Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam co sądzicie o opryskiwaczu TOLMET jest to nowość na rynku 2018.Zaciekawił mnie dlatego ze jest rama ocynkowana i nie jest az tak drogi jak inne. Moze ktoś napisać kilka słów na jego temat jak się sprawuje?

Opublikowano
mnie też zainteresował ten opryskiwacz tylko nie wiem jak spisuje się ta pompa tolveri czy jakoś tak bo reszta to chyba to samo co biardzki może jest ktoś kto użytkuje ten sprzęt i doradzi
Opublikowano (edytowane)

Tolmet robił główne podzespoły do Biardzkiego, swoja drogą Biardzki to garażowy producent, ładne kolory, reklama, i montaż po ich stronie. Części raczej nie produkują, przynajmniej nie wygląda po firmie aby cokolwiek byli w stanie produkować. 

Pytanie mam o Tolmet Klara 600/12, cena dość atrakcyjna, może bym się na niego skusił, ewentualnie podoba mi się jeszcze Promar 612 ( tzn w tej cenie jest :))

Konik jaki by to ciągał to MF255, przód z balastem. Z rozsiewaczem 600l daje radę to i opryskiwacz 600 powinien pociągnąć.

Zastanawiam się tylko, jak będzie wyglądał ten ocynk po 2 latach z RSM, ciekawe z jakiego materiału to robią, skoro Biardzki koroduje ( malowany proszkowo, ciekawe czy w Tolmecie czy u nich ), to może i ten ocynk to szału nie zrobi? Ewentualnie chodzi mi po głowie aby go od razu rozebrać ( chyba, że sprzedali by w podzespołach do złożenia:)) i pomalować ( najlepiej proszkowo ), może wtedy by to zdało egzamin ( choć patrząc na te przegięcia profilu to jak słaba stal to korozja międzykrystaliczna i nic nie da powłoka z zewnątrz. ).

Jak myślicie, jest sens kupić taki sprzęt? Pompa to raczej szału nie może być, to samo rozdzielacz - za taką kasę to bez jaj.

Ma ktoś taki sprzęt?

Tolmet - mapy google z 2012 roku - elementy ram do opryskiwaczy Biardzki składowane pod chmurką i całe czerwone.

Powinni zmienić reklamę - Rudą mamy z natury:)

( reklamują, że śrutują ramy, no coś trzeba z tą korozją zrobić ).

Edytowane przez akmaly
Opublikowano (edytowane)

Kolega Majjdann  miał opryskiwacz tolmeta 

A co do rdzewienia to jak coś robię to wyspawam i daje na deszcz zęby zardzewiało i dopiero piaskuje a do ocynku to oni i tak to wszystko wytrawiają w kwasach przed ocynkowaniem 

Mam opryskiwacz biardzkiego 4 lat i u mnie nie ma rdzy a znajomego ma też 5 lat i nie mył nigdy i też nie ma rdzy 

Edytowane przez przybyslawice5211
Opublikowano

Tylko co ta korozją Ci daje? Starzenie to jeden z rodzajów obróbki cieplnej, ale to nie ma nic wspólnego z tym co robisz, no może trochę ale to musiałbyś rozciągnąć w czasie na kilkanaście lat.

Opublikowano

Dziwna teoria, nigdy nie stosowałam i nie miałem problemu z korozją przy spawach, gorzej jak ruda wejdzie i nie doczyscisz. Ale każdy orze jak może, więc co mi tam. A ktoś coś w temacie Tolmet Klara napisze?

Opublikowano

Osobiście oglądałem nowego tolmeta. Klara 600l15m rama solidna ocynk ok. Fajnie zrobione ramie do podnoszenia belki. Zbiornik wyższy niż przy biardzkim lecz łatwiejszy do unoszenia gdyż jest bliżej ciągnika. Pompa tolmeta jak i rozdzielacz - wszystko to się sprawdziło już dawno w biardzkim z tym że teraz jest trochę zmodernizowana i 140l a ni nie jak w biardzkim 120l. Ogólnie za te pieniądze sprzęt ok. Wcześniej przez 5 lat miałem Biardzkiego 600 i też  się sprawdzał lecz postanowiłem zmienić na ciągany i powiem tak że jeśli chodzi o ciąganego tolmeta 1500l to na razie poczekam aż go dopracują lakierniczo. Te pierwsze sztuki są strasznie nie domalowane. Konstrukcyjnie wszystko ok. w standardzie  podnoszenie hydrauliczne belki oraz rozdzielacz na elektrozaworach ze sterownikiem do sterowania zaworem głównym oraz regulacją ciśnienia oraz filtry sekcyjne z tyłu na ramie

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. Mam dokładnie takie same spostrzeżenia po oględzinach tego sprzętu jak Ty. 

W moim przypadku będzie to 12m wersja, więc pompa 120 ( niby włoska ale na moje to jest na wzór włoskiej robiona przez Tolmet ale może to tylko moja teoria :))

Pompa to raczej zwykły badziew jak w Biardzkim ( wglądają na bardzo podobne) ale może trochę lat popryska i cena nie odstrasza ( pompa za cenę membran do hardiego:))

Podoba mi się ten zbiornik ( Orion 600 ) bo jest bliżej ciągnika co ma bardzo duże znaczenie przy tak dużym koniu jak MF255:)

Opublikowano (edytowane)

Wszystkie pompy montowane w biardzkim pod jego logo to pompa tolmetu - telvori tylko ciągane miały oryginalne włoskie. Tolmet dostarcza ramę  rozdzielacze pompy i oprawy dysz do biardzkiego. Ja miałem biardzkiego przez 5 lat i żadnych problemów z pompą i lakierniczo też super. Wszystko zależy faktycznie od intensywności użytkowania i dbania o sprzęt. 

Edytowane przez Farmer79wlkp
Opublikowano

Zastanawiam sie miedzy tolmetem a biardzkim, tolmet mi sie spodobal bo ma rame w ocynku, ale diler handlujacy biardzkim ze ten ocynk to sredni i lepiej wziac biardzkiego malowanmego proszkowo, ciekawa czy to prawda czy tylko tak mowi bo handluje biardzkim

Opublikowano

Witam, posiada ktoś opryskiwacz tolmet xsara 1200 potrzebuje opinie jak z wytrzymałością hydraulika belka sterownikiem warto się w to pchać bo myślę nad polskim producentem a cenowo wygląda dość konkurencyjnie