Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam ma ktoś z was schemat podłączenia kabli do wskaźnika  w john deere 2030 albo może zrobić zdjęcie jak powinien być podłączony?

Edytowane przez mustafakali
Opublikowano

kilka to znaczy 4 dwa są koloru czarnego i kawałek dalej łaczą sie razem wiec to raczej masa

wiem już który jest plusowy ale po podłączeniu tak jak powinno być wskazówka jest w najniższym punkcie nawet na ciepłym silniku a po zapaleni siwiatel wędruje maksymalnie do góry

dodam że czujnik i wskażnik sa nowe

Opublikowano (edytowane)

Wygląda na to że po włączeniu świateł na masie pojawia się plus, trzeba odłączyć te przewody i dać swoją masę,po podłączeniu plusa,masy i czujnika wskaźnik ma lekko się poruszyć,układ można sprawdzić przez zwarcie przewodu czujnika do masy wtedy ma wychylić się na max,włączenie świateł nie może zaburzać pracy zegara.

Po uważniejszym przeczytaniu wygląda na to że przewód czarny nie jest od masy a od podświetlenia wskaznika  ,a te dwa złączone w jeden od podświetlenia  to jest masa.

Jeśli tak jest  to podłączeniu  próbówki  12v do czarnego i masy ciągnika po włączeniu zapłonu nie powinna świecić ,dopiero na pozycji powinna zaświecić.

Edytowane przez hibertusik
Opublikowano

Te dwa kabelki złączone w jeden to Na pewno od podświetlenia bo jest w nich prąd i przy wskazniku od paliwa do żarówki idą dwa takie same 

Znalazłem też plus podczepilem tam gdzie powinien być i dałem  osobno masę jak również od czujnika do wskaźnika dałem Nowy kabel podświetlenie działa ale wskaźnik nie chce się ruszyć 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez NABUCH
      Witam . Potrzebuję porady odnośnie kontroli wskaźnika temperatury w zetorze 5211. W ciągniku po krótkim czasie dochodzi do wzrostu temperatury do 120stC.  Realnie temperatura jest niższa. Dodatkowo dla pewności wyjęty został termostat. Zwierałem przewód czujnika do masy i wskazówka idzie do 120 St czyli maks wskaźnika.  Wygląda że zegar reaguje poprawnie.  Na wsuwce  od czujnika po przekręceniu kluczyka jest 5.4V . Czujnik pomierzyłem przy temperaturze ok 30 st i miał 230ohmów . Ktoś może podpowiedzieć czy taka wartość napięcia i rezystancji  jest poprawna   . Czujnik był niedawno wymieniany .  Podejrzewam czujnik  chociaż niedawno był zmieniony  .
    • Przez zyzek
      Mam uszkodzony mechaniczny wskaźnik poziomu łyżki i w wolnym czasie udało mi się zrobić coś takiego:
      https://drive.google.com/file/d/1DV-LpymOYt_LPVW88BWWoJsXOtWNr4kL/view?usp=sharing

Wskaźnik wyświetla poziom łyżki względem ziemi. Oparty jest o żyroskop i mikrokontroler. Obudowa wyświetlacza to obudowa od uniwersalnego czujnika cofania.
      W środku znajduje się kawałek adresowalnej taśmy led RGB WS2812B. Wszystko odpowiednio połączone i zaprogramowane.
      Nie testowałem jeszcze w praktyce, ale jeśli kogoś to zainteresuje, mogę zdać relację i podać więcej szczegółów na temat jego budowy  
    • Przez drozd82
      witam,w df agrotronie k120 wskaznik paliwa szaleje zatankujesz i po chwili wskazowka spada do połowy,jak moge odkrecic pływak probowałem pod podłoga ale nie ma dojscia,moze ktos rozkrecał z gory dziekuje
    • Przez zxy
      .

• Przez Luki1988
      Witajcie,
      Zakupiłem grzałkę bo znudziło mi się noszenie i przelewanie ciepłą wodą układu w większe mrozy, ale żeby nie było za łatwo to...pojechałem do sklepu po nowy wąż wodny na którym chce obsadzić grzałkę a sprzedawca jak usłyszał o grzałce to przyniósł mi trzy plastikowe tulejki i karze mi wyjąc termostat i wsadzić te tulejki ( takie co się wsadza jedną przed termostat) bo inaczej nie będzie grzać bloku. To że termostat trzeba wyjąc bądź rozwiercić to wiem ale z tymi tulejkami to czegoś nie rozumiem...bo jak je założyłem to tym samym zatkałem dwa króćce, od pompy i od górnego krótkiego węża. Więc jak to ma działać? To jest takie rozwiązanie tylko na czas zimy?? 
      PODPOWIEDZCIE..
  • Dodaj nową pozycję...
v