Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam mam problem z kilkoma byczkami około 300 kg a mianowicie z 1 najbardziej chodzi o to ze bardzo słabiutko je dosłownie liźnie tylko ospę i kiszonkę z kuku, siano tak samo ale trochę lepiej, kupowałem drożdże i dawałem z ospą  bardzo nie pomogło, teraz daję im sodę bo przypuszczam zakwaszenie dawałem tą sode do ospy, a teraz mieszam i poję go wodą z sodą pomożecie co ?   planuję jeszcze odrobaczenie, byczek stracił połysk  i jest smutny. Żywienie  wygląda tak kiszonka z kuku rano do tego ospa później siano bądź słoma i to samo wieczorem.

Opublikowano

może być zarobaczony a może chorować najlepiej dzwon po weta i już

Opublikowano
moim zdaniem przykwaszony. Jego zachowanie wskazuje, że ma dość kwaśnego jedzenia. Na kwaśną qq sypiesz jeszcze kwaśniejszą ospe. Ile tej sody dajesz na dzień? 200-300g ?
Opublikowano

Miałem problem z internetem nie odpisywałem, Emtecc łyżkę z lekkim czubkiem sypię sody ostatnio do pyska mu wsypałem, i z tego co zauważyłem to on woli jeść słomę od siana,  a siano bardzo dobrej jakości jest przez noc wyjedzą ale to nie to co ma być. Dodatkowo przed tym miał taki dziwny odruch wszystko gryzł co drewniane gnojówkę lizał itp. On jako tako je ale ale widać ze ma brak takiego zrywu do jedzenia, brzuch  podciągnięty bo schudł . Obok niego stoi inny i nagle zaczął kuleć ale już mu przeszło  i o niebo lepiej je od sąsiada. Da się im żarcie coś tam pomacają i czekają żeby dać im wodę i się lizą zamiast jeść.  Przecież takie byczki to już powinny wpierniczać kuku czy chodź by nawet ospę . Kali twierdzisz ze ma zimny nos jak zakwaszony sprawdzę to.  Jedynym słowem zmniejszyłem dawkę z kuku i ospą a temu jednemu to prawie wcale i siano do oporu.

Opublikowano

Dawałem mniej  kuku i ospy, siano dostają cały czas bądź dobrej jakości słomę i pchają się za wodą dzisiaj wziąłem temu jednemu wsypałem łyżkę sody do gęby prosto, praktycznie cała lizawkę solną wylizał heh.

Opublikowano (edytowane)

okresl jaki ma kał  gesty , rzadki  ,kolor kału  dodatkowo morzesz zobaczyć co w tym kale jest czy dużo niestrawionych resztek

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

kał raczej taki ani za gęsty ani za rzadki  o kolor taki żółtawy bym powiedział jakby po samym sianie, hym a w kale trafi trafi się jakaś tam pasza a to ziarnko tego a to tamtego  ale to tez zależy od maszyn

odrazu po tej sodzie podać mu te drożdże ?? tak jedno po drugim ?

Opublikowano

Mam ten sam problem, i mój byczek tenż ma ok 300 kilo tak samo stracił apetyt podejrzewam kwaśicę. Jutro spróbuje z sodą i odstawiłem już śrute jak nie pomoże to dzwonię po weterynarza bo to najładniejszy u mnie byczek.

Opublikowano

Ja już nie daję ani kiszonki ani śruty od 2 tygodni samo siano bez sody, do tego drozdze, niebawem będę próbował, a tez najładniejsze sztuki miałem i widać przedobrzyło się z treściwymi

Opublikowano

No i jak poprawiło się, u mnie pomogła soda rano zrobiłem wlew a już po południu ruszył z przeżuwaniem ale do dzisiaj jest na diecie (siano woda) na wieczór dam mu z 1kg śruty i zakupiłem kredę i będę dawał raz dziennie 100g. Tak jak piszesz za dużo teściwej a za mało włókna i się zakwasiły.

Opublikowano

Ja już kiszonkę zacząłem zadawać ale bez śruty, u mnie byczki przeżuwały cały czas ale nie chciały jeść kiszonki tzn b.słabo.

Dajacie sodę, kredę , i drożdże razem wzięte ??

Opublikowano

Mi się wydaje że kreda i drożdże raczej można razem bo to co innego a sody z kreda bym może nie łączył bo to i to podnosi ph i działa odkwaszajaco ale to tylko moje rozumowanie i absolutnie nie twierdzę że mam rację.