Skocz do zawartości

Wypłaty suszowe 2018

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

brat dostał decyzję kilka dni temu, a ja musiałem ponownie podpisać protokół, bo coś tam źle rozpisane było... także coś się dzieje - powiat olsztyński.

Opublikowano

ups! wybory się skończyły:)...do końca grudnia wypłacą...bo w następnym roku kolejne:)

Gość marekfarmer
Opublikowano
4 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

Z publicznej też pewno się skończyły bo agencja już nie chwali sie od dawna ile to suszowego wypłacili, tylko zaliczkami dopłat😡

Nie  skończyły  się  pieniądze   ale  Limit  na udzielenie  pomocy  De  minimis  

Opublikowano (edytowane)

Nooo . duża różnica .... Szkoda że efekt ten sam . Brak kasy na to co zapewniano .

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano
8 godzin temu, bercik9894 napisał:

Ja przed chwila otrzymałem  decyzję, a te brak pieniedzy z publicznej  pomocy to raczej plotki są. 

Byłem pytać się w ARiMR i Naczelnik udzielił mi tej informacji,że publiczna pomoc także ma zablokowane decyzje.

Gość marekfarmer
Opublikowano

W ARIMR  nie ma  Naczelników    Pomoc  Publiczna  nie jest  zablokowana   tylko  De minimis  ze względu  na  limit    ale MRIRW  pracuje nad  tym aby   zwiększyć  limit  

Opublikowano

Tak, limit krajowej pomocy de minimis wykorzystany https://www.gov.pl/web/rolnictwo/limity-pomocy-de-minimis

Ale to nie zmnienia faktu, że z pomocy publicznej też nie płacą. I to wielu osobom. Od około 40 dni od złożenia wniosku. We wsi mojego zamieszkania, statystycznie co drugiemu rolnikowi. No, może nie jest to najludniejsza miejscowość, ale wkurw wzrasta:) W BP mówią, że wnioski zweryfikowane pozytywne i czekają na zielone światło z góry

Opublikowano

No i w TV jakoś mniej o tej największej pomocy w historii , a i marecek mniej głośno krzyczy o dobrej zmianie , a zaczyna tłumaczyć o przejściowych problemach , Plecie tylko o tym ,że kasa jest , a tylko limit na nią się skończył ...

Opublikowano

No właśnie. Tak stronnictwo rządowe odpłaca wiernej gwardii:) W podlaskiem PiS około 45% w wyborach:)

Jakby nie było każda osoba, którego sprawa nie została załatwiona w terminie 30 dni do dnia złożenia wniosku (niezależnie pozytywnie czy negatywnie) ma prawo do wniesienia ponaglenia...

Opublikowano

W BP chyba im się nudzi i nie mają roboty, bo dzwonili do mnie ostatnio czy nie mam już przypadkiem protokołu podpisanego przez wojewodę (szkody powyżej 30%, pomoc publiczna). Co do wyczerpania puli środków z De Minimis, to... brak słów. Przecież to było oczywiste, że wielu rolników nie załapie się na publiczną ze względu na hodowlę i już wcześniej było trzeba zadbać o zwiększenie środków  De Minimis zamiast obiecywać  gruszki na wierzbie. Propaganda okazała się ważniejsza od rzetelnej pracy, po raz kolejny. Może przynajmniej bańka pęknie i nawozy stanieją, byłby chociaż jakiś pozytyw.

Opublikowano

Dopłaty są, suszone też dostałem. Ubezpieczyłem połowę,  dostałem za grad w rzepaku i pełne suszowe. Przyznam że pierwszy raz jakiś dochód "niewypracowany"

Gość marekfarmer
Opublikowano
9 godzin temu, Kazik80 napisał:

W BP chyba im się nudzi i nie mają roboty, bo dzwonili do mnie ostatnio czy nie mam już przypadkiem protokołu podpisanego przez wojewodę (szkody powyżej 30%, pomoc publiczna). Co do wyczerpania puli środków z De Minimis, to... brak słów. Przecież to było oczywiste, że wielu rolników nie załapie się na publiczną ze względu na hodowlę i już wcześniej było trzeba zadbać o zwiększenie środków  De Minimis zamiast obiecywać  gruszki na wierzbie. Propaganda okazała się ważniejsza od rzetelnej pracy, po raz kolejny. Może przynajmniej bańka pęknie i nawozy stanieją, byłby chociaż jakiś pozytyw.

Nie ma wyczerpanej puli środków  z De  minimis   bo  kasę  rząd  ma   tylko  UNIJNY  limit  na udzielenie  Pomocy  De  minimis  w Rolnictwie  na 2018  rok   został wykorzystany.

Kasa   De  minimis  to  pieniądze  Rządu  nie UE. 

Ministerstwo  pracuje  nad tym  aby  limit  zwiększyć  

Taka  dobrą  ta  UE  że  nawet  pomoc    limituje   dla  Rolników  jaką może  rząd  udzielić  

Opublikowano
11 godzin temu, marekfarmer napisał:

W ARIMR  nie ma  Naczelników    Pomoc  Publiczna  nie jest  zablokowana   tylko  De minimis  ze względu  na  limit    ale MRIRW  pracuje nad  tym aby   zwiększyć  limit  

On jeszcze w PRL mentalnie siedzi dlatego myślał że to naczelnik a on przodownik pewnie 🤩

Opublikowano

Rolnik1973, przejdź się do BP ARiMR i spytaj na jakim etapie rozpatrywania jest Twoja sprawa....może zgubili wniosek.. To nie jest normalne, że nie masz jeszcze kasy. Większość już ma. 

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, marekfarmer napisał:

Nie ma wyczerpanej puli środków  z De  minimis   bo  kasę  rząd  ma   tylko  UNIJNY  limit  na udzielenie  Pomocy  De  minimis  w Rolnictwie  na 2018  rok   został wykorzystany.

Kasa   De  minimis  to  pieniądze  Rządu  nie UE. 

Ministerstwo  pracuje  nad tym  aby  limit  zwiększyć  

Taka  dobrą  ta  UE  że  nawet  pomoc    limituje   dla  Rolników  jaką może  rząd  udzielić  

Taki dobry rząd, to czemu wszystkich nie wrzucił do pomocy publicznej, tylko podzielił na sorty, lepszy do publicznej, gorszy do de minimis? Przy publicznej nie ma przecież limitu UE.

Edytowane przez jacek1296
Gość marekfarmer
Opublikowano

Bo takie są  przepisy  UE   że  poniżej 30%  strat  jest  możliwość udzielenia Pomocy  jedynie z puli  De  minimis  a powyżej  za potwierdzeniem  przez  wojewodę  z Pomocy publicznej.

To nie rząd  dzieli  a  UE  

Opublikowano

Chcesz powiedzieć że suszowe nie jest od dobrej zmiany ? To unia pieniędzmi rolników podzieliła ?

Opublikowano

Eh, te durackie unijne wymogi, limity, kwoty, normy. Marek 100% Zgodnie z Rzeczywistością ma rację....najlepiej byłoby poza UE. Brak członkowstwa w UE, brak problemów z dopłatami i innymi niemądrymi brukselskimi wymysłami:) No i jak już nie będziemy w tej UE to rząd pewnie co roku będzie rzucał 2 mld suszowego, nawet bez suszy. Bo czymże jest rokrocznie 14,5 mld z jewrejskiego budżetu UE wobec 2 mld raz na 5 lat przed wyborami z naszego piastowskiego 

Opublikowano

A bo to tak trudno pieniędzy nadrukować ? Pewno że tak najlepiej by było . I niech nam łunia zazdrości .