Skocz do zawartości

Kukurydza - suszenie nagrzewnicami elektrycznymi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Czy spotkał się ktoś z suszeniem kukurydzy z zastosowaniem nagrzewnic elektrycznych jako źródło ciepła?

Temat o tyle ciekawy że z wykorzystaniem fotowoltaiki energia prawie na free, jednakże brak info i doświadczeń w zakresie wydajności suszenia przy niskich temperaturach powietrza suszącego...

Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia/wiedzę w temacie to proszę o info tutaj lub na priv- myślę o takiej małej suszarni u mnie :)

Opublikowano

Ja nie twierdzę że to nie działa, tylko zwróć uwagę na sprawność takiej instalacji na jesieni

Opublikowano (edytowane)

Ale macie pomysły,dajcie sobie spokój.Takie nagrzewnice robiła firma petkus wraz z silosami perforowanymi .Akurat mam to u siebie i to się do niczego nie nadaje .Silos 30ton a nagrzewnica 27kw i powietrze idzie z wentylatora nawet nie ciepłe .Podłączyłem dwie pod agregat prądotwórczy i tak samo powietrze chłodne zupełnie nie opłacalna sprawa.Do takiej suszarni to trzeba 1000kw palnik to sobie policzcie ile by prąd kosztował.

Edytowane przez krzysztofz14
Opublikowano

Ja bym do tego podszedł tak:

1) Szacujemy moc źródła ciepła- jeśli dotychczas w suszarni był palnik o mocy 200 kW to grzałki również powinny mieć 200 kW. Jeżeli moc palnika była większa to moc grzałek też ma być większa.

2) Jeżeli Twoje przyłącze elektryczne pozwala na takie pobory prądu jakie wynikają z pkt 1 to ok, idźmy dalej.

3) Koszt instalacji paneli PV to min. 4000zł/kW

4) Opust przy mocy instalacji PV powyżej 50kW to 0,7 a nie 0,8.

5) Na logikę, to póki co nie ma prawa się udać :D

Opublikowano

W lecie można produkować w instalacji PV i oddac do sieci a jesienią porac ten energie tylko czy tak w zakładzie energetycznym da się rozliczyć ? I o ile nam pomniejsza ta energie bo chyba gratisem nie przechowają 

Teoretycznie chyba się da ale i tak będzie drogo chyba że kukurydza będzie przez takie suszenie bardziej eko i dostaniemy na tą instalacje zwrot lub kukurydza z niej będzie droższa 

Opublikowano (edytowane)

W nie dalekiej przeszłości , doswiadczalnie próbowałem zrobić nagrzewnice , grzałka z piekarnika ok 3kW i do tego wentylator nie wiem z czego , dla wyobrażenia około 60 cm srednicy . Nie miało to prawa działać , grzałek musiało by być przynajmniej ze 20 kW żeby powietrze ciepłe leciało.

Także odradzam  ;)

Edytowane przez onyyy
Opublikowano
co do ogniw to produkujesz prądu więcej latem i każdą nadwyżke nie wykorzystaną możesz wykorzystać do końca roku, a i odradzam jakieś solary bo to jesienią jak słońca nie ma to wcale nie grzeje, a ogniwa prąd produkują nawet jak jest zachmurzone tylko że mniej niż ze słońcem. Tak czy siak moim zdaniem jest to nie opłacalne bo ogniwa też sporo kosztują to tak jakbyś przez pare lat ich nie miał i tyle samo będziesz płacił na kredyt za nie lub prąd z elektrowni
Opublikowano
15 godzin temu, elux napisał:

Witam

Czy spotkał się ktoś z suszeniem kukurydzy z zastosowaniem nagrzewnic elektrycznych jako źródło ciepła?

Temat o tyle ciekawy że z wykorzystaniem fotowoltaiki energia prawie na free, jednakże brak info i doświadczeń w zakresie wydajności suszenia przy niskich temperaturach powietrza suszącego...

Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia/wiedzę w temacie to proszę o info tutaj lub na priv- myślę o takiej małej suszarni u mnie :)

Pomyśl o ogrzewaniu z kompostu do tej twojej małej suszarni i przede wszystkim odzysk ciepła.
A nie jakaś fotowoltaika której sam raczej nie jesteś w stanie stworzyć.

Opublikowano (edytowane)

@ZELKOW z całym szacunkiem ale he? Przecież solary służą do ogrzewania wody. 

Mając panele fotowoltaiczne lepiej jest płacić kredyt za nie niż za prąd. Ponieważ rozliczamy się w okresie do końca roku. Ale następnego :) woewięc cały rok produkujemy i mamy ten i następny do odebrania. Dobrze dobrana instalacja pozwala płacić ok 20 zł miesięcznie tylko za przyłącze i licznik. 

Pamiętaj o tym, że rozliczamy się w kWh a nie zł. Prąd cały czas drożeje i zakładam, że zużycie prądu będziemy mieli na stałym poziomie to "zarobimy" już na samych podwyżkach cen prądu a te będą na pewno. Oczywiście naczelna wada paneli to ich zużywanie się co jest ich cechą naturalna. Jest to spadek rzędu 3-8 % na 10 lat. 

Aktualnie instalacja kosztuje ok 50-55 tyś brutto za 9,9 kWp. 

Panele są opłacalne moim zdaniem przy miesięcznych rachunkach ok 450-500 zł. 

Edytowane przez sumek666
Opublikowano

Jak ktoś dostanie dofinansowanie do paneli to tylko zakładać. Raz, że prąd drożeje a Maowiecki ciagle szuka u nas kasy, a dwa to w razie blackaut'u w blizszym badż wiekszym rejonie mamy "jakąś" energię w domu.

Opublikowano

Wszystko pięknie, nawet na papierze z ołówkiem wygląda zachęcająco. Tylko jest jedno "ale": jaką mamy gwarancję, że nie zmieni się prawo i np. będzie można odebrać 30% energii, anie jak obecnie 70-80%? Albo wcale nie będzie można odebrać? Jak wszyscy założą panele, to skąd kasę wezmą koncerny energetyczne, skarb państwa? Dołożą podatek.

Opublikowano (edytowane)

Co do samej kwestii opłacalności to moim zdaniem wszystko sprowadza się do uzyskania jak najniższego kosztu energii w przeliczeniu na jednostkę, z moich wyliczeń inwestycja tego typu jak najbardziej ma sens gdyż jak dobrze już ktoś zauważył, fotowoltaika produkuje cały rok, a suszymy dajmy na to przez 30 dni, więc przy założeniu:

moc instalacji 40MWp (moc jaką bez problemu zainstalujemy bez pozwoleń, projektów i całej innej otoczki...)

średnio 1MW paneli produkuje 900-1050 Kwh rocznie, przyjmując wersję optymalną mamy 975*40=39 000 Kwh energi elektrycznej do spożytkowania

nagrzewnica którą na razie udało mi się znaleźć ma moc 120Kw, więc 325 godzin (13,5 doby) jej pracy mamy za free

Wentylator w nagrzewnicy ma wydajność 9000m3/h, temperatura na wyjściu 60C

Planuję to wpiąć po silos rzędu 5-6 ton, nie większy

Pytanie brzmi jakie uda mi się uzyskać wydajności przy tych parametrach- porównałem te parametry z dostępnymi na rynku suszarniami (moc palników, wydajność wentylatorów, temp. powietrza) i czysto teoretycznie wyszło mi 8t/doba.....tylko teraz jak w praktyce ma się niska temp. suszenia do szybkości oddawania wody przez ziarno

Edytowane przez elux
Opublikowano

Temat przyłącza jest ogarnięty bo za płotem na słupie jest stacja trafo więc koszt to : 45netto*ilość kW- u nas do 300kW Tauron bez zbędnej otoczki przyłącza

dziś nawet trafiłem producenta nagrzewnic do 600kW i 250 stopni na wyjściu :D- kartka w dłoń i się temat upraszcza :)