Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem zainteresowany zapoczątkowaniem hodowli owiec mięsnych na areale 21ha. Jakie wymagania posiadają takie owce w praktyce ? Czy wystarczy im małe pastwisko i siano na zime ? Czy jagnięcina jest opłacalna ? Słyszałem że  kraje zachodu lubią importować od nas te mięso. Owce mieszkały by w oborze i posiadały by wybieg w postaci pastwiska za oborą o powierzchni 0,7 ha

Opublikowano

zależy od ilości i od odmiany. ja miałem kameruńskie to podstawa to płot ponad 150 cm wysokości i z dobrej jakości siatki jak będą miały mało jedzenia to będą rozwalać i uciekać, 0,7 ha na to będzie ok 15 szt cały sezon pastwiskowy nie będzie trzeba dowozić siana ani trawy, u mnie pastuch nie za dobre się sprawdził tym bardziej jak zaczęło brakować jedzenia . na rok można wziąść przelicznik że 1 ha to 5 owiec, są bardzo ekonomiczne w jedzeniu i nie wymagają specjalnej troski ale dużo zależy od stada czy będzie dzikie czy oswojone. z dzikimi to na otwartej przestrzeni ciężko złapać w 4 osoby . a tak to nie trzeba dużych nakładów. u mnie często baran potrafił młode zabić tuż po porodzie. generalnie najważniejsze jest stado początkowe jeśli dzikie to mogą być kłopoty. oswojone będą bardzo przyjemną alternatywą dla bydła czy trzody chlewnej 

Opublikowano

Pomieszczenie czyste suche 2.5 m^2 na owcę to więcej niż na krowę  do tego wybieg  stały dostęp do wody itp Pastwisko też z dostępem do wody Małej ilości nikt ci legalnie nie kupi a nielegalnie nie możesz sprzedać ani sam ubić Ubicie legalnie kosztuje koło 320 zł z odbiorem i utylizacją resztek więc dokładasz do tego bo młodego sprzedasz za max 250 zł. Głupiego robota No chyba że inspekcja weterynaryjna u was nie działa i nie pilnuje tego i bedziesz miał spokój ale wcześniej czy później cię z takim procederem namierzą.

Opublikowano
Dnia 16.12.2018 o 14:33, igor10246 napisał:

zależy od ilości i od odmiany. ja miałem kameruńskie to podstawa to płot ponad 150 cm wysokości i z dobrej jakości siatki jak będą miały mało jedzenia to będą rozwalać i uciekać, 0,7 ha na to będzie ok 15 szt cały sezon pastwiskowy nie będzie trzeba dowozić siana ani trawy, u mnie pastuch nie za dobre się sprawdził tym bardziej jak zaczęło brakować jedzenia . na rok można wziąść przelicznik że 1 ha to 5 owiec, są bardzo ekonomiczne w jedzeniu i nie wymagają specjalnej troski ale dużo zależy od stada czy będzie dzikie czy oswojone. z dzikimi to na otwartej przestrzeni ciężko złapać w 4 osoby . a tak to nie trzeba dużych nakładów. u mnie często baran potrafił młode zabić tuż po porodzie. generalnie najważniejsze jest stado początkowe jeśli dzikie to mogą być kłopoty. oswojone będą bardzo przyjemną alternatywą dla bydła czy trzody chlewnej 

Ogólna geneza mojego zamysłu to produkcja owiec, ponieważ nie interesują mnie inne zwierzęta, jedynie co mógłbym hodować to byki lecz dużo przy nich pracy i też jest zagrożenie z ich strony. Na początek myślałem o 30 sztukach rasa Czarnogłówka (podobno dobrze umięśniona i bogata w tłuszcz). Z czasem powiększyłbym hodowle do min. 100 sztuk pastwisko chciałbym zrobić z pola obok gospodarstwa tj.0,7 ha ogrodzić płotem z pastuchem, co do oswojenia to zapewniłbym im tryb (wojskowy) Śpią w oborze 11 x 25 m w dzień otwieram wrota i kojce mogą wychodzić i wchodzić do woli, co do karmienia to wyczytałem iż warto urozmaicać mocno dietę jagniąt a dużym owcom wystarczy siano/trawa kiszonka plus jakieś otręby lub owies, posiadam 21 ha nastawione na buraki i trochę zboża także z karmieniem niema problemu. Co do tryków to też tylko jeden i odizolowany od młodych lub będę ściągać od innych gospodarzy na czas pokrycia. Pytanie z mojej strony czy taka hodowla jest opłacalna, czy bardziej nie warto posiadać owce na wełnę lecz słyszałem że ze sztuki rocznie jest tylko 4,5 kg wełny.

Opublikowano

11x25 = 275 m^2 to daje miejsce na 110 owiec Nie jest źle! Co do wełny to zapomnij o niej jeśli zapłacisz strzygaczowi i sprzedasz wełnę wyjdziesz na zero możliwe że lekki plus na flaszkę (musisz mieć strzygacza lub sam ostrzyc i znaleźć chetnego na wełnę)  Czarnogłówka na początek nie jest zła pytanie czy zdobedziesz owce tej rasy. Tryka nikt ci nie "pożyczy" bo u owiec stanówka jest sezonowa i jak jest u ciebie to jest i u kogośś innego to jemu tez akurat potrzebny Jak nie zakoci się owca to cały rok w plecy (karmisz bez jagniaka) Stanówka przeważnie lipiec-sierpień i wykoty w zimie (Przynajmniej u mnie i moich znajomych owczarzy tak było) Rzadko sie zdarza żeby owca zakociła się poza tym sezonem Pastwiska 0.7 ha troche mało przydałoby sie więcej albo traktować to jako wybieg i dokarmiać Jak już się zdecydujesz to bym Ci proponował owce pokryć trykiem typowo mięsnej rasy (suffolk, berichon du cher, kent, charolaisse  albo inne jakie tryki znajdziesz bo nie jest łatwo o dobrego tryka)

Opublikowano

Miejsce na pastwisko większe posiadam także niema z tym problemu tak samo jak z karmieniem, jedynie potrzebuję obeznać i zapoznać się z tymi zwierzętami, pokrywanie trykami innej rasy odpada, ponieważ chciałbym uzyskać dotacje z racji utrzymywania ras rodzimych, możliwe że mieszanka ras nie wchodzi wtedy w grę. Skoro wełna jest mało pożyteczna to zostaje ubój mięsny. Orientujesz się może jaka jest mniej więcej cena za kg baraniny ? Posiadam w pobliżu rzeźnie rodzinną, która istnieje od x lat, lecz skupuje mało sztuk różnej zwierzyny, przykładowo mój sąsiad odstawia tylko 15 sztuk świń na ubój do tej rzeźni a hoduje ich znacznie więcej

Opublikowano

Czystorasowych owiec tych do dopłat nie dostaniesz za nic w świecie chyba że masz wujka prezesa Związku Hodowców owiec bo to własnie związak rozporządza kto i ile będzie hodował tych owiec a limity i rozdania juz kilka lat temu zamknięte Pozostaje ci tucz towarowy A ile dostaniesz to poszukaj rynek zbytu i zapytaj ile dostaniesz ja ci napisałem ile ja brałem za szt ale ja miałem nieograniczony zbyt tylko że niezbyt to wychodziło z inspekcją