Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam państwa

Może mi ktoś napisać jak wyglądają przyrosty u rasy bydła szkockiego? Ktoś próbował utrzymywać je inaczej niż ekstensywnie, tj zadawać im paszę treściwą w postaci choćby śruty? Jaką mają wydajność rzeźną w przybliżeniu?

Proszę zachować dla siebie komentarze typu "zostaw te włochacze i zainwestuj w limousine, lepiej wyjdziesz" :) pozdrawiam

Opublikowano

Dokarmianie paszami treściwymi bydła tej rasy to dość złożony i nie łatwy temat. Wszystko zależy od tego czy chcesz je sprzedać dla kogoś kto chce kupić właśnie dla tego mięsa czy po prostu wołowinę. Jak każda rasa ekstensywna Highland ma słabo otłuszczone mięso i to jest jedna z jego zalet. Jako rasa ekstensywna do życia i przyrostów potrzebuje nisko energetycznej paszy. Dokarmianie paszami treściwymi trochę zwiększy i przyśpieszy przyrosty ale przede wszystkim spowoduje przetłuszczenie mięsa i może też przy dłuższym intensywnym dokarmianiu spowodować problemy zdrowotne przez zbyt obciążoną wątrobę. Zapasiona jałówka lub krowa może mieć duże problemy z zacieleniem a w zasadzie z sam rują. Zapasiony buhaj ma również większy problem z udanym kryciem na skutek wysokiej zawartości białka w paszy. Kupiłem kiedyś takiego zapasionego buhaja. Wyglądał imponująco ale efektywnie zaczął kryć dopiero po kilku miesiącach gdy stracił "nadwagę" karmiony sianem i słomą a od wiosny tylko pastwisko (przyjechał do mnie w środku zimy).

Reasumując Higland to rasa o chyba najmniejszych przyrostach dobowych i poprawienie tego wyniku przez bardziej energetyczne pasze w większości wypadków nie ma sensu a wręcz może zaszkodzić.

Hodujesz już tą rasę czy dopiero się przymierzasz ?

• Like 1
Opublikowano

Dopiero się przymierzam do chowu, staram się policzyć jaki potencjalnie może być zysk z jednego zwierzaka, by na tej podstawie stwierdzić, czy w ogóle jest sens przekształcać grunty orne na pastwisko :) Rozważałem tę rasę, bo nie potrzebuje budynków, więc odszedłby koszt obory, a głównie o to mi chodzi. Zastanawiałem się czy da się na hektarze utrzymać 3 sztuki, jednak nawet wtedy przy zakupie półrocznego buhajka musiałby on przybierać minimum te 900g dziennie. Na samym sianie to nie ma szans, a utrzymywanie tego przez 2 lata nie wchodzi w grę, bo lepiej mi na to stanowisko rzepak/pszenicę wrzucić. To mówisz, że z highlandami to nie przejdzie? W sensie, nie ma sensu próbować ich dokarmiać treściwymi paszami, bo i tak nie uzyskamy rozsądnych przyrostów, a zaszkodzimy zwierzakowi? W ogóle to wiadomo na jakim poziomie jest wybicie mięsa w tej rasie? w granicach 60-70%?

Opublikowano

Wydajność rzeźną mają nad podziw dobrą ale 70% to mimo to nie realne.

Jeśli chcesz hodować bydło mięsne bez budynków to bez problemu poradzą sobie Herefordy lub Angusy a to już są rasy, które bez oporów możesz dokarmiać treściwymi czy kiszonką z kukurydzy i mieć bardzo dobre przyrosty. Łatwiej też ze sprzedażą bo to kupi każdy a Highlanda nie.

Hereford i Angus mają też tę zaletę (hodowlaną) ,że nie mają rogów a to zmniejsza praktycznie do zera ryzyko kaleczenia się zwierząt w czasie walk oraz ułatwia zorganizowanie paśników. Dzięki paśnikom bez względu na ich konstrukcję marnuje się dużo mniej paszy. Przy Higlandach Paśniki nie zdają egzaminu no chyba,że masz kilka sztuk i nie ma "walki" o miejsce przy paśniku.

Jeśli masz ziemię na której można posiać trawę i ogrodzić to hodowla ras mięsnych może przynosić zyski przy stosunkowo małych nakładach pracy oraz finansowych. Piszesz,że możesz zamiast tego siać rzepak i pszenicę. Wnioskuję z tego,że masz dobre ziemie i ja osobiście mając dobrą ziemię wolałbym chyba ją uprawiać mając nawet mniejsze zyski niż wiązać się z hodowlą.

Dużo zależy też od areału jaki posiadasz oraz lokalizacji i tego co jest chodliwym towarem w Twojej okolicy. Może się na przykład okazać, że obsianie wszystkiego porządnymi mieszankami traw z motylkowymi i robienie z tego siana i sianokiszonki jest jeszcze lepszym biznesem.

Pamiętaj,że hodowla nawet ta ekstensywna wymaga pracy przez cały rok a uprawy polowe czy łąki na paszę to praca tylko kilka tygodni w roku.

Opublikowano

A miałeś kiedyś okazje jeść albo chociaż zobaczyć mięso z highlanda? Rzeczywiście jest to tak wysoka jakość? Bo jesli tak to idealnie się to wpisuje w RHD jeśli ktoś ma blisko do większego miasta.

Opublikowano

@extrabyk a jak u highlandów wygląda sprawa z trudnymi porodami (nieprawidłowym ułożeniem), zatrzymaniem łożyska, zapaleniem wymienia i innymi niemiłymi incydentami? W okolicy widzę, że u LM zapalenia się zdarzają i kończy to się wyjazdem bez powrotu.