Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, jestem nowym posiadaczem john deere 6830 premium.

Po zakupie ciągnika na drugi dzień po odpaleniu i przejechaniu się pokazały mi się kody:

103,31 Brak sygnału prędkości Turbo 

103,08 Nieprawidłowy sygnał prędkości Turbo

641,04 Napięcie zasilania siłownika VGT poza zakresem niskim

1569,31 Występuje warunek obniżenia mocy silnika 

2795,07 Siłownik VGT nie osiąga oczekiwanej pozycji

i tsc 523976,04 

Gdzie zacząć szukać przyczyny tych kodów?

Pozdrawiam

Edytowane przez Marecki6830
  • Haha 1
Opublikowano

Jutro sprawdzę te przewody. 

Właśnie umówiłem mechanika na diagnostykę, zobaczymy co znajdzie jeszcze. 

Dziś próbowałem podłączyć przyczepę z hamulcem pneumatycznym i jak ją podłączyłem to ciśnienie jest na zasilaniu i tak samo na sterowaniu.  

Od razu zablokowane koła.

Przejrzałem instalacje pneumatyczne i tylko z tylko po prawej stronie jest zawór. 

Nie sprawny? 

Pozdrawiam 

Opublikowano

Kolega Arissi miał rację przewód zielony od czujnika turbo poprzecierany. Cena znakomita jest....

Dziś rozebrałem zawór który jest z tyłu obok prawego koła pod mostem, był trochę zabrodzony ale jest wszystko z nim ok. Ciśnienie nadal jest na czerwonym zasilający jak i na żółtym sterujący. Nie wiem gdzie tam szukać winny.

Opublikowano

Wracając do błędów vgt nie zauważyłem żadnych przetartych przewodów. Uszkodzony siłownik? 

Tak jak kolega Ariss pisał z tym zielonym od prędkości turbo to trafił w dziesiątkę. Poprzecierany był od trytytek którymi był przymocowany. Aż mnie to zdziwiło że opaski mogą tak przetrzeć przewód.

Opublikowano

Witam, dawno się pisałem z moimi problemami w jelonku. 

Wszystkie problemy zostały rozwiązane.

103,31 Brak sygnału prędkości Turbo 

Problem był w przetartym przewodzie od prędkości turbo (zielony przewód) który da się naprawic. 

1569,31 Występuje warunek obniżenia mocy silnika 

Te trzy błędy były przyczyną zepsutego aktuatora. 

Potrzebny był nowy koszt dosyć wysoki.

i tsc 523976,04 

Uszkodzony potencjometr od przedniej osi

Luz na dzwigni od aktuatora do turbo udało się zrobić niskim kosztem ok 100zł. Cena nowej dzwigni kosmiczna.

Po naprawie dźwigni i wymiane vgt (aktuator) nie trzeba kalibrować komputerem ponieważ automatycznie przy przekręcaniu kluczyka automatycznie sam kalibruje sobie położenie

I ostatni problem jaki miałem z ciśnienie na oby dwóch przewodach na przyczepę było źle wyregulowana dźwignia od hamulca ręcznego przy zaworze który znajduje się za tylna lewym kole. I wszystko działa poprawnie.

I to tyle z moich prpblemoe, mam nadzieję że komuś się to kiedyś przyda.

Pozdrawiam

Opublikowano
Dnia 26.02.2019 o 09:57, Marecki6830 napisał:

Wszystkie problemy zostały rozwiązane.

103,31 Brak sygnału prędkości Turbo 

Problem był w przetartym przewodzie od prędkości turbo (zielony przewód) który da się naprawic. 

1569,31 Występuje warunek obniżenia mocy silnika 

Te trzy błędy były przyczyną zepsutego aktuatora. 

Potrzebny był nowy koszt dosyć wysoki.

A to się spóźniłem ze 2 tygodnie

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez djarbajt
      Witam!
      Otóż niedawno kupiłem CIągnik John Derre 6910S, rok 2001, skrzynia autopower 50km/h, od początku wydawał się dosyć nietypową wersją a co za tym idzie, trudniej o pomoć w internecie ale liczę na was:)

Otóż ciągnik ten ma środek cały taki jak w 6920S, no i komputer wyświetla błedy na wyświetlaczu (normalnie kody błędów) a mam instrukcję po polsku od modelu 6910s i środek jest inny, komputer nie ma funkcji wyświetlania błedów, pompa u mnie jest sterowana elektrycznie a w instrukcji takowej nie ma:) Generalnie podejrzewam iż jest to jakaś liftowa wersja.

Przejdźmy do sedna sprawy:

Problem pierwszy, w ciągniku nie działa wałek (Tylny, bo przedniego nie ma), na komputerze wyświetla się błąd 72 co w tłumaczeniu oznaca: Przerwany obwód elektryczny, czyli tak jak by kabel był przerwany. Sprawdzałem i nie widać żanych uszkodzeń, wałek sam w sobie jest sprawny bo po podaniu 12v z zapalniczki na cewkę wałek normalnie rusza i pracuje. Może poradzicie gdzie szukać ewentualnej przyczyny.

Problem drugi, otóż wyświetlacza tego ciągnika jest bardzo słabo podświetlony, rozbierałem go w nadziei że jest pod nim spalona żaróweczka ale jest podświetlany ledami, w swoich poszukiwaniach dotarłem do czegoś takiego: http://manuals.deere.com/omview/OMAL152775_19/OU12401_00009B2_19_02FEB02_1.htm
      jest to instrukacja od modelu 6920 ale mój ciągnik ma identyczny komputer, problem w tym że nie mogę wejść w ten tryb diagnostyczno nastawczy a co za tym idzie nie moge zmienic wartości podświetlania:( Może i na ten problem ktoś będzię w stanie udzielić mi porady.

Pozdrawiam i z góry dzięki za info.
    • Przez damix16
      Witam kolegów z forum. 
      Przejrzałem już chyba wszystkie tematy zwiazane z moimi problemami i juz nic z nich nie wiadomo. 
      Mianowicie, kupiłem MF 8110 z 97r. Mam kilka kłopotów i nie znalazłem sensownej odpowiedzi. Z wszystkich wynika że "zmień coś, może pomoże" KPINA! Jak nie wiem to sie nie odzywam! 
      Wracając do tematu. 
      Problem 1.
      Przy pełnym skręcie kierownicy to rozłącza sprzęgło i zapala się trójkąt i jeszcze jedna kontrolka. Po wciśnięciu sprzęgła i przegazowaniu jedzie i po chwili przestaje. Wspomaganie kierownicy działa lekko. 
      Problem 2.
      Sprzęgło bierze na samej górze, z wyczuciem da sie ruszyc bez szarpania, ale jak wsiądzie inna osoba nie znająca ciągnika to szarpie bardzo. Czasem czuć jak rusza, po sekundzie rozłącza i znów rusza i potem już jedzie. 
      Problem 3.
      Nie potrafi wykiprować nowej przyczepy z urobkiem. Nowy siłownik w przyczepie i węże. Podnosi na 3 elementy z 6. Po podlaczeniu manometru z tyłu i włączeniu kiprowania pokazuje od razu tylko 110bar i stoi. Ani nie skacze ani nie maleje. Olej w skrzyni czysty świeży. 
      Problem 4. 
      Podczas jazdy po drodze bez napędu, przy prawie maksymalnej prędkości miga kontrokla półbiegu D, jak sie jeszcze przyspiesza to zaczynają migać ABCD i jak się cały czas przyspiesza to w końcu zbija na C. 

Czy ktoś zna konkretną odpowiedź na któryś problem?
    • Przez kamil800
      Witam
      Mialem problemy z ustawieniem ilosci wysiania rzepaku lecz po ustawieniu tych klapek od dolu wysiewki bylo git i rzepak powschodzil bez zadnych przerw ani nic. Teraz chcialem zasiac pszenice i robie probe krecona i wychodzi 2.1kg robie jeszcze raz na tym samym ustawieniu tylko szybciej znacznie krece kolem i wychodzi 1.9kg. Ilosc wysiewu zalezna jest od predkosci krecenia kolem. Jak krece tak samo to wychodzi idealnie taka sama waga (3 razy pod rzad) a im wolniej to wychodzi wiecej, im szybciej to mniej. Wysiewki kreca sie ladnie rowno, bez zadnych przyciec. Czy to skrzynia cos odwala? Czy jest cos jeszcze co moze na to wplywac? 

W sumie na jakiej zasadzie dziala ta skrzynia? Czy rodzaj oleju jakim jest zalana ma jakis wplyw na wysiew?
  • Dodaj nową pozycję...
v