziej rolnicy mają być skłóceni bo wtedy łatwiej sią rządzi 

a skłócić łatwo,dali krowiarzom dodatkowy limit na paliwo a czemu świniarze nie mają ,przecież też wiecej mają wydatku na paliwo niż ci co mają tylko pola

ale tak się właśnie rządzi,miesza się w gównie ,jeden marudzi ,jeden nie ma węchu a 2 ze smrodu uciekło i już grupa rozbita

Opublikowano

Czy Wy jesteście tak naiwni że wierzycie żę jakikolwiek rząd kiwnie palcem by wprowdzić prawo przeciwko firmom które mają miliardowe obroty?

Oni sobie prawo u nas kupią niezależnie kto będzie rządził każdy tylko poudaje że coś robi i na tym się skończy czy Kukiz czy Korwin każdy potrzebuje pieniędzy nie oszukujmy się

Opublikowano
4 godziny temu, soltys48 napisał:

A prawa nie można zmienić?

Zależy ile $ masz w portfelu

Opublikowano

kopin a co to za problem wprowadzić umowy miedzy rolnikami na odbór prosiąt????? jeden rolnik indywidualny kupuje od drugiego indywidualnego i sprawa rozwiązana. przecież duńczyki importują firmy wiec jak kupisz prosieta od firmy 50 zł opłaty jak kupisz prosiaka  urodzonego w polsce od rolnika indywidualnego z którym masz umowę brak opłaty. system agencyjny jest  to tak trudno sprawdzić co kolwiek i naliczyć odpowiednie płatnosci????

wszystko mozna zrobic i dopracować szczegóły . A staszek ma po częsci racje jak Agrounia i Kołodziejczyk wyzywaja ministra i mówią zrób pan coś to sie niezmieni nic. Jakby taki Kołodziejczyk przedstawił projekt rozwiązać na konferencji prasowej a potem wniusł do do sejmu a nastepnie na spotkaniu z ministrem domagał sie przegłosowania togo  by sie cos zmieniło. Bo odrzucajac to minister by politycznie był spalony a tak to mówi na spotkaniach ze chce coś zrobic ale niewie jak i sprawa sie kończy.

Widziałem te spotkanie w Środzie  2 godziny nawijania jak jest źle ale nawet minuty facet niepowiedział jakich chce zmian tylko dał deklaracje członkowskie i tyle. 

Opublikowano

fajne rozwiązanie tyran3,

czyli jeden rolnik  spisze umowę z 2 i po problemie

więc jaki problem dla firmy pośredniczącej dać kupującemu do podpisania umowę na kupno od duńskiego rolnika ?

a firma była tylko jako transportowa

ogólnie pomysły masz dobre tylko nie wiesz jak to wykonać tak jak Kołodziejczak

• Like 1
Opublikowano

Koledzy  P.Ardanowski nic nie zrobi wspomnicie moje słowa.Wypowiadał się juz w 2009 roku  i wie ze nic nie może i co nad nim wisi  to tylko co się bedzie działo zależy od rolników.Nie ma jedności nie ma  PL rolnika.

Opublikowano

żebym był złośliwy to bym powiedział że i oni może po d*pie dostaną i nie będą sie ze mnie nabijać że głupi jestem że jeszcze ze świniami się bawię -no ale jak chce sie ktoś lenić to tak ma

no ale ponieważ nie jestem złośliwy to nie powiem nic złego

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v