-
Podobna zawartość
-
Przez bob124a
Witam Panowie mam poważny problem chce ocieplić beton w oborze u świń dlatego bo mam na nim zboże.Chce to zrobić tanim kosztem i myślałem od spodu przykleić styropian 5 cm , na belki 3cm na klej i do pewności przykręcić kołkami zaciągnąć klejem i siatką a łączenia miedzy nimi do pewności zakleić pianką .Tylko teraz moje pytanie czy przez takie coś nie bedzie przechodzić wilgoć? i czy nie będzie się skraplać? Beton ma wymiary 15 na 15 i oprócz ścian jest podparty na 4 filarach pośrodku i był dawany gruby drut żeby można było sypać dużo zboża.. Teraz sąsiad przyszedł i stwierdził ze to będzie źle .Wiec jest jeszcze inna propozycja ale już droższa dać styropian i folie u góry ale trzeba robić wylewkę i dawać zbrojenie żeby styropian się nie zapadł pod ciężarem.Ja bym wolał na dole dlatego że będzie taniej i bym wykorzystał puste pola niepotrzebne miedzy belkami tylko czy będzie dobrze .Powiedzcie mi jak wy byście to zrobili i co myślicie o tym styropianie na suficie. Dodam że na betonie po żniwach mam około 50ton zboża a myślę że do 100 to tam spokojnie wsypę filary sa grube belki mocne tylko problem z tą wilgocią
-
Przez TadzikC360
Witam czy ktoś z forumowiczów utrzymuje trzodę chlewną na paszach Neorol i czy mógł by podać skład paszy dla loch luźnych, prosnych i karmiących. Z góry dziękuję :) ;)
Lub na innych paszach typu; Biofeed, Blattin, Sano. -
Przez casanovva
Witam, wiem że podobne tematy były już wałkowane ale nigdzie nie jest podane konkretnie. Otóż planuję zakup 60 kur niosek, chciałbym karmić je naturalnymi składnikami. Prosiłbym aby ktoś z Was podał mi na swoim przykładzie proporcję oraz składniki. Planowałem aby głównie były to: pszenica, kukurydza śrutowana, soja śrutowana.
Mam także pytanie odnośnie śruty sojowej, czy ta ze zdjęcia jest odpowiednia?
-

Rekomendowane odpowiedzi
Silos lejowy czy płaskodenny? Co wybrać?
Wtyczka czujnika wody w paliwie